Fekete fehér kérdés: dízel vagy benzin – Teszten a Mazda6 G192

A 2015-ös év a dízel hanyatlásának kezdete és egyelőre nem látom azt a megoldást, ami ezen változtatna. A kérdés ezek után, hogy vajon mi a jövő? Benzin, hibrid vagy alternatív? Kipróbáltam a Mazda6 2.5 literes benzines modelljét világos bőr belsővel és összehasonlítottam egy azonos felszereltségű de fekete belsővel szerelt 2.2-es dízellel.

Ha ezt az összehasonlítást hamarabb van módom megtenni, lehet a saját autóm sem dízel lett volna. A tesztelés egy hete alatt felváltva tudtam próbálgatni a két, gyakorlatilag teljesen egyforma autót, ami Mazda6 kombi Revolution Top felszereltséggel és automata váltóval. A motoron kívül az egyetlen eltérés a bőr kárpit színe volt.

IMG_5377

Azt gyakorlatilag már egy nap után láttam, hogy a világos belső és a kék farmer különleges módon vonzzák egymást – a farmer gyönyörűen festi az üléseket. Már fél év után látszik, hogy a világos bőrön a berepedezéseknél megragadó kosz pókhálóssá varázsolja az ülést, ez utóbbi igazán nem takarítható hatékonyan, szemben a farmer festéssel amit a kereskedelmi forgalomban kapható “popsitörlő kendővel” el lehet távolítani. De a kék szín a varrásokból és a repedésekből nagyon nehezen jön ki. Szóval egyértelműen érezhető, hogy akik az ilyen részletekre figyelnek, azok számára ez igen frusztráló tud lenni. Persze a világos belső gyönyörű, elegáns és a hátsó sorból érezhetően növeli a térérzetetet, ami így sokkal tágasabbnak és világosabbnak tűnik.

Az egyetlen belső különbség a két modell között az automata váltón fedezhető fel, mert a benzines változat kapott egy sport kapcsolót.

Meglepő módon a két autó közül, fél évesen hasonló futásteljesítmény mellett a dízel tűnt halkabbnak. Ez nyilván érzet, ami jelentősen összefügg a két motor karakterisztikájával és a váltások ritmusával. A dízel hamarabb kapcsol fel, szemben a benzinessel, ami jobban kihasználja a fordulatszám tartományt, így a magasabb fordulaton pörgő motor hangosabb. Ha már a váltónál tartunk, egyértelműen kijelenthető, hogy az automata váltó sokkal jobban illik a dízel motorhoz.

Szeptember végén beköszöntöttek a hidegebb napok, így egy igen meglepő felismerést tettem: a dízel “gyorsabban melegszik be”. Ez némiképp ellentmond a korábbi tapasztalatoknak, így “tudományos kísérletet tettem”. Utolsó reggel mindkét autóval hidegindítással kezdtem a kísérletet. A mérés kicsit pontatlan, mert ezekben az autókban már nincs vízhőfokmérő, csak egy kék hőmérő led figyelmeztet arra, hogy még nem melegedett be a motor. A külső hőmérséklet 14 fok volt. Az autókban a hőmérsékletet automata szabályozásra és 21 fokra állítottam.

A mérés időpontjában 14 fok volt a külső hőmérséklet

A mérés időpontjában 14 fok volt a külső hőmérséklet

 

Dízel Benzines
Fordulatszám visszaáll az alapjárati fordulatszámra 10 mp után 30 mp után
Indulás 20 mp után 30 mp után
Langyos levegőt fúj be az utastérbe 2 perc 20 mp 1 perc 20 mp
Kialszik a kék visszajelző a műszerfalon 3 perc 4 perc*

 *de 3 percnél már meleg levegőt fújt

A mérés persze úgy lett volna jó, ha minden nap meg tudom csinálni, amire sajnos nem volt lehetőség. De a kísérlet jól alátámasztotta a megérzést. Vagy gyorsabban melegszik a dízel vagy valamiért a szoftver hamarabb kapcsolja ki a kék ledet.

A menetteljesítmények tekintetében nagyon érdekes tapasztalatra tettem szert. A dízel után átülve a benzinesbe, az utóbbit gyengének éreztem, hiányzott a nyomaték. Zavart, hogy állandóan visszakapcsol és magasabb fordulaton forgatja a motort. Az egyértelműen érződik, hogy a 2.5 literes 192 lóerős (innen kapja a G192 nevet) motornak sokkal kisebb a nyomatéka, ráadásul autópályán is hajlamos visszakapcsolni és olyankor bizony üvölt a motor. Valahogy a dízel a mindennapi használatban sokkal kulturáltabbnak tűnt. Persze amint bekapcsoltam a sport módot és elkezdtem kergetni, akkor már nem volt kérdés. A váltó átalakult, agresszív fel és visszaváltásokkal igazodott a dinamikus vezetési stílushoz és amit az előbb hátránynak írtam most előnnyé vált. A nagy nyomatékú dízel folyamatosan elveszi a gázt, mert dinamikus vezetésnél széttépi az autót, ezzel szemben a benzines finoman, jól adagolhatóan kezeli ezeket a helyzeteket. A dízelbe visszaülve pedig azon gondolkoztam, hogy jó lenne újra benzinest használni.

Tehát a kérdés még mindig ugyanaz: mi lesz a dízellel? Egyáltalán miért választottam dízel autót? Azért mert én sokat megyek országúton, sokszor megyek 500-600 kilométereket egyhuzamban és évi 30e km jellemzően belekerül az autóimba. Tehát ennél a futásteljesítménynél a 2-3 liter fogyasztási különbség jelentős megtakarítást eredményezhet. Ráadásul a bérleti konstrukció miatt 3-5 évente cserélődik a jármű, így a dízelnél később megjelenő magasabb üzemeltetési költség nálam már nem jelenik meg. Ha ehhez még hozzáteszem, hogy a benzines bérleti díja magasabb lett volna a dízelnél (gondolom maradványérték miatt), akkor egyértelmű, hogy miért dízel. DE!!!!! Az új Skyactiv dízel nem fogyaszt kimagaslóan jól, sőt egyelőre úgy tűnik magasabb az átlagfogyasztása, mint az elődjének.

Mazda6 SPC GTA 2010

Mazda6 SPC GTA 2010

Fogyasztás

A benzines 6-os megdöbbentően jól fogyasztott. Szeptember 18-án még leszaladtam vele az autópályán egy utolsó balatoni fürdőzésre. 130-135 km/h közötti sebességet tartva az átlagfogyasztás 8 liter körül mozogott. Ugyanezt a dízel 6.9-7.2 között szokta megoldani. Tehát a különbség már csak 1 liter 100km-en, ami évi 15e km-nél már csak 50e Ft többletet jelent.

IMG_5374

 

 

Elővárosi használat (30 perc autózás, amiben van 70-90 km/h közötti egyenletes gurulás és kb. 10 perc dugóban araszolás) 7.3 literes átlagot eredményez, ugyanitt a dízel 6 liter körül szokott mozogni. Városi átlagban 9-9.5 liter körül fogyaszt, a dízel 7.7-8 literes eredményt produkál. Tehát a valós különbség lényegében 1-1.5 liter. Ha pedig azt nézem, hogy városban használva a dízel elkezd regenerálni és ilyenkor jelentősen megugrik a fogyasztása, sőt ezzel együtt hajlamos “felhígítani” az olajat, tehát előfordulhat, hogy sűrűbben kell olajat cserélni, akkor a mérleg sokkal inkább a benzines felé billen.

Hajszoláskor a dízel és a benzines fogyasztása is jelentősen megugrik. A benzinesé sokkal jobban, de az élmény is nagyobb 🙂

IMG_5438

“Beautózás” Budapestre, elővárosi forgalom ami budapesti dugóban végződik.

Megoldás

Igazán jól lenne, ha a Revolution Top felszereltség automatával nem csak a 2.5 literes G192 benzinmotorral, hanem például a 2 literes G160-as is elérhető lenne. Az utóbbi motor szerintem legalább 1 literrel kevesebbet fogyaszt, ami így viszont versenyben van a dízellel. JÓ, TUDOM! Nincs nyomaték – ezt inkább majd kipróbálom. A következő Mazda6 teszt egy G165 automata lesz.

 

Ami nagyon nem tetszik a ráncfelvarrás utáni Mazda6-osban

 • A könyöklő elhelyezése kimondottan előnytelen lett. A korábbi modellben és a facelift előtt is előrecsúsztatható könyöklő volt az autóban. A mostani fix és túlzottan hátul van. Nehéz megtalálni a kényelmes üléspozíciót.
 • Eltűnt a kicsi led lámpa ami folyamatosan megvilágította a kardánalagút feletti tárolót és a középkonzolt. Sötétben pont annyi fényt adott, hogy ha valamit keresett az ember megtalálta, most teljes sötétség uralkodik.
 • A HMI lassú és sokszor “macerás a kezelése”. Az érintőképernyő mozgás közben nem használható. Ha sok telefonszámunk van, akkor azt nem tudja listázni és ha a fogyasztási adatokat mutató diagrammokhoz szeretnénk eljutni, akkor millió kattintás és forgatás szükséges. (pedig a görgőt lehet balra-jobbra billenteni és simán erre a mozgásra rá lehetne programozni a váltást)
 • A korábbi modellhez képest spóroltak a súlyon, így a csomagtér határoló háló tartóját is elvékonyították. Nos ez olyan jól sikerült, hogy lóg és közben hajlamos zörögni.

Ami nagyon jól sikerült a Mazda6-osban

 • A LED-es lámpák szenzációsan jó fényt adnak, sőt néha már majdnem túl sok, ahogy visszacsillan a megvilágított táblákról.
 • Jól működik az automata távolsági fény.
 • Az elődhöz képest gyorsabb és pontosabb lett a távolságtartó tempomat. Egyetlen “hibája”, hogy amikor a lassabb jármű kihúzódik előlünk akkor nagyon lassan kezd el újra gyorsítani.
 • A sávtartás udvariasan és finoman mozgatja a kormányt, amit szokni kell, de autópályán nagyon hasznos, városban pedig kikapcsolható egy dedikált gombbal.
 • A tolatóradar kinéz oldalra is és figyeli a keresztirányú forgalmat.
 • Óriási előrelépés az IGO alapú navigáció, mely külföldön nagyon intelligensen jelzi a várható forgalmi eseményeket. Ha forgalmi információkat szeretnénk, akkor Magyarországon egyelőre marad a Waze, aminek a képét sajnos egyelőre nem lehet kirakni a kijelzőre.
 • Szuper, hogy kapott a hátsóülés is fűtést. Bőrülésnél, télen ez jelentősen növeli a komfort érzetet.
 • A korábbi generáció három legnagyobb hiányosságára is lett megoldás:
  • újra van külön kapcsolható, irányított olvasólámpa a hátsó ülésen
  • van palacktároló mind a 4 ajtóban, ráadásul akár 1 literes üveg is kényelmesen befér
  • a hátsó utastér is kapott légbefúvót.
 • A jobbelső ülés magassága végre állítható lett.

 

Konklúzió

Azt hiszem minden tény egyre jobban alátámasztja azt, hogy a jövő már nem a dízel motor. Biztosan nem fognak nagyon gyorsan eltűnni, bár az új autó eladásokban szerintem már akár a következő évben érezhető lesz a változás. Nyilván ez nagyban függ attól is, milyen további kompromittáló információk derülnek ki az egyes márkák egyes modelljeiről. Azt is látni kell, hogy amíg nincs valós alternatíva, addig csak lassú átalakulásra lehet számítani.

Az bizonyos, hogy az újabb és újabb környezetvédelmi előírások miatt a dízelek fogyasztása növekedni fog. Az is bizonyos, hogy a kicsi turbós benzinmotorokat ha kiautózzuk, akkor szintén elvesztik a fogyasztási előnyüket, ráadásul a turbó miatt a szervízköltségek is növekedhetnek. A pusztán elektromos hajtás egyelőre nagyon drága, így inkább a hibrid hajtás kerül előnybe.

A teszt egyértelműen bizonyította, hogy a benzines motor turbó nélkül is tud jól fogyasztani és ha kihagyhatjuk ezt a problémás komponenst, akkor hosszútávon számíthatunk egy megbízható motorra.  Ha pedig a kezdeti felvetést szeretném megválaszolni, akkor ma még jó választás volt a dízel, de már messze nem jelent akkor előnyt, mint néhány éve.

Összehasonlított motorok

Mazda6 Revolution Top (AT)  CD175 CD192
Lökettérfogat 2.191 ccm 2.488 ccm
Maximális forgatónyomaték 420 / 2.000 Nm / U/min 256 / 3.250 Nm / U/min
Maximális teljesítmény 129 (175) / 4.500 kW (PS) / rpm 141 (192) / 5.700 kW (PS) / rpm
Megengedett legnagyobb össztömeg 2.110 kg 2.040 kg
Megengedett vontatható tömeg:
(Fék nélküli)
730 kg 680 kg
Üzemkész tömeg, vezetővel (75 kg) 1.500 kg 1.440 kg
 CO2-kibocsátás 129 g/km 150 g/km
Gyorsulás [0-100km/h-ra (s)] 8,6 sec. 7,9 sec.
Legnagyobb sebesség 215 km/h 220 km/h
Üzemanyag-fogyasztás (Kombinált) 4,9 l/100km 6,4 l/100km
Üzemanyag-fogyasztás (Városban) 6,1 l/100km 8,6 l/100km
Üzemanyag-fogyasztás (Városon kívül) 4,2 l/100km 5,1 l/100km

 

Ha tetszett az írás kérlek lájkold a Facebookon is! Köszönöm!

Comments

comments

13 comments for “Fekete fehér kérdés: dízel vagy benzin – Teszten a Mazda6 G192

 1. Zoltán
  February 3, 2016 at 2:53 pm

  Kedves Péter!

  Érdeklődni szeretnék, hogy mikorra várható a 165 lóerős Mazda6 tesztje. A három benzines modell közül engem ez érdekelne leginkább. Volna lehetősége a manuális váltóval is tesztelni az autót?

  Tesztvezetés előtt állok, és kevés mérvadó cikk van erről az erőforrásról.

  Köszönettel

  Zoltán

  • admin
   February 3, 2016 at 2:58 pm

   Kedves Zoltán! Tavaszra terveztük de előre tudom hozni. Megkérdezem mikor tudnak adni egy teszt modellt. Automata vagy manuális? Kombi vagy sedan?

   Most egy 4 ajtós facelift előtti dizel automata sedant teszteltek. Érdekes a különbség a facelift utánihoz képest. Érezhetően kevesebbet fogyaszt, amit a sedan kivitelnek tulajdonítok de még nehéz véleményt formálni.

   • Zoltán
    February 5, 2016 at 9:01 am

    Köszönöm a gyors választ!

    Kissé megkésve írok, mert összeszedtem azokat a kérdéseket, amelyekre egy félórás városi tesztvezetés során nem igazán derül fény. A közelben lévő Mazda szalonból még az M0-sra sem lehet kimenni. 🙂 Majd keresek egy másikat.

    A 165 lóerős kombi érdekelne manuális váltóval és Revolution felszereltséggel, de 17-es felnikre és halk abroncsokra cserélve a gyári 19-eseket.

    Az alábbiakra volnék különösen kíváncsi:

    – A Mazda szerint 25%-kal csökkent a szélzaj és a többi menetzaj (NVH), de jó pár (főleg angol) tulajdonos szerint ebből nem sok igaz. Ön sok időt tölt együtt ezekkel az autókkal mindenféle aszfalton, jobban meg tudja tehát ítélni. Részletek itt:

    https://mark.reevoo.com/reevoomark/en-GB/product?sku=series%3A2015-mazda6&tab=reviews&trkref=MAZ#

    – Autópálya-sebességnél valóban lényegesen zajosabb a konkurenseknél? Egy benzines új Skoda Superb lenne a másik jelölt, de egyelőre félek a TSI motorok láncproblémáitól, olajfogyasztásától és a PoHu hozzáállásától probléma esetén… Túl sokat olvastam a pórul járt 1,8-asokról, és még mindig nem szíjas ez a motor, ha jól tudom.

    – Igaz, hogy csak az ülőlapok fűtöttek, a háttámla alsó része nem?

    – Csak egy tolatólámpa van. Tényleg gyengécske a fénye sötétben?

    – Mennyire zavaró éjszaka a HUD? Ha netán túl fényes és/vagy zavaró a szemnek, ki lehet kapcsolni, vagy le lehet hajtani menet közben? Azt tudom, hogy a fényereje és a vetítési magassága állítható.

    – Erős napfényben valóban zavaró tükröződések vannak a szélvédőn (HUD és környéke, befúvó rács)?

    – Egy 200 Nm-es turbós motor után nem lenne nyomatékszegény a 210 Nm egy szívómotorból? 4500-as fordulatnál jön meg az ereje valóban? Nem vagyok egy tiprós típus, de azt sem szeretném, hogy ne lehessen haladni, ha kell.

    – Tényleg felrakható a 17-es felni a 165 lóerős Revolution verzióra (osztókör, fék mérete)? Az Attraction + automata felszereltséghez 17-es kerék jár ugyanis.

    – Mennyi a valós fogyasztás országúti (óra szerint 100 km/h) és autópályás (óra szerint 140 km/h) sebességnél hatodikban? A spritmonitor alapján jónak tűnik, de nem tudom, mennyire életszerűek az ottani adatok:

    – Milyen rugalmas ez a motor magasabb sebességfokozatokban országúti és autópályás közlekedéshez (60 > 80, 80 > 100, 100 > 120 stb. km/h)? Nekem teljesen mindegy, hogy hol a vége, sokkal fontosabb a rugalmasság.

    Bocsánat a sok kérdésért, de talán másokat is érdekelnek a fentiek, és ezekre csak hosszabb használat után derül fény.

    Üdvözlettel,

    Zoltán

    • February 5, 2016 at 10:19 am

     Zoltán!

     Ennek tükrében kezdek neki majd a tesztnek. Folyamatban van a tesztautó 🙂

     Addig is néhány választ már most megtudok adni:

     – Írjon levelet a petlazar kukac gémél pont com-ra és megpróbálok segíteni egy hosszabb tesztvezetés előkészítésében. Ígérni semmit nem merek, de van néhány kapcsolat. Azt is írja meg privátban, hogy melyik szalonban járt korábban.
     – A menetzaj kérdése nagyon kényes és több paraméter határozza meg. A korábbi generációkhoz képest jelentősen csökkent a zaj, főleg a szélzaj. Bár most, hogy 4 ajtóssal járok már egy hete az is kijelenthető, hogy a 4 ajtós sokkal csendesebb, mint a kombi. A szélzaj csökkenése miatt más hangokat sokkal jobban lehet hallani. A legerősebb a gördülési zaj, ami néha tolakodó tud lenni és leginkább a gumitól függ, kevésbbé a mérettől. A motorhang még a dízelben sem erős, bár a korábbi modelleknél is jellemző volt, hogy az futott km növekedésével erősödött. 120e km környékén a dízel egyre “traktorosabb” hangú lett.
     – Keveset mentem Suberb-vel, így nem merném összehasonlítani a zajszintet. Az biztos, hogy a Suberb sokkal tágasabb mint a Mazda6. Megvallom, hogy nekem már túlzottan is és ezzel együtt az autó számottevően nagyobb is, ami a parkolásnál már sokszor nagy hátrány. Ezt érzem a 4 ajtós 6-ossal is.
     – A TSI motorok alapvetően jók, de a Suberb nagy, így 1.4-es TSI motor szerintem alulméretezett hozzá. Flottakezelőktől hallottam, hogy a 1.4-es TSI-vel szerelt Tiguanok esetén sok 100e km felett jellemző a turbó probléma és ez a saját flottánkban működő Octaviákra is sajnos igaz volt. Az 1.8-as TSI biztosan lényegesen jobb megoldás, ahol már ráadásul dízeles nyomatékot kap. Viszont ennek ára is van, mert gyakorlatilag 100kg-al nehezebb, mint a Mazda6! PoHu hozzáállásáról nem nagyon tudok nyilatkozni, szerintem fontosabb a jó viszony a kereskedővel. Privátban tudok ajánlani korrekt Skoda kereskedőt.
     – A fűtött ülés kérdéssel megfogott. Meg fogom próbálni, de amikor fáj a derekam be szoktam kapcsolni és szerintem melegszik az is… Megnézem 🙂
     – A tolatólámpa fényével nem volt problémám, bár mind a tesztautókban, mind a sajátomban kamera van. Ezt is kipróbálom.
     – HUD fényereje szabályozható, nem igazán zavaró. Ha alacsonyan szemből süt a nap, akkor nem lehet rendesen látni. Ahogy hallottam a következő modellben már eltűnik a felnyíló HUD és a szélvédőre fog vetíteni. Megnézem, hogy kikapcsolható-e, de ez nekem soha nem jutott eszembe.
     – Tükröződések sajnos vannak. Némelyik igen kellemetlen. Sajnos az utóbbi időben a legtöbb autóban vannak. A Mazdában viszonylag kevés a csillogó króm és a világító műanyag így a besütő-tükrözött nap nem vakít. Az tudom, hogy a prémium autóknál, különösen a Audinál külön csapat dolgozik azon, hogy minnél kevésbbé tükröződjön a műszerfal. Az A6 anyaghasználatában ez már egy komoly szempont és ott valóban jobb is a helyzet.
     – az 1.8-as TSI 320 NM, az 1.4-es 200NM… nyilván a turbónyomás miatt hamarabb jön a nyomaték ezzel szemben a szívót forgatni kell. Volt mostanában egy összehasonlítás pont a szívó és turbó témában. Érdemes elolvasni:
     https://www.facebook.com/peterlazarcom/posts/900360660077195
     Meg kell szokni, hogy a gyorsulás megjelenése nem hátbavágós és a gyorsuláshoz vissza kell kapcsolni.
     – Szerintem simán felrakható a 17-es kerék. Nekem is 17-es téli kerék van a 19-es nyári mellett és az ráadásul a nagyobb motor.
     – Fogyasztásról csak a teszt után tudok nyilatkozni. Sok meglepő értéket hallottam, inkább bízom a saját tapasztalatban 🙂
     – Gyorsulás, rugalmasság szintén a teszt után.

     • Zoltán
      February 5, 2016 at 2:17 pm

      Kedves Péter!

      Köszönöm a címet, írok majd privátban.

      Üdv

      Zoltán

 2. Zoltán
  June 22, 2016 at 9:56 am

  Idén január végén indult egy amerikai fórum a M6 2017. modellévéről: http://forum.mazda6club.com/future-models/380321-unofficial-2017-mazda6-rumor-thread.html

  Pár napja tették közzé az első mérvadó (értsd: valóban a Mazdától származó) információkat a frissített modellről:

  http://forum.mazda6club.com/attachments/future-models/186257d1465580432-unofficial-2017-mazda6-rumor-thread-img_1498.jpg

  http://forum.mazda6club.com/attachments/future-models/186265d1465580432-unofficial-2017-mazda6-rumor-thread-image1-1-.jpg

  Mindebből vajon mi lesz érvényes a magyar piacra? A felszereltségi szintek nyilván teljesen mások. A gyártás júliusban vagy augusztusban indul, odakint már a 2017. évi rendeléseket veszik fel.

  • June 25, 2016 at 5:36 pm

   Zoli! Vannak információk, de kérnék 1-2 napot és ellenőrzöm őket. A Mazda3 frissítés elvileg előbb lesz és ezekből sokmindenről hallottam.

   • Zoltán
    July 1, 2016 at 7:14 am

    Rendben, köszönöm!

    Az USA-ban időközben megkezdődött a CX9 forgalmazása. Vélhetően abból is átkerülnek majd bizonyos dolgok a 6-osba, bár Európában nem forgalmazzák.

    • Peter LAZAR (Lazy)
     July 1, 2016 at 2:29 pm

     Nem csak elkezdődött… barátok már írtak, hogy látták élőben 🙂

 3. Zoltán
  August 10, 2016 at 7:34 am

  Tegnap megjelent a Mazda USA oldalán egy részletes leírás a 2017. modellévű (odakinti) 6-osról:

  http://insidemazda.mazdausa.com/press-release/2017-mazda6-global-press-materials/

  Az európai hivatalos Mazda-oldalakon egyelőre semmi hír.

  • admin
   August 10, 2016 at 8:32 am

   Ma már lesz. Megírom délután. Eddig nem volt publikus. De ha megnézed a Mazda3 frissített változatát akkor tudod milyen lesz 😉

   • September 8, 2016 at 7:18 am

    Felkerült 🙂

Szóljon hozzá!