Új Mazda2 – 2015 első vezetési élmények

2015-ben a Mazda öt új autóval érkezik: Mazda2, Mazda6, CX-5, CX-3 és az MX-5. Bár a magyarországi hivatalos bemutató március végén lesz, én tegnap megnéztem és kipróbáltam az új Mazda2-t. A gyári és külfödi újságírói tapasztalatok során készült képekről nem látszott annyira, de az autó nagyon érdekesen ötvözi az előd modell formavilágát az aktuális Mazda trendekkel. Így egy olyan új autót kapunk, amiről már látszik, hogy Mazda, és nem csak a méret miatt lehet megmondani: Mazda2-ről beszélünk. De hogy működik a Skyactiv technológia a kisautóban?

A rövid találkozó, csak néhány fotóra és egy rövid vezetésre adott lehetőséget. Induljunk el kívülről, mert az autó már első látásra nagyon határozott, különösen ha szemből pillantjuk meg először. Az A-oszloptól (szélvédőtől) az új Mazdákon látott határozott, harcias és magasra húzott orr jelenik meg. Az általam próbált modell a csúcsfelszereltség (Mazdánál Revolution), így ebben már LED fényszórók kaptak helyet, ami az első lámpát még karakteresebbé varázsolja. Ránézésre az autó nem tűnik keskenyebbnek, mint mondjuk a Mazda3, pedig van 10 cm különbség. Hosszban persze már más a helyzet, az 50 cm különbséggel egyértelműen pozícionálták a Mazda2-t. És ha már eljutottunk az autó hátuljához, akkor ott nyerünk bizonyosságot, hogy használták az előd vonalait. Az autó hátulja egyértelműen a korábbi modell formáját hozza vissza. Ha oldalról nézünk az autóra akkor magasnak tűnik, ami nem csak látszat és ez a bent ülők számára egyértelműen pozitív. Mielőtt beszállnék, még időzzünk el a külsőnél.

A szín fantázia neve Smokey Rose, amely a napszaktól, fénytől, kosztól függően a padlizsánlilától a rózsaszínig bárminek mondható. Bár nagyon karakteres szín, semmiképpen nem nevezném férfiasnak, de mégis jól áll neki, annak ellenére is, hogy az új Mazdák elejét erősen férfiasnak nevezték azok, akik ránéztek. A színről komoly eszmecserék folytak, mert bárhol jártunk mindenki megnézte és mindenki elkezdett beszélgetni róla, főként a hölgyek. Az biztos, hogy van olyan réteg, nemtől, kortól függetlenül, akit az autóban első pillanatban a szín fog meg és csak utána kezdi el tüzetesen megvizsgálni.

Mivel folytatja a vizsgálódást? A felnivel! ….. Most hallom a hőbörgő hangokat… senki nem nézi a felniket!!!! …. Cáfolom!!! Mindenki megnézi, maximum nem veszi észre, hogy megnézte. Ha ugyanezt az autót egy kicsi acélfelnivel látná, akkor azt azonnal megjegyezné!

Nos, az új Mazda2-esen a Revolution felszereltség ezzel a színnel egy gyönyörű felnit kapott. De beszéljenek helyettem a képek!

20150308_Mazda2_IMG_1778-2

Azért szálljunk be! Az ajtók elől nagyok és tágra nyithatóak, hátul számottevően kisebbek. Gyerekülést és gyereket betenni nem annyira egyszerű. A csomagtér ajtó nagyon hasonlít az elődhöz, amiről már akkor is megállapítottam: magasan van és nagyot kell emelni ahhoz, hogy bepakoljunk a csomagtartóba.

A Mazda2-ben ugyanaz történt, mint az megújult Mazda6-osban: megjelent a prémium minőség. Ha valaki, hát én sokat morogtam a japán autókban megtalálható végtelen mennyiségű igénytelen kapcsoló és a különböző kijelzők miatt. Úgy tűnik a Mazda minden modelljében változtat, no nem miattam :). A Mazda2 megdöbbentő minőséget ad a beltérben, ez a minőség azonban még mindig elmarad az Audi vagy akár a VW minőségétől, DE a látvány, a kreativitás, a játékosság már szinte olaszos. Az említett német márkák belseje unalmas, a tökéletességre törekvéssel száműzték az egyéniséget. Mondjuk azért a Mazda sem ment el a Twingo golflabda kapcsolói felé (ami egyébként nekem nagyon tetszett!!!!!), de valahogy kicsit több érzés van az egészben. Az is biztos, hogy a csúcsmodell világos bőr ülései a színes varrásokkal és betétekkel illetve a műszerfalon, ajtókon használt szintén világos bőrbetétei nagyon sokat dobnak az látványon – ehhez mért az árcédula is a szalonban.

IMG_2018.JPG

Beszállást követően az első érzés az volt, hogy elöl nagy az autó és hiányzik a könyöklő! Én könyöklő mániás vagyok, még az 1 literes szinte fapados Suzukimba is a könyöklő volt az első, amit beszereltem. Jó hír, lehet rendelni hozzá könyöklőt, rossz hír csak a legmagasabb felszereltséghez – a felszereltségre kicsit később még visszatérek de csak fekete színben  ami nem okvetlenül harmonizál a fehér bőr belsővel). Könyöklő hiányában a HMI kapott egy kis kéztámasztó bütyköt.

Ami első pillanatban szembetűnő, hogy a pedálok és a kormány középen van. Ebben a kategóriában jellemző szokott lenni a jobbra tolt pedálsor és kormány. A Mazda2-ben a hosszú tengelytáv miatt az utascellához képest előrébb került az első tengely és így egyáltalán nem tolakodó a kerékdob. Ebből is lehet érezni, hogy ez az autó is a Skyactiv technológiára épült. Nem szeretem azt vizsgálni, hogy milyen a műanyaghasználat és hol kopog. Az éreztem, hogy ahol hozzáérek az autóhoz ott minőségi anyagokkal találkozom. Ez alól kivétel a kardánalagút, kicsit igénytelen, erősen japán műanyagos burkolata. Erős a kontraszt a középkonzol minőségi kidolgozású, bőrrel varrt burkolatával, ami nagyon különleges lett. A csúcsfelszerelésben nagyon igényes lett a többszínű betétekkel varrt ülés, ami nem csak szép, de kényelmes is, sajnos deréktámasz nem érhető el hozzá.

Most próbáltam először az 1.5-ös Skyactiv motort, na jó egyszer mentem vele a Mazda3-al, de arról inkább nem beszélnék. Itt már sokkal agilisebb volt, sőt kimondottan élvezetesen, dinamikusan lehet vezetni. A fordulatot könnyen veszi fel és bemelegedést követően nagyon csendes.

Az MX-5-ben is ez a motor érkezik kicsit erősebb kivitelben és kb 100-150kg-al könnyebb karossszériával. Nagy élmény lesz, de ezt már a Top Gear is elmondta.

A motor gyorsan melegedett be és ezt követően a tesztkörön lehetett próbálgatni az egész csomagot. A futómű és a kormány nagyon határozott. A rugózás talán kicsit keményebb is, mint amit egy ilyen autótól várnánk, az út egyenetlenségeken szinte már kényelmetlenül döccen. A magas építés miatt nem a sportos viselkedést várja a vezető. Azt viszont ki kell emelni, hogy a látványon kívül a vezetési élmény is erősen nagyobb autó érzetét kelti, mint amekkora valójában. Nagyon stabil úttartással, “felnőttes” kormányzással és élvezetes kanyarstabilitással méltó testvére lett a nagyobb modelleknek.

A kistestvér érzetet elsősorban a csomagtartó mérete és a hátsó utastér hozza. Sajnos árazásában sem lett sokkal olcsóbb mint mondjuk egy Mazda3, ráadásul a csomagok mazdásan bonyolultak és az én igényeimnek nem optimálisak. Azt viszont mindenképpen meg kell jegyezni, hogy számos, a kategóriában nem megszokott extrát is adnak a magasabb felszereltségi szintek: ledes lámpa, sávelhagyás figyelés, head-up display, tolatásnál keresztirányú forgalom figyelés, stb. Ez utóbbi hihetlenül pontosan jelzett a hátul keresztbe futó gyerekekre is.

Kinek ajánlanám? Mindenképpen olyan tulajdonosok jelentkezését várja az autó,

 • akik vezetési élményt keresnek
 • akiknek fontos a forma
 • akik nagyautós élményt keresnek kis karosszériában
 • akik igényes belsőre vágynak
 • akik stabil megbízható társat keresnek az autóban

Az ára? Hát ez szerintem probléma lesz… legalábbis azoknak akik a szegmens más autóival hasonlítják össze. (Ára felszereltségtől függően: 3.7 millió és 5.9 millió forint között van) Ez az autó egyértelműen nem az árral próbál a ringbe szállni, kérdés, hogy Magyarországon megtalálja-e a közönségét. Kereskedőkkel beszélgetve előrerendelésben kb. 100 autót már eladtak, hogy tovább a folytatás milyen lesz? Megtudjuk néhány hónap múlva, mert az első darabok heteken belül érkeznek.


 

Motor választék

 • G75 – 75 LE 1.5-ös Skyactiv benzin motor
 • G90 – 90 LE 1.5-ös Skyactiv benzin motor
 • G115 – 115 LE 1.5-ös Skyactiv benzin motor
 • CD105 – 105 LE 1.5-ös dízel Skyactiv motor

 

Comments

comments

7 comments for “Új Mazda2 – 2015 első vezetési élmények

 1. grs
  March 18, 2015 at 6:00 pm

  Szia! Érdemes figyelni egy kicsit a helyesírásra és a fogalmazásra, egyébként jó lenne a beszámoló.

  • March 18, 2015 at 11:04 pm

   Köszönöm a visszajelzést! Átnéztem a helyesírást és megvallom, hogy szarvashibát nem találtam. Láttam elütést, amit javítottam. Stilisztikában találok én is fejlődési potenciált ez néha jobban sikerül, néha nem annyira. Fogalmazás és stílus az enyém… örülök ha olvasod a többi írásomat is.

 2. grs
  March 18, 2015 at 11:19 pm

  Helló! Nem nagy hibákra gondoltam én sem, hanem olyan apróságokra, mint a -ba/-be/-ban/-ben felcserélése (pl. előrendelésbe eladtak), vagy a kezdőlapon a Mazda3-al, ami helyesen Mazda3-mal. További jó munkát!

  • March 18, 2015 at 11:22 pm

   Köszönöm az észrevételeket! Jogos, javítom 🙂

   • grs
    March 19, 2015 at 9:13 am

    🙂

Szóljon hozzá!