Mazda MX-5 RF, azaz ND keménytetővel – bemutatták New Yorkban

Ősszel mutatták be a negyedik generációs Mazda MX-5-öt, ami még éppen az európai roadster szezon végét jelentette. Bár szerintem egy igazi Miata rajongó nem vágyik keménytetős modellre, mégis nagy igény volt rá már az előző, harmadik generációs (NC) modellnél is. Akkoriban megpróbáltam összeszedni az érveket és ilyeneket hallottam:

  • kupés érzetet ad az autónak
  • jobban használható egész évben
  • a feleségem/csajom/párom nem tudja kézzel nyitni és zárni a tető, így a motoros mozgatás előny
  • nem szeretem a vászontetőt
  • magas vagyok és a keménytető alatt jobban elférek
  • biztonságosabbnak tartom a keménytetőt.

A fenti érveket erősen alátámasztotta, hogy a harmadik generáció életciklusa végére, fele-fele arányban került eladásra kemény- és vászontetős változatban.

Azt tudtuk előre, hogy lesz új keménytetős  MX-5 és azt sejteni lehetett, hogy nem egy-egy átalakítás lesz, mert erősebb kupés jellegről beszéltek. Nos, európai idő szerint ma hajnalban New Yorkban leleplezték a Mazda MX-5 RF verziót és már az első képekről látszik, inkább egy új kupé autót kaptunk, mint a roadster keménytetős változatát.

A tetőnyitás nyilván motoros, de az autót inkább egy targa-tetős sportkupé, mint egy valódi roadster. A magasság csak 5mm-el növekedett (!!!!) és a csomagtartó mérete nem változott. A motorválaszték változatlan, de ehhez már elérhető lesz a hatsebességes automata váltó is (!!!). Ahogy Nobuhiro Yamamoto elmondta az MX-5 RF (Retractable Fastback – lenyitható kupé tető) egy új vonal, amit szeretnének bevezetni az MX-5 családba, azzal a céllal, hogy teljesen új célközönséget is elérjenek vele.

Első ránézésre biztosan nem azok fogják választani, akik igazi roadsterre vágynak, bár a tetővel együtt a hátsó ablakot is elcsomagolja az elektronikus mozgatás. Ráadásul 10km/h sebességig menetközben is használható és továbbra is a leggyorsabb a vetélytársak között.

A célközönség egyértelműen azok, akik a coupés jelleget várják, szeretnék a keménytető biztonságát érezni, de ezzel egyidőben részesei lenni a nyitott tető nyújtotta szabadságnak. A hátsó ablak elcsomagolásával a légáramlat ugyanúgy jelen lesz az utaskabinban mint a roadsternél, de ahogy a lenti képen is látszik, végre tanultak a kritikákból és megfigyelték, hogy az igazi MX-5 használók szinte kivétel nélkül nagyobb szélfogó hálót használnak, mint a gyári kis műanyag lapocska. A MX-5 RF egy rendes plexi szélfogót kapott, ami szerintem gyakorlatilag bármilyen sebességnél nyitott tetős autózást engedélyez.

Az autó egy új szürke színt is bemutat, aminek a fantázia neve: Machine Grey

A magyarországi bevezetéséről és az árról egyelőre nincs információ, de szerintem ez már csak órák esetleg napok kérdése. A külföldi híradások szerint az értékesítés 2017 előtt nem igazán várható. Addig maradnak a képek, a hírek és a külföldi élménybeszámolók.

This slideshow requires JavaScript.

Fotó: Mazda

Néhány kép a helyszínről (exkluzív képekért kattintsatok ide!)

Fotó: Együd Tibor

Fotó: Hayamimi

 

 

 

 

Comments

comments

1 comment for “Mazda MX-5 RF, azaz ND keménytetővel – bemutatták New Yorkban

Szóljon hozzá!

%d bloggers like this: