Mazda 6 2013 – első teszt – gyártás előtti tesztmodell

Vannak olyan autók amelyek meghatároznak egy időszakot, vannak olyan jellegzetes formajegyek, amelyek meghatároznak egy márkát. Sajnos az elmúlt években több olyan trend határozza meg tervezést, amely miatt ezek a jellegzetességek általános jegyekké válnak. Mit is értek ezalatt?

  • Világautót próbál mindenki építni, ezáltal meg kell felelni Európa, Amerika és Ázsia eltérő igényeinek. Kompromisszumok!
  • Elvárás, hogy az adott szegmensen belül egyre nagyobb és komfortosabb autó épüljön. Egy-egy autó jelleme veszít általa és közelednek a szegmensek és a típusok.
  • Futóművel kapcsolatosan folyamatos elvárás a “finomodás”, no de álljunk meg egy pillanatra… ha egy autó sportos az bizonyos helyzetekben kemény lesz… meglepő módon döccenni fog az útegyenetlenségeken… értem az eladhatóságot ez nem javítja, mert az átlag közönséget ez zavarja, tehát még egy kompromisszum!

Szóval ha ezeket nézzük, akkor mi is vártunk a Mazda 6-tól. Egy kicsit visszatekintenék:

Ha jól emlékszem 1992-t írtunk, amikor a Mazda bejelentette a Xedos 6 és 9 modelleket, és azt hiszem mindenki egyetért, akkori szemmel merőben új látványt hoztak a formavilágba. Nyilván nem akkorát, mint a franciák szoktak, viszont a forma maradandó lett. Mai napig a Xedos 6 kitűnik a forgalomban így 20 év távlatában is. ÉS a forma öröklődött az első Mazda 6-osban is kb. 10 évvel később. Ha így nézzük 2012 van és a 10 éves ritmusban valami különlegeset kell várni. Persze közben volt egy modellfrissítés, ami megváltoztatta a 6-os arcát. De ne szaladjunk ennyire előre. A 2002-ben bemutatott autó számos díjat elhozott és ha megnézzük mai szemmel, akkor az utcai képben még ma is helye van. Hasonlítsuk össze a hasonló korú szegmenstársakkal: Ford Mondeo, Opel Vectra, Honda Accord. Nyilván elfogult vagyok és ezt soha nem tagadtam, de szerintem az említett autók mindegyike öregnek tűnik a 2002-es Mazda 6 mellett. A második generációs autó 2008-ban érkezett, de ismét szubjektív vélemény a 2010-es facelift tökéletesítette. Mint használója az első és a második modellnek elmondhatom, hogy komfortosabb lett, miközben a sportosságból nem sokat veszített. Viszont még mindig hiányzott sok apróság, ami a kategóriában elvárt lett volna.

 

Ezen előzmények után izgalmas volt látni a Shinari koncepciót és a CX-5-öt, mint az új Mazda stílus előhírnökét. Láttam a moszkvai és a párizsi képeket és a hivatalos videókat, de élőben meglátni az új hatost különleges élmény volt. Viseli magán a Xedos 6 óta hordozott és fejlődött jegyeket, és a növekedés ellenére az arányos formát. Ez utóbbit a kategóriában nem tudta minden modell megőrizni.

 

 

Az autón még nem volt Mazda logo, csak egy nagy folt elől ami árulkodott a jel méretéről és 2 apró lyuk a csomagtartófedélen. Ennek eredményeként mindenki úgy bámulta, hogy az arcukra volt írva a kérdés: “Ez meg micsoda?”. Az autó eleje már nem nagy újdonság, mert az utakon számos CX-5-öt láthatunk és lassan megszoktuk. Ettől függetlenül egy nagyon harapós, határozott és mégsem durva maszkkal találkozunk, amit uralni fog a Mazda jel. Nagyon markánsak az RX-8 óta hordozott széles első kerékdobok, és vélem felfedezni az MX-5 hullámját. A lámpa ismét jellemző része lett az autónak, ami igazán felkapcsolt állapotban mutat jól. A 2002-es Mazda 6-oson sokszor próbáltunk Angel Eye-t készíteni, de mivel szét kellett szedni a lámpatestet ezért nem sikerült, az új hatos lámpájában ezt és a ledes helyzetjelző fényt is megkapjuk. Az autó sziluettjét meghatározza a hosszúra húzott orr és az erős kerékdobok. A B oszloptól sportosan csapott tető és a szedán kivetelben rövid csomagtérajtó. Az autó hátulja is pont arányos lett, a dupla kipufogó pedig nem csak optikailag szép látvány, hanem fordulaton audió élményként is különleges. Az előzetes hírek szerint a kombi egy kicsit rövidebb lesz.

 

 

kipufogó hang forrása a már ismert SkyActive motor (ami megérne a külön misét, hiszen azt gondolom, hogy ezzel a technológia újítással a Mazda önmagában egyedülállót alkotott -új irányt határoztak meg és nem követték a downsizing trendeket) A Mazda 6-ban nagyobb élmény a 2 literes benzin motor, mint a CX-5-ben, ami kevés helyet foglal el a motortérben és az alapjárati hangja furcsán ketyeget… gyakorlatilag alig ad hangot, persze lehet, hogy ezek mind az előpéldány jellegzetességei. A motorhangot a beltérben egyáltalán nem lehetett hallani. Fordulatszámon azonban megérkezik a valódi “4 hengeres zene”, ami még nyitott motorháztetővel sem tolakodó. A motortérben újdonságként látható az energiavisszanyerő rendszer kondezátora, ami az eltárolt energiát a belső rendszerek működtetéséhez használja és elvileg erőteljes gyorsításoknál lekapcsolja a generátor ezzel garantálva azt, hogy a motor a hajtáslánc felé adja tovább a teljesítményt.

Az utastérben egyelőre egy CX-5-hoz hasonló műszerfallal találkoztunk, minimális különbségekkel és a kidolgozottságból illetve a korábban látott képek alapján ez a végleges példányban jó eséllyel változni fognak. Nagyon igényes a bőrülések és az ajtó bőrburkolatok színes cérnás varássai. Az első ülés mindkét oldalon motoros a vezető oldalon memóriás. Az új hatosban már nagyon régóta hiányoltuk, miközben a kategóriában megszokott, a hátsó üléseknél szellőző rostélyok és újra külön kapcsolható olvasólámpák. Nyilván ezek apróságok talán fontosabb, hogy a hátsó ülések jól formázottak és lecsapott tető ellenére átlagos magasságú embernek kényelmes, mind fejtérben, mind lábtérben. A nagyobb tengelytáv a menettulajdonságokon kívül az utastérben érezhető egyértleműen. Maradva a hátsó üléseknél az egyértelműen látszik, hogy 2 személyre formázottak. Első ülésben helyet foglalva a megszokott Mazdás érzést kapjuk. Pontos és határozott váltó, ami az MX-5-höz hasonlóan kézreesik. A kormány már-már sportautós méretű, kellemes fogású és irányítható róla a szórakoztató központ, a sebességtartó elektronika (ami most már követő radart is kapott), a fedélzeti számítógép és a telefon. A középkozolon helyet kapott egy érintőképernyős audio egység, amiben Tom-tom alapú navigáció van és középen a váltó mellett egy a prémium márkákból ismert vezérlőgomb. Ezt az három irányból elérhető vezérlést a Mazda már a CX-5-ben bemutatta, megcélozva a világautó jelleget. Ezzel együtt száműzte a Mazda 6 szégyenét, az egysoros kijelzőt. (Megjegyzés: a “kvartzóra” nem tűnt el, de átalakult). A műszerfalon tovább folytatódott a színek egységesítése, de még mindig nem tökéletes: van sárga, fehér és piros. Ez is még változhat a végleges változatban. A könyöklőben megtalálható az audio és az USB bemenet is. A belsővel nem érdemes többet foglalkozni, mert egyelőre nem tudni részleteiben, hogy milyen lesz a végső.

Hihetelen nagy a csomagtartó, jó mély és kicsi a nyílás. A korábbi 5 ajtós modell biztosan sokaknak fog hiányozni, nem baj lesz kombi!

Milyen is a vezetési élmény? Az autó nagyon halkan működik, alapjáraton az autó hangját az utastérben hallani sem lehet és a benzines erőforrás nem is remegteti a utascellát. A dízelt majd meglátjuk. A tesztautó manuális váltója jól kapcsolható, a motor szépen veszi fel a fordulatot és erőteljesen gyorsítja az amúgy nem kicsi járművet. Évek óta érezhető a Mazda súlycsökkentési törekvése, amely ennek a modellnek a dinamizmusában is érezhető. Az Infopark és a Budafoki út útegyenetlenségeit nagyon szépen nyeli el a futómű, de a fekvőrendőrökön érezhető, hogy a hosszabb a tengelytáv és az autó jobban bólogat, mint az elődje. A rövid tesztút alatt csak első benyomásokról lehet beszélni. Az autó nagyon kezes, az üléspozíció nagyon kényelmes, jól belátható, a műszeregység (bár ez még inkább a CX-5 műszeregysége) áttekinthető. A gyorsítás már hozza a Mazdás élményt, amiben a 2 literes motor nem szaggatja az aszfaltot és mégis szép, egyenletes gyorsulás, arányos hanghatásokkal. Ami érződik a SkyActive motorral kapcsolatosan az egyértelműen az egyenletesebb nyomatékelszolás és mivel nem kell annyira forgatni szinte biztos, hogy számottevően alacsonyabb lesz a fogyasztás. A lassú kanyarban az autó nagyon puhán kellemesen fordul, gyors kanyarokban szépen és határozottan veszi az ívet. Az elődökhöz képest itt is érezni a méretnövekedést és az új modell a játékosságából vesztett egy kicsit, hajlamosabb tolni az orrát. Ha más hasonló kategóriájú modellekhez hasonlítom, akkor még mindig egy sportosabb, keményebb járművet kapunk.

Kiket fog megszólítani az új hatos? Letisztultabb, de még mindig sportos formájával, a hosszú elejével és az egyértelműen minőségibb belső térrel az autó prémiumabb érzetet kelt. Ezek tükrében a célközönségben biztosan szerepelnek azok a potenciális vevők, akik az átlagostól eltérő külsejű, látványban és vezetésben sportosabb autóra vágynak és ehhez nem kívánják megvenni a különböző gyári versenytuning csomagokat.

Ne felejtsük el azt sem, hogy egy olyan autót volt módom tesztelni, ami még fut néhány ezer kilométert Európa útjain, majd az adatok kinyerését és a tapasztalatok feldolgozását követően bezúzzák. Ennek a járműnek az életciklusa elsősorban a végleges modell javítását célozza.

Köszönöm az MMH-nak az élményt és várjuk a végleges változatot. Én személy szerint a kombit automata váltóval és dízel motorral, bár a legnagyobb benzines is érdekes lehet, ha igazak a fogyasztás értékekere vonatkozó előre jelzések.

Konklúzió: Sajnos azért nem Shinari de mégis nagyon egyedi, pont annyira merész amit a piac elvisel és sok újítás nem látszik csak érződik.

Képek: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151468685337571.594775.693612570&type=1

Comments

comments

3 comments for “Mazda 6 2013 – első teszt – gyártás előtti tesztmodell

Szóljon hozzá!

%d bloggers like this: