Hybrid hajtás, megtérülés – verzió 0.5

Ki vegyen hybrid autót? Milyen hybrid autót vegyen? Ezt próbálom meg körbejárni, bár nem maradéktalanul. Ráadásul mindig van egy szubjektív tényező is, amit ízlésnek hívunk. Szerencsére sokan sokfélék vagyunk, ezért is találhatják meg a külöböző autók megfelelő “gazdáikat”. Ezeknél a döntéseknél pedig sokszor a racionális és irracionális jellemzők arány határozza meg a személyes preferenciáinkat.
Miért verzió 0.5? A válasz egyszerű, van egy elméletem, amit egyelőre csak a Toyota Yaris Hybriddel sikerült tesztelni. Amíg nem tudom folytatni, addig részben elmélet marad, de a sorban még ott vár egy új Toyota Auris Hybrid, valamint remélhetőleg lesz egy Ford Mondeo Hybrid és természetesen tervben van egy Prius is.

Miért érdemes hybrid hajtásban gondolkozni?

 1. Alacsonyabb az üzemanyagfogyasztás (extrém helyzetektől eltekintve).
 2. A fentivel összefüggésben kisebb a károsanyag kibocsátás.
 3. Elvileg csendesebb az autónk, ami biztosan igaz a városi gördülésben, vitatkozni lehet vele országúton és autópályán.
 4. Modern technológiát akarunk használni.

Kíváncsi lennék a véleményekre, hogy ki miért választana hybridet!

Nekem milyen élmény volt hybrid Yarist vezetni? A Toyota Dél-Pest adott egy maximálisan felszerelt Toyota Yaris Hybridet 4 napra tesztelési céllal. Az autóról 10 napja írtam, így most sokkal inkább a hybrid élménnyel foglalkoznék.

Dalra azért nem fakadtam, de kétségtelenül kellemes autó.

Dalra azért nem fakadtam, de kétségtelenül kellemes autó.

Megpróbálom össszefoglalni az eddigi véleményemet:

  1. A hybridek annyit fejlődtek, hogy nincs akkora plusz súlyuk, ami megöli a vezetési élményt, legalábbis adatok és a Yaris tapasztalat alapján.
   Saját tömeg:

   • Toyota Yaris 1.3 VVT-i CVT – 1050-1105 kg
   • Toyota Yaris Hybrid 1.5 VVT-i e-CVT – 1085-1160 kg
   • Mazda2 G90 Attraction AT – 1000 kg
   • Nissan Leaf – 1493 kg (teljesen elektromos autó)
  2. A városi dugóban az egyetlen autó ami jobban teljesít, az a tisztán elektromos autó, elvárt hatótávtól függően esetleg a plugin hybrid.
   Jelenleg a Prius Plugin az egyike a kevés piacon elérhető plugin hybrideknek, aminek van hagyományos hybrid változata is, az ára pedig felszereltségtől függően 2 illetve 3 millió forinttal drágább, mint a “hagyományos” Priusé. A Toyota saját kimutatása szerint 1.8 liter a fogyasztás különbség, ami ha évi 16e km futásteljesítménnyel számolunk (8e hétvégén országúton és 8e hétköznap városban) akkor jelenthet kb évi 90e Ft megtakarítást (megtakarítás elsősorban a városban jelenik meg, országúton úgy működik, mint a hagyományos Prius) – tehát a megtérülés 20 év… rosszul számolok? Mert ez így nem éri meg!

   Plugin hybrid: párosítja a hagyományos hybrid hajtást a hálózati töltési lehetőséggel. Jellemzően nagyobb akkumulátor kapacitással érhető el, mint a hagyományos hybrid autó, így hosszabb tisztán elektromos üzemre képes. Besorolásukra több szabvány létezik, de minden esetben a legjellemzőbb paraméter a tisztán elektromos üzemben megtehető legnagyobb távolság. 2014 szeptemberi adatok alapján készített lista, eladott darabszám szerint csökkenő sorrendben:

   Típus / modell Távolság Eladott darabszám
   Chevrolet Volt (Opel Ampera) 56 km >83.600
   Toyota Prius PHV 18 km 65.300
   Mitsubishi Outlander P-HEV 60 km 40.265
   Ford C-Max Energi 32 km 16.438
   Ford Fusion Energi 32 km 15.661
   Volvo V60 Plug-in Hybrid 50 km >11.500
   BYD Qin 70 km 9.615
   BYD F3DM 97 km 3.292
   Fisker Karma 51 km >2.175
   Porsche Panamera S E-Hybrid 32 km >1.750
   Cadillac ELR 56 km 926
   Honda Accord Plug-in Hybrid 21 km 835
   Audi A3 Sportback e-tron 50 km 415
   BMW i8 37 km 341
   Volkswagen Golf GTE 50 km 321
   Porsche 918 Spyder 19 km 105
  3. Városi dugóban használva a hybrid Yaris jó alternatíva lehet. A városban reálisan elérhető a 4.2 literes átlagfogyasztás, ezzel szemben egy modern start-stop rendszerrel ellátott hasonló benzines autónál kb. 5.5 literrel számolhatunk. A Yaris a hybrid hajtás miatt automata váltóval jön, így ha a konkurencia automata váltós modelljeivel hasonlítjuk, akkor hasonló árban mozog (nyilván a felszereltség jelentősen befolyásolhatja).
   Az évi üzemanyag megtakarítás, városi használatban (8000 km-re számolva) 35.200 Ft, sajnos az országúton a Yaris is megissza a 6-6.5 litert, így ott inkább hátrányban van (-12.800 Ft), tehát összesen évi 22.400 Ft megtakarítást jelent. A Yaris mellett szól, hogy hat év alatt feltehetően nem kell a fékekhez nyúlni, tehát a szervízköltségen is megtakarítunk kb. 30-50e Ft-ot. Tehát 6 év, kb 100.000 km megtétele alatt akár 200.000 Ft-ot is megtakaríthatunk. Ez 2 Ft/km költségmegtakarítást jelent, ha azonban a használat arányában túlsúlyban a városi közlekedés jelenik meg, akkor akár 3,5 Ft/km előny is elérhető. Ez havi szinten 4-5e Ft megtakarítás jelenthet.

   Toyota Yaris Hybrid Synergy motor

   Toyota Yaris Hybrid Synergy motor

  4. Környezettudatosság: itt azért szükséges helyretenni valamit! A hybrid csak annyival tudatosabb, amennyivel kevesebbet fogyaszt!!! Hiszen az energiát ugyanúgy üzemanyag elégetéssel állítja elő. Ezért is érdemes benzines autóval összehasonlítani, mivel akkor a károsanyagkibocsátás hasonló. A különbség maximum abban jelenik meg, hogy a városban a hybrid nem csak lámpánál állva képes leállítani a benzinmotort, hanem lehet vele csak elektromos módban (EV) autózni.Tehát teljes használatra vetítve a károsanyagkibocsátást kiűzzük a városból, oda ahol jobban eloszlik, így nem szorul be a házak közé. Fogyasztás szempontjából érdemes lenne a hybridet a dízel autókkal összehasonlítani, hiszen azok jellemzően 1-2 literrel kedvezőbb értékeket hozhatnának 100 km-re vetítve. Itt azonban újabb komponensek jönnek be a képbe:
   • DPF szűrő (részecskeszűrő – lásd korom a lenti táblázatban), ami nem kedveli a rövid városi használatot, kimondottan árt neki a start-stop, ráadásul van kiégetési ciklus, amikor megugrik a fogyasztás. Pont ezt tapasztaltuk a Mazda3 Urban Challenge fogyasztási versenyen is. Látszólag a dízel és a benzines motorok korom kibocsátása azonos, de ez csalóka, mert a DPF szűrő után mért értékről beszélünk
   • A kis dízel motoroknál a DPF szűrő cserélhető, pontosabban adott futásteljesítményt követően kötelező cserélni, ami egy tervezhető fix költség.
   • A DPF szűrő elhasználódásával nő a fogyasztás is.
   • A dízel autóknál a teljesítmény és a károsanyagkibocsátás optimalizálása érdekében magasnyomáson történik a befecskendezés, ami viszont egy újabb olyan alkatrész az autóban, ami hajlamos meghibásodni, sokba kerül a cseréje és ráadásul a magyar üzemanyag minősége nagyban emeli a hiba kockázatát.

   Azt sem szabad elfelejteni, hogy a benzinmotor károsanyagkibocsátása más összetételű mint a dízelé és annak ellenére, hogy a dízelmotorok nagyon sokat fejlődtek, még mindig sokkal több rákkeltő anyagot eregetnek a városlakók orra alá:

Komponens megnevezése Otto-motornál Dízelmotornál Hatás
Nem mérgezők:
Nitrogén (N2) jelen van jelen van nem szennyező
Oxigén (O2) jelen van jelen van nem szennyező
Vízgőz (H2O) jelen van jelen van nem szennyező
Széndioxid (CO2) jelen van jelen van szennyező
Mérgezők (határértékek EURO6 szerint):
Szénmonoxid (CO) 1 gr/km 0,5 gr/km nem rákkeltő
Nitrogénoxidok (NOx), Szénhidrogének (CmHn), NO2+CmHn 0,16 gr/km 0,25 gr/km rákkeltő
Korom 0,005 gr/km 0,005 gr/km rákkeltő
Benzpirén  jelen van  jelen van igen erős rákkeltő

A kérdés továbbra is az, hogy hybrid vagy nem hybrid? Mit gondolnak az olvasók? Íme a korábbi kérdőív aktuális eredménye:

Screen Shot 2015-05-25 at 14.54.20

Screen Shot 2015-05-27 at 23.18.02

Ki vegyen hybrid autót? Milyen hybrid autót vegyen?

Vissza a gondolatébresztő kérdéshez. Hogy miként fog változni a véleményem? Nos ez engem is nagyon érdekel, azonban ha most kell véleményt formálni, akkor azt mondom, hogy az vegyen hybridet:

 1. Aki sokat használja az autót a hybrid számára optimális környezetben, és viszonylag kevés az autópálya vagy hegymenet.
 2. Akit nem zavar a CVT által keltett hang. A CVT optimális megoldás a villanymotorhoz, a többit döntse el mindenki maga.
 3. Aki nem keresi a benzinmotor hangélményét és nem vágyik a dinamikus autózás, kanyartámadás élményére.
 4. Aki a komfortos nyugodt, csendes autózást keresi.
 5. Aki rövidtávon használja az autót, annak a hybrid is csak félmegoldás, mivel a benzinmotor addig üzemel, amíg nem melegszik be. Nekik egyértelműen a plugin hybrid lehet optimális, de kérdés, hogy a napi összesen 40 km-es mozgással mennyi idő alatt térül meg.
 6. Aki olyan autót akar venni, ami értéktartóbb, hiszen egyelőre úgy tűnik, hogy a hybrid autót értékesítése egyszerűbb és talán egy kicsit kisebb értékvesztéssel lehet számolni, mint a hagyományos autók esetében. A kínálat növekedésével ez bizonyosan változni fog.

Azért fontos, hogy bár a plugin és elektromos autók egyelőre a kialakított töltőállomásokon ingyenesen tölthetőek, ennek az energiának az előállítása jellemzően vagy hagyományos szénalapú erőműben vagy atomerőműben történik, nem kis ökológiai lábnyomot hagyva a környezetünkön.

Ti mit gondoltok? Miért használnátok hybridet? Ha van időtök és kedvetek válaszoljátok meg az alábbi 3 kérdést:

Ha tetszett az írás kérem lájkoljátok a Facebook oldalamat és osszátok meg a hivatkozást! Köszönöm!

Comments

comments

2 comments for “Hybrid hajtás, megtérülés – verzió 0.5

Szóljon hozzá!