Apple CarPlay – végre bővül a támogató márkák köre

Úgy tűnik, hogy a mobil versenyt is egyre jobban meghatározza az integráció. Eddig a nagy gyártók saját megoldások irányába fejlesztettek, de a világuk határain ki kell lépni. Az Apple CarPlay megoldása az iPhone5 megjelenését követően lett elérhető és néhány nagy autógyártó (Ferrari, Honda, Hyundai, Mercedes és Volvo) elsőként beszállt a körbe.

Mi is a CarPlay?

A CarPlay az Apple által nyújtott integrációs platform, ami segítségével az autó személyzeti elektronikájához kapcsolódik az iPhone készülék (jelenleg iPhone5, 5C és 5S). A kormányon elérhető hívás és hangvezérlés gombokkal az iPhonet vezéreljük. Amennyiben érintőképernyős az autó kijelzője, egy az iPhone által átadott felületet kezelhetünk, ha van görgetős, tekerős, pörgetős vezérlőpanelünk, azzal is az iPhone-t vezéreljük. Használhatjuk a telefonban fellelhető kapcsolatokat, fogadhatunk és küldhetünk üzeneteket, követhetjük a navigáció által adott instrukciókat (mondjuk a Maps jelenleg a leggyengébb láncszem) és persze elérhetjük és hallgathatjuk a zenéinket. Mindezt úgy, hogy a telefon adatkapcsolatán keresztül online vagyunk és naprakész információkkat kapunk.

Egyre több alkalmazást is felkészítenek CarPlay kompatibilitásra, ilyen például az általam is sokat használt Spotify.

Részletes információk: https://www.apple.com/ios/carplay/

Néhány kép:

 

A Mazda CX-5-ben és Mazda6-ban megjelent érintőképernyős kezelőpanel tartalmazott iPod integrációt és képes volt a telefonról is átvenni adatokat, de a kezelhetősége azért hagyott kivánnivalót maga után. Bár a Mazda féle hangvezérlés már a 2007-es második generációs hatosban megjelent és jól működött, az igen nehézkesen volt használható. A SIRI megjelenését követően – ami szintén messze van a jól működő megoldástól! – pedig folyamatosan megfogalmazódott, hogy miért nincs integráció.

Az új Mazda3-as kezelőszervei a gyártó elmondása alapján is sokkal nyitottabb technológiát képeznek és azok szoftverrel bármikor frissíthetőek. Így nem kell okvetlenül új modellre várni, hogy új funkciók vagy szolgáltatások jelenjenek meg – erre azért mérget nem vennék, hiszen így mi motiválná a vevőket az újabb modell megvásárlására.

No de mindegy is, mert a legfrissebb bejelentés alapján az integrációra már nem kell sokat várni!

The CarPlay Lineup

The CarPlay Lineup
https://www.apple.com/ios/carplay/

A listában jól látható módon megjelent a Mazda is. Gondolom az őszi autószalonok és az Apple termékbemutatók során részletesebb információkhoz jutunk, tekintettel arra, hogy még csak néhány napja tudjuk: szeptemberben bemutatják az MX-5-öst. Azt már tavasszal hallottuk, hogy rövidesen érkezik az új Mazda2, frissül a CX-5 és várható a CX-3. Különböző beszélgetések alapján nem esélytelen egy modellfrissítés az új Mazda6-osnál, ami a pletykák szerint pont a Mazda3-ban debütált HMI rendszert lesz hivatott bemutatni a nagy testvérben is.

Szóval nagyon kíváncsi lettem. Főleg, hogy az Apple számos új nyelvet tervez integrálni a SIRI-be és az iOS8-al a magyar diktálás is működni fog. Szóval lassan, egyelőre csak részlegesen de azért Magyarország rákerül ezekre a térképekre is.

 

Comments

comments

Szóljon hozzá!