Újévi koncertélmény Illényi Katicával és vendégeivel

Bátor választás Illényi Katica részéről az Újévi koncert elnevezés, hiszen velem együtt nyilván sok olvasónak is először a Bécsi Filharmónikusok Újévi Koncertje jut eszébe. Itt is adott az állandó közönség és ahogy az eddigi hasonló koncertjei során tapasztaltaltuk, most is teltházzal lehetett számolni. Már hónapokkal korábban minden jegy elkelt. A Művészetek Palotájában ez nem úgy történik, mint egy stadionban, ahol a színpadállításig lehet szabályozni, mekkora lesz a nézőtér mérete, ezzel is garantálva a teltházat. Itt minden adott… a MÜPA környezete, a kiemelkedő hangzás, az igényes világítástechnika és adott az eladható jegyek száma. Ez mind szuper, de sajnos fotózni nehéz, nincs rá hely, mert a MÜPA is kicsit túlszabályozott és mert nem lehet helyet változtatni, csak szünetben, hiszen nem a fotós a főműsor. Ennek ellenére vagy ezekkel együtt, de most már harmadik alkalommal lehettünk részesei ennek az “élménynek” Bálint Sándor barátommal, és próbáltuk a lehetőségekből a legtöbbet kihozni.

Minek nevezném a szombat esti előadást? Koncertnek mindenképpen, hiszen Illényi Katica a Győri Filharmónikusokkal, Illényi Anikóval és Csabával, Katica középiskolás osztálytársával András De Laszloval együtt, zeneileg nagyon változatos, kimondottan igényes, a zenét szeretők számára izgalmas és érdekes programot szólaltatott meg. Látványszínháznak is nevezhetjük, mert Bencsik Andrea ismét gyönyörű ruhákat készített, és újra egy olyan letisztult, szépen bevilágítható színpadképet alkotott, amelyhez Marczell Miklós (Micu) álmodhatta meg a megfelelő fényeket. Gyönyörű és változatos vizuális élményben volt része a közönségnek, melyben a színpadon a hangszerek mellett teret kapott a tánc is. Katica sokoldalúságát és perfekcionizmusát jellemzi, hogy ismét step-tánccal készült, amit pontosan azzal az eleganciával és könnyedséggel vitt a színpadra, ahogy azt már a hangszeres performanszainál megszokhattunk.

001-20140104_IllenyiKatica_IMG_0805

 

Hogy Katica énekel azt tudjuk, bár az előadás végén előadott Amazing Grace szerintem a közönség nagy részének maradandó élményt jelent és ha valaki az eddigi sorokat olvasva úgy érezné, hogy a koncert a megszokott programmal, megszokott minőségben szokványos lett volna, az téved! Én személyesen két évvel ezelőtt úgy éreztem, hogy a A négy Illényi koncertjét már nem lehet felülmúlni és ez nyilván részben igaz is, mert őket együtt látni a színpadon meghatározó élmény volt. De ismét kihangsúlyozva Illényi Katica törekvését a tökéletességre és hozzáállását a saját közönségéhez (példa erre hivatalos Facebook oldala is!), olyan dolgokkal készült, amelyek ismét valami újdonságot hoztak. Néhány pillanat erejéig azt éreztem, hogy néha talán már túl sok volt, de írjuk ezt annak a számlájára, hogy én örömmel hallgattam volna többet az Illényi testvéreket, különösen olyan darabokkal, amelyeket esetleg Csaba újrahangszerelt.

 

Mindkét felvonást Czigány György konferálta fel, és öröm volt hallani, ahogy személyessé tette a bemutatást. Kaptunk egy kis visszatekintést az Illényi család és a gyerekek életébe, amelyet Katica és Csaba az előadás közben többször is felelevenített. Kaptunk néhány olyan őszinte gondolatot, amelyből egyértelművé vált, hogy a – többek között Liszt Ferenc és Erkel Ferenc díjas – zenei szakértő milyen tisztelettel viseltet a fiatal művésznő iránt. Az igazi meglepetés a közönség számára a Ki nyer ma? szignál volt, amelyet a Győri Filharmónikusok játszottak be és ahogy már megszoktuk Silló István nem csak a zenészeket irányította, de aktív része volt a műsornak. Többek között ő volt a “Magyar Rádió” szignál hangja is, majd három zenerészlet erejéig Czigány György a közönséget is az este aktív részesévé tette.

Akik esetleg nem emlékeznek a szignálra, itt meghallgathatják:

 

Gyuri bácsi, ahogy Katica szólította, még egyszer kezébe vette a mikrofont és műsorvezetőként részt vállalt a teremin magyarországi nagyszínpadi bemutatkozásában.

Teremin
A teremint 1919-ben találta fel Léon Theremin (eredetileg: Lev Szergejevics Tyermen, Лев Сергеевич Термен) orosz fizikus. Egyedi abban a tekintetben, hogy ez az első olyan hangszer, amit pusztán gesztusokkal lehet megszólaltatni, anélkül, hogy a zenész magát a hangszert megérintené.
Felépítése egyszerű: két egymáshoz közeli rezgésszámra hangolt rádiófrekvenciás oszcillátor és egy antenna alkotja. Az egyik oszcillátor fix, 170 kHz-es frekvencián, a másik, amihez egy antenna csatlakozik, 168 és 170 kHz közötti, az antenna által hangolható frekvencián rezeg. A két jel interferenciája, a hallható hang frekvenciatartományába eső lebegése hozza létre az elektromos jelet, amely erősítőn keresztül jut a hangszórókhoz, zenei hangot eredményezve. Egy másik hasonló elven működő antenna a hangerő szabályozására szolgál.
A tereminen úgy lehet zenélni, hogy a zenész a kezeit mozgatja a két antenna körül, az egyikkel a hang frekvenciáját (magasságát), a másikkal amplitudóját (a hangerőt) szabályozza.
Forrás: Wikipédia

A hangszer külföldről érkezett és bízom benne, hogy Katica még több helyen meg fogja szólaltatni, mert kivételes élmény hallgatni és látni ahogy játszik rajta. Különlegesek ezek a pillanatok, amikor a mozgalmas élet a színpadon lelassul, és minden figyelem a mágikus kezekre irányul. Ilyenkor érdemes közelről nézni a művésznő tekintetét, hiszen a zene iránti alázat, a kihívás és a koncentráció egyszerre tükröződnek benne. A teremint megszólaltatni elképesztően nehéz lehet, hiszen nincsenek fekete és fehér billentyűk, nincsenek bundok, de még húrok sincsenek, amelyek támpontot adnának… van egy láthatatlan rezgő frekvencia a levegőben és ahol eltérítjük, az adja meg a hang magasságát… képzeljük el, ahogy megszólalt a Volt egyszer egy vadnyugat Ennio Morricone-től, szinte újra lehetett élni a filmet.

Mitől személyes egy koncert? Hát pontosan attól, hogy a művész beszél a kihívásról és megpróbálja a közönség soraiba képzelni magát. Nem elefántcsonttoronyból néz le és várja az elismerést, hanem kapcsolatot teremt a színpad és a nézőtér, az előadó és a hallgató között. Nos ezen az estén ez teljesült a rezgésekben, a hangban, a kommunikációban legyen az verbális vagy metakommunikáció, de sikerült a tereminen keresztül is, hiszen az esetleges kétkedés eloszlatására egy önként jelentkező érkezett a színpadra és megszólaltathatta az hangszert. Hogy mennyire igaz az a marketing szlogen, miszerint az emberekre gyerekekkel és kutyákkal lehet hatni, az itt is bebizonyosodott, hiszen az egyik bátor jelentkező egy kislány volt, aki boldogan futott előre a hátsó sorokból – jól tette! Mindenki emlékezni fog rá!

029-20140104_IllenyiKatica_DSC_9953

Különleges vendég volt András De Laszlo, a piccolo trombita mestere, aki Illényi Katica iskolatársa volt. Az este folyamán hallhattuk megszólalni a rézfúvós hangszert és énekeltek duettet is.

András De Laszlo – A magyar születésű művész tanulmányait Budapesten és Freiburgban végezte, majd a Berlini Szimfonikus Zenekar és a Rádió zenekarában játszott. Andras ezt követően a Max Raabe Palast Orchester zenekarában lett szólótrombitás. A független szólókarrier etől kezdve már csak idő kérdése volt számára. Andras de Laszlo mára Németország egyik legelismertebb szóló trombitása. Magyarországi debütáló albumán olyan jól ismert dallamokat dolgozott át trombitára, mint az „Álomhajó”, a „Fly Me To The Moon”, vagy az „Over The Rainbow”. Andras de Laszlo jellegzetes zenei újraértelmezéseiben a dalok új pompájukban ragyognak fel, és egyfajta rejtéllyel vannak megfűszerezve. A lemezre felkerült Illényi Katicával rögzített duettje is, a „Szivárványdal”, melyben mindketten énekelnek és zenélnek. A CD elérhető Magyarországon is.

036-20140104_IllenyiKatica_DSC_0025

Vendég volt az osztályfőnök is!

Ha pedig a vendégekről van szó, akkor újra meg kell említeni Illényi Anikót, Illényi Csabát és Bundzik Istvánt. Anikó Winterthurban él, az egyetlen a négy testvér között aki nem hegedűn, hanem csellón játszik, a winterthuri szinfonikusok szólamvezető csellistája. Csaba, aki az elmúlt években a törzsközönségnek már bizonyította humorát, kreativitását, szombat este is része volt a gegeknek, legyen az a hegedülni tanuló gyermek megformálása vagy a mestert kiszolgáló ügyetlen tanítvány alakítása. És ha lehet valamit hiányolni az estéből, az talán pont az volt, hogy Csaba hegedűje a torzítón keresztül megszólaljon és valami nem várt zenei darabot szólaltasson meg, de persze ez a telhetetlenség, hiszen így is hosszú és változatos volt a program. Vendég volt többek között még Bundzik István tanár úr, a Miskolci Zenei Konzervatórium tanszékvezető tanára, aki kiválóan váltott a klasszikus, a jazz vagy akár a könnyedebb zenei darabok között. Sajnos, bár a MÜPA színpada nem kicsi, mégis a zongora mérete és a színpadon helyet foglaló zenészek számossága miatt kicsit takarásban volt. A kamerák azért jól látták, így a felvételeken mi is jobban láthatjuk majd.

Egy ilyen előadás után meg kellene tudni mondani, hogy mi tetszett a legjobban. Számomra a Michael Jackson feldolgozás, az összes vendégzenésszel közösen játszva, egyértelműen vitte a pálmát, amihez nyilván nagyban hozzájárult, hogy egyrészről a “pop királya” nagy kedvencem, másrészről az összes zenész egyszerre volt a színpadon.

047-20140104_IllenyiKatica_IMG_0881

Azt mindenképp ki szeretném emelni, hogy a korábbi évekhez hasonlóan egy jól felépített programot kaptunk és bárki, aki az este folyamán mikrofont fogott a kezébe és megszólalt, képes volt a gondolatait hibátlanul, kerek értelmes magyar mondatokban, igényesen átadni a közönségnek. Ez vonatkozik Andrásra is, aki pedig nem is Magyarországon él! Élmény volt, mert a mai világban ebből van a legnagyobb hiány!

Kedves Illényi Katica! Nagyon köszönjük az élményt, mert megérte a sok próba, készülés és erőfeszítés és azt gondolom, hogy ezt a véleményt hallanánk a közönség nagyrészétől! Kedves Olvasó! A műsorról felvétel készült, így mindaz amit szavakkal és fényképekkel próbáltam meg átadni most, majd látható lesz. Keressétek majd a DVD-t vagy figyeljétek a TV-műsort, mindenesetre amint tudom, hogy mikor kerül adásba úgyis kiírom, itt is.

048-20140104_IllenyiKatica_IMG_6635

 

További képek:

This slideshow requires JavaScript.

Comments

comments

4 comments for “Újévi koncertélmény Illényi Katicával és vendégeivel

 1. January 7, 2014 at 4:48 pm

  Beautiful article and review of Katica Illenyi’s sold out concert, and i love all the photos that you took, thank you so much for all of these, Although i was not able to attend this glorious and fabulous event last Saturday January 4, 2014 it is as if i was there too, seeing all the very beautiful and clear photos, i am from Vancouver British Columbia, Canada…. was not able to attend, i am a very faithful and loyal fan of Katica Illenyi’s, i feel with all of these photos you took, as if i was there too, in the front row, watching….

  Yes, some of the photos are far but i am just grateful you took them despite the fact it is hard to photograph certain way for this venue as you have described, i understand, but all in all you did a fabulous and magnificent job in capturing all these special moments and performances from her concert/show….good job, you did a wonderful and terrific job…bravo…i am sure Katica Illenyi and all of her guests and fans will love all the photos here just as i do…

  Thank you again so much…

  Sincerely,
  Ruthie Zaballero

  • January 7, 2014 at 5:03 pm

   Dear Ruth! I greatly appreciate your encouragement! It is always a blessing to read you words! I must tell you that both the photos and the writing is inspired by the experience from Katica, so all compliment should be routed to the performer herself!

   • January 10, 2014 at 5:35 am

    Hello, thank you for your response to my reply regarding your article and photos of the amazing and brilliant sold out concert of Katica Illenyi, just want to add yes, sir, i do agree with you that without the hard work put into her concert by Katica Illenyi and her guests, her siblings and those with her on this concert nothing could have been possible…

    Katica, has always put a lot of hard work and endless efforts into making each concert a great one not only for her own personal satisfaction and excellence, making sure everything is just perfect and done well, she does it also i am sure to make everyone of her audience member, her family, her friends, guests and colleagues and the public so happy and so delighted in her performances so that they leave being fully satisfied and happy at coming to see her….

    One fine day, i pray to also be blessed to see Katica Illenyi, in one of her many wonderful and amazing, sensational concerts, in the near future,

    I so appreciate her many talents and her contribution to the music and fine arts she so displays and is such a delight in always being so pleasingly surprised with the work she does and the love of music she makes wherever she goes…..

    I am forever a great fan and admirer of Katica Illenyi, i hope always to wish her the very best and one day to see her perform here, in Vancouver, British Columbia, Canada…

    We love her very much,

    Sincerely,
    her greatest fan, no.1 always,

    Ruthie E. Zaballero
    Thursday January 9, 2014
    Vancouver, BC Canada
    …..

Szóljon hozzá!

%d bloggers like this: