Mazda CX-5 első benyomások (2012. február)

Vannak olyan kategóriák, amelyekkel soha nem tudtam megbarátkozni. Ezek közé tartozott a hobby terepjáró (SUV). No persze rögtön feltehetjük a kérdést milyen járművek tartoznak ebbe a kategóriába? És valóban itt nagyon nagy a szórás, hiszen van köztük olyan ami egy nagyon személyautós vagy olyan ami meg inkább terepjárós. Van köztük kicsi, közepes és olyan nagy amire már inkább a tank vagy harckocsi jelzőt találná megfelelőnek a laikus olvasó, aki ezek melléérve hagyományos autóban csak egy alvázat lát.

Vissza az eredeti gondolathoz. Az elmúlt években Budapesten járva megtaláltam az értelmüket. Magasan ülünk benne, átlátjuk a forgalmat, kicsit jobban tisztelnek bennünket, a kátyúk véletlen érintése vagy a járdán kijelölt parkoló megközelítése nem jelenti azt, hogy a következő út a műanyag burkolat javítását és fényezését célozza meg. És végül de nem utolsó sorban a lehetetlen fekvőrendőrökön való áthajtás különösebb bűvészmutatványok nélkül megoldható.

Honnan jönnek ezek a megtapasztalások? Akik ismernek tudják, hogy Mazdás szívem van. Nem tagadom. A szerelem egy MX-5-el (és nem a tulajdonosával!) kezdődött 1992 környékén, majd folytatódott az első Mazda6 bemutatóján az Budapesti Autószalonon (mert akkor még volt ilyen is). Mai napig vallom, hogy a 2002-ben bemutatott forma ma is látványos és időtálló. Ha megnézünk bármilyen más korabeli, hasonló kategóriás autót, azon látszik a kor, de ez még mindig fiatalos, lendületes. Minden esetre Mazda6 használó lettem! És megtanultam, hogy mindenhol leér az elejen és könnyű odaverni az alját. És ezek az “élmények” főleg az itthoni utakon és környezetben értek.

Kíváncsi voltam a CX-7-re és nagyon vártam, de amikor beleültem nem jött a Mazda érzés. Valahogy nekem nagy volt, a benzin motorral szenzációsan ment, de azt etetni… hááááttt! A dízel tűnt jó választásnak, de hiányoztak belőle azok a funkciók amelyek miatt szívesen választanám, így nem igazán közeledtünk egymáshoz.

A CX-5 viszont nagyon érdekelt. Érdekelt, hogy a forradalmi újítások mit hoznak. Érdekelt, hogy az a cég, aki élvezhetően autózható járműveket gyárt miként tudta alkalmazni a szokványostól eltérő újításait. Amikor kb. 1 hónappal ezelőtt az MMH a kereskedőket oktatta megkaptam az bemutató autót kb. 30 percre. Első ránézésre tetszett. Az már rénézésre érezhető, hogy más a koncepció, mint a CX-7 esetében. Nem egy magasra emelt “sportos” autó.

Kívülről az autó nekem tetszik. Azt gondolom nem sikerült az első és második MX-5-höz és az első Mazda6-hoz hasonló időtálló design-t alkotni, de kilóg a kategóriából. Határozott vonalak, erős Mazda stílusjegyek és ránézésre rövidek a túllógások és már kívülről érződik, hogy az utasok számára rendelkezésre álló hely maximalizálás volt a cél. Nyilván első benyomások, majd meg kell nézni az adatokat és még jobban az autót, amikor az utcákon lesz.

 

(Fényképek mobiltelefonnal készültek szürkületben. Elnézést!)

(Fényképek mobiltelefonnal készültek szürkületben. Elnézést!)

 

Belülről az első benyomás: TÁGAS! Be is álltam egy CX-7 mellé és elkezdtem összehasonlítani. Hát ez mindenhol fejlődött, ahol engem a CX-7 zavart. Jó az üléspozíció, de mégis kényelmes hátul ülni. Érzésre és pakolhatóságra nagyobb a csomagtartó. Sok olyan “extra” belekerült, ami hiánya miatt választottam Mazda 6-ot. Ami zavar, hogy a könyöklő mélyen van és szemben a 6-ossal nem mozgatható. Nekem ez hiányzik. Nekem a média központ vezérlése kicsit kaotikus, de azt gondolom megszokható és mivel vezérelhető kormányról, váltó előtt található forgó kapcsolóval és érintőképernyővel ez megszokható lesz mindenki számára. Ebben a modellben sok extra volt, de egyiket sem sikerült munkára bírni – kevés volt az idő. Tetszik a letisztul műszerfal és a korábban tapasztalt színes, piros és kék színkavalkád is csökkent. Tudom eretnekség ilyet mondani, de X3-as utóérzet van, ami annyiból is érdekes, hogy szerintem elég erős konkurenciát teremt az X3-asnak. Az autó visszadumál, de ezt ma már megszokhattuk. Mindenre figyelmeztet. Hideg van, túl közel mész, elhagyod a sávot, jönnek hátulról…

 

(Fényképek mobiltelefonnal készültek szürkületben. Elnézést!)

(Fényképek mobiltelefonnal készültek szürkületben. Elnézést!)

 

Az ajtók finoman és csöndesen csukódnak. A pakolóhelyek száma és mérete nem kimagasló. Viszont a csomagtér ajtót igen nehéz volt lecsukni… mondhatnám csapkodni kellett. Érdekes, hogy más modellekben van automatikus behúzás, lehet elkélne itt is…csak hát az súly és az rögtön érződik, hogy cél volt a súly minimalizálása.

Ami nagyon érdekelt az a motor és a váltó. A Mazda nagyon le van maradva az automata váltó kínálatban. Itthon nem is nagyon volt elérhető automata és amit próbáltam, hát eléggé felejtős élmény volt. Itt a Skyactive technológiával elvileg érkezett egy új váltó is, amit a PR szakemberek (ez a munkájuk!) égbe magasztalnak.

Benzines modellről beszélünk és csak 2 literes, tehát ez egy igazi teszt. Azt kell mondanom, hogy az rövid 10km-es úton a benyomás lenyűgöző. A benzin motor halk, azért erős túlzás azt mondani, hogy dízeles nyomatékkal húz, de maximálisan elégséges és élvezetes. A váltó gyors és észrevétlenül vált. Nagyon hiányoztak a fülek a kormány mögül, hogy bele lehessen szólni. A futómű eléggé kemény, de még a budapesti utakon is komfortos. Jó volt a kanyartartása, de ezt vártuk egy Mazdától. A magas kasztni ellenére nem billeg, ami nagyon jó érzés és stabilitást ad. Kérdés lesz, hogy mondjuk kanyargós úton vagy autópályán mit nyújt az autó.

Egy szó, mint száz a Skyactive első érzésre olyan amilyennek leírták! Valami egészen új élményt hoz benzines autózásban. A váltó pedig egyértelműen odaért, ahol a versenytársak vannak. Ez a váltó számomra nagyobb élmény volt mind a csodának tekintett DSG.

Jó lenne ha kormányról beleváltható lenne, de nyilván kell valamit hagyni a facelift-re is. Ami viszont nagyon fontos, szerintem vezetési élményben veri a hozzá képest lomhának érződő CX-7-et és így a dízel motorral majd egy nagyon jó választás lesz. Bár ha a benzines hozza az ígért fogyasztást, akkor az is egy jó döntés.

Ennél részletesen és árnyaltabb véleményt azt gondolom ennyi idő alatt nem lehetett kialakítani, a hivatalos anyagokat pedig már sokat bemutatatták az elmúlt hónapokban.

Konklúzió? Hát első érzésre az volt, hogy beülnék akár a 6-os után is egy ilyenbe, második benyomásra azért ha ez a tecnhológia a négykerékhajtással bekerül a 6-os utódba, akkor én maradok földközelben… bár Budapesten ez nem racionális döntés.

Comments

comments

4 comments for “Mazda CX-5 első benyomások (2012. február)

Szóljon hozzá!

%d bloggers like this: