Mazda újdonságok Mazda2-től a Mazda6-ig

Elfogult vagyok a Mazdával kapcsolatosan, amit nem tudok és nem is akarok tagadni… ettől függetlenül az egyik kemény bírálójuk is tudok lenni, sőt tavaly ősszel Moszkvában a hibákat az egyik japán vezető nyakába is borítottuk, – akik olvasnak emlékezhetnek a Mazda3-as kapcsán frusztráló automata ablakemelőre és társaira. Szeretném előrevetítetni, hogy alapvetően sajtóanyagokból és belsős információkból épült ez az írás, így esély sincs a tárgyilagos vélemény megfogalmazására… ráadásul sajtófotókkal, amelyek az autók legszebb részleteit hivatottak bemutatni.

Amikor 2012-ben és 2013-ben a Mazda bemutatta a Mazda3-at és Mazda6-ot, 2002 után ismét sikerült felkavarni az új autó piacot – ezt bizonyítják az elmúlt időszak kiemelkedő eladási statisztikái.

A 2013-ban 5,8%-ot* bővülő magyar autópiacon a Mazda 76,34%-ot* növekedett, mellyel a 100 autónál többet értékesítő márkák között a legeredményesebbnek bizonyult. – Forrás: DATAHOUSE Új Személygépjármű forgalomba helyezési riport 2013

Bárkivel beszélek, mindenki azt mondja, hogy nagyon dögösek lettek a járgányok… bárki szakértővel beszélek,  azt mondja, hogy izgalmas a fejlesztési irány… SKYACTIV a szlogen, aminek a hatékonyságát bizonyították számos Urban Challenge versennyel is. Sőt ezt saját tapasztalattal is alá tudom támasztani:

Amikor legutóbb írtam az újdonságokról 2013 szeptemberében, akkor a frankfurti autószalonon elhangzott mondatok alapján gondolkoztam – hangosan. Érdemes visszatekinteni, hogy azokból az ígéretekből és tippekből mi is lett. Jeff Guyton akkor azt nyilatkozta, hogy 2016-ig 5 új modellel lép a Mazda a piacra. Én így tippeltem: MX5, valami 7 üleses feltehetően crossover, CX-3, Mazda2, Wankel motoros sportautó … eddig mi lett belőle?

1⃣  Mazda MX-5 – nos ehhez nem kellett jósnak lenni, sőt beszéltek is róla. Azóta láthattuk élőben is… sajnos én nem tudtam ott lenni a rendezvényen, de azért sikerült néhány exkluzív fotót szerezni.

Az MX-5 a SKYACTIV modellekkel bemutatott formavilágot csak részben hordozta, sőt külsőleg szerintem már a KODO új vonulatát hivatott hírdetni. Nekem nagyon tetszik, de akik ismernek tudják, hogy a Miata szerelem örök és attól szabadulni nem lehet. Azt azonban mindenki tudja, hogy az MX-5 bármilyen változása nehezen emészthető az igazi rajongók számára. A nemhivatalos vázlat (lásd fent) nem is nyerte meg igazán senkinek a tesztését, de a bemutatott autóval kapcsolatosan is sokféle kritika érkezett. Ezt az autót vezetni kell és akkor meglátjuk, hogy mennyi maradt meg az igazi Miata érzetből.

Az MX-5 vonalai jelentősen eltértek a korábban bemutatott Mazda3 és Mazda6 vonalaitól, így lehetett sejteni, hogy az új és frissülő modellek milyen újításokat kaphatnak majd. Az is látszott, hogy az MX-5 is megkapta a műszerfal tetején elhelyezett nagy kijelzőt – ez a rész sok kritikát szokott kapni és használat közben is hosszú listát lehet készíteni, hogy miben kellene fejlődnie. Az biztos, hogy az emberek 80%-a megpróbálja lehajtani és/vagy kivenni… szerencsére eddig még senkinek nem maradt a kezében. Ettől függetlenül az szinte biztos, hogy ez minden Mazda részét fogja képezni rövid időn belül.

This slideshow requires JavaScript.

2⃣ Egy éve csak a negyedik pontban kapott helyet a Mazda2, ami soha nem volt igazán a szívem csücske, pedig volt egy saját használatú modellünk is… persze az a Ford-val közös házasság gyereke volt, és szerettük is… mégsem éreztem sosem a “birtoklási” vágyat. Nos az új Mazda2 lenyűgözött… mondjuk nem csak engem, mert Csikós kolléga szinte fizetett hirdetésben zengett ódákat az autóról az első találkozó után. Én egyelőre csak fényképen láttam és beszélgettem azokkal, akik próbálták. Ebben a modellben a Mazda egy teljesen új belső koncepciót mutat be. Végre eltűntek az igénytelen, sokszor színben sem odaillő műanyag betétek. Karakteres és egyedi lett a bőr ülések színe. Ennek előjeleit már láttuk a Mazda3-as bőr varrásain is, de itt lesz teljes a kép. Érdekes megoldás, hogy elrejtették a negyedik szellőzőt… hogy valójában volt-e erre szükség, vagy nem… ki tudja, de bizonyosan egyedi megoldás.

A belső képekről egyértelműen látszik, hogy a célközönség a fiatalabb generáció: színes, izgalmas, érdekes.

This slideshow requires JavaScript.

 

3⃣ Mazda CX-3, amiről hallottunk és persze tavaly erről is találtunk már képeket mindenfelé… természetesen ahogy megszoktuk, ezeknek nagyon kevés köze volt a valósághoz…. szerencsére.

Mazda CX-3 (?)

Mazda CX-3 (?)

Az új CX-3 tehát valóban érkezik. Természetesen Skyactiv technológiával, két 2 literes benzines (gondolom G120 és G165), illetve az új 1.5 literes dízel motorral. Ahogy az összes új Mazda, ez is megkapja az i-ACTIVSENSE biztonsági rendszereket.

This slideshow requires JavaScript.

A CX-3-ason látszik, hogy a legfrissebben modell… az MX-5-össel bemutatott, szűkrehúzott lámpák a CX-3-ason kicsit finomítva, de a többi elődhöz képest sokkal markánsabb látványt kölcsönözve jelennek meg. A formavilág célközönsége itt is teljesen egyértelmű. Ezzel az autóval is a fiatalabb generációt kívánják megszólítani, bár a vagányabb idősödő korosztályt is megfiatalíthatja 🙂

Számomra a CX-3 újra hozta azt a megújulást, amit a Mazdától nem egyszer láttunk már. Olyan modellel lép be egy új szegmensbe, ami nem akar másra hasonlítani, ami önmagában akar kihívó lenni. Remélem sikerül…

Vagány lett

Vagány lett

4⃣ 2013-ban azt már tudtuk, hogy a CX-7 megszűnik. Azóta Magyarországra is megérkezett a “kifutó” CX-9 (nem hiszem, hogy nálunk ez sikerautó lehet), ami nagy és nem takarékos, de legalább 7 üléses – az egyetlen a mostani kínálatban. Ennek nem látszik utódja, maximum annyi, hogy a CX-5 is megújul. Éppen ma érkeztek meg a vele kapcsolatos hivatalos hírek. A képek és a leírás alapján markáns változásra nem számíthatunk, inkább csak egy kis frissítésre, részletek finomítására és számos technikai újításra. Ami várható is volt a CX-5 is megkapta az MZD Connect fedőnevű nagyképernyőt és vezérlést. (Zárójelben jegyzem meg, hogy lassan érdemes lenne erre kitalálni valami normális nevet.) És persze bővült a bizontsági arzenál is az i-ACTIVSENSE egyes részegységeivel.

This slideshow requires JavaScript.

5⃣ Már hónapok óta tudom, hogy érkezik a Mazda6 frissítése. IGEN! Frissült a Mazda6! Az autó nagyon ütős volt, amikor először megláttuk. Az azóta eltelt idő alatt ez nem változott… mégis miért kellett megújulni? Röviden és kritikusan azt tudom mondani, a belseje miatt. Az autó külsőleg és technológiában kategóriát ugrott, a belső kidolgozottságban messze maga mögött hagyta az elődöket, de valahogy nem volt harmóniában a külsővel. Kicsit olyan érzésem volt, hogy a külsőt nagyjából megcsinálták, a belsőt pedig beleszuszakolták az akkor már futó CX-5-ből. Aztán rájöttek, hogy a SUV műszerfal nem illik hozzá és elkezdték csiszolgatni, de aztán hirtelen be kellett mutatni az autót… Kicsit erre utal, hogy az előszériás autón, amit a hivatalos megjelenés előtt próbáltam nem voltak egységesek a belső műszerek és a világítás. Nos a megújult Mazda6 megérett! Hogy miben változott, arról szerintem rövidesen próbálok egy kis összefoglalást csinálni, de addig is néhány kép:

This slideshow requires JavaScript.

 

Szóval akkor most hol az ÖT új autó? Van egy MX-5, Mazda2, CX3…. tehát elvileg még két újat várhatunk? Ezt majd megtudjuk, bár gyanakszom, hogy Wankel nem lesz…

Comments

comments

Szóljon hozzá!

%d bloggers like this: