Közlekedésbiztonság vagy pénzgyűjtés? – eszmefuttatás

Nem először írok az M0-ás autóúton alkalmazott, sokszor etikátlan rendőrségi vagy közútkezelői gyakorlatokról. Szeretném kijelenti, nincs problémám azzal, hogy a szabályok betartását ellenőrzik. Azt sem kérdőjelezem meg, hogy a gyorshajtás veszélyes, sőt statisztikailag kimutathatóan élen jár a halálos baleseteket okozó tényezők között. Persze itt álljunk meg egy szóra! Statisztikailag! Milyen számokból dolgozunk?

A mostani esetnek sajnos ehhez semmi köze nincs. Sőt ha csak a tényeket vizsgáljuk, akkor minden rendben. Mégis, ha valaki az M0-áson az M1-es felől halad az M5-ös irányába, sokszor lehet bizonytalan azzal kapcsolatosan, hogy mennyivel is mehet. A pályán több helyen kihelyezésre került a 100-as korlátozó tábla és számos helyen felkerültek az információs mátrix táblák, amelyeken tájékoztatják a közlekedőket, hogy az M0 autóútnak minősül és személygépjárművel 110 km/h, tehergépjárművel 70 km/h a sebességkorlátozás.

img_6496

Ahogy írtam a fenti tábla tájékoztató, az út melletti korlátozó, tehát az egyik információt ad, a másik pedig szabályoz – legalábbis az én értelmezésemben. Ráadásul tudjuk, hogy különböző országokban, különböző módon kell értelmezni és alkalmazni az ilyen információkat, de a szabályok nem ismerete nem mentesít a betartásuk alól. Nincs is ezzel probléma.

Egy kicsit azért mégis! Az M1 felől érkezve 100 km/h-s korlátozás vonatkozik az autósokra, melyet felold az M7-es kereszteződése. Ide egyébként kikerült egy feloldó tábla is – örömmel vettem! Elvileg 110 km/h-val lehet haladni, amit az M6-os után egy 90 km/h-s korlátozás követ. Érthető, hiszen hídon, kanyarban haladunk lakóházakhoz közel. A 90-es tábla előtt kint van a rendőrségi ellenőrzés tábla, ami telepített sebességmérőre figyelmeztet. A 90 km/h-s tábla után nem sokkal áthaladunk az információs tábla alatt, amin pedig a 110 km/h óra látszik és ezen a konzolon kap helyet a telepített sebességmérő is. No comment! Millió tábla, rengeteg információ, kereszteződések. Egy helyen elhelyezett 90-es tábla, amit ha nincs szerencsénk, nem is látunk, mert nem egy alkalommal lehet a középső sávba úgy “beszorulni”, hogy a két oldalt elhelyezett táblákat nem is látjuk, de semmi gond! Itt van előttünk az információs tábla, amin látjuk azt, hogy autóúton haladunk, ahol a 110 km/h a sebességhatár, majd átmegyünk a sebességmérőn!

Sebességmérés az M0-s autóúton

Sebességmérés az M0-s autóúton

 

Helyszín

Helyszín

Mit gondoltok?

 

 

 

Ha tetszett az írás kérlek lájkold a Facebookon is! Köszönöm!

Comments

comments

Szóljon hozzá!

%d bloggers like this: