Mazda3 bemutató roadshow 1 – általános gondolatok és képek a Mazda Mirai bemutatóról

Szemben a konvenciókkal mondja a Mazda reklám és ennek a jegyében kezdődött meg az egyhetes Mazda3 bemutató körút Magyarországon is. A Mazda3-as bemutatása a 3-as szám bűvöletében zajlott és 5 napon keresztül az ország különböző pontjain, mint az este harmadik vendége, én beszélgetek a műsorvezetővel a Mazda Route3 élményeiről és a tapasztalatokról az autóval kapcsolatosan. Szemben a konvenciókkal, mert a Mazda úgy döntött, hogy a Mazda3-at minden helyszínen egységes forgatókönyv alapján, profi fény és hangtechnikával mutatja be, függetlenül attól, hogy az elmúlt években ínséges időket éltek meg. Szemben a konvenciókkal, mert az autó fejlesztése során a Mazda is szemben ment a konvenciókkal. Szemben a konvenciókkal… ez lett a Mazda aktuális szlogenje.

Kicsit hálás vagyok a Mazdának, hogy újra kedvet adott az autókkal kapcsolatos íráshoz, fotózáshoz. Ebben nagyon nagy szerepe volt a Mazda Route3-nak, aminek kapcsán felkértek, hogy vegyek részt a Mazda3 bemutató roadshow-n is. Amikor igent mondtam, még nem tudtam mire vállalkozom, de ha sikerült Tyumentől Moszkváig elvinni a Mazda3-ast, akkor ezzel sem lesz probléma. Persze minden ilyen rendezvény előtt van némi fenntartás az emberben. Mire számítsak? A mai gazdasági helyzetben milyen rendezvényt szervez egy importőr és egy kereskedő? Mennyi pénzt érdemes beleölni a marketingbe és a PR-ba Magyarországon, ahol évek óta egy haldokló piacról beszélhetünk. Persze nézve az elmúlt néhány hónap értékesítési statisztikáit, úgy tűnik a Mazda talált egy piaci rést, amivel nem a flotta értékesítést erőltetve igen sikeresen halad előre.

A Mazda6 2013. januártól szeptemberig a 5. helyen áll 340 eladott autóval és 8% feletti piaci részesedéssel (Sorrend: Passat, Mondeo, Insignia, Superb, Mazda6). Az új 6-os eladásai viszont látványos előrelépést jelentettek, mert az egy évvel korábbi azonos időszakban csak 2.5%-os piaci részesedéről beszélhettük. Így miközben a piac szűkült, 12.4%-al kevesebb autó került értékesítésre, a Mazda6-ból háromszor többet adtak el. Érdekesség még az is, hogy az “élmenő” flotta értékesítők közül csak a Passatból került forgalomba több új autó az elmúlt évhez képest. A Mondeo és az Insignia esetén komoly visszaesésről beszélhetünk, az utóbbiból kevesebb mint a fele került az utcára az egy évvel korábbi azonos időszakkal szemben. Nyilván a nyári szezon nem segíti a nagy céges és közepes vagy nagyflotta értékesítéseket, a Mazda amúgy sem igazán erős ezen a területen, így augusztusban a szegmensben a legtöbb üzembe helyezett autó Mazda6-os volt. Az éves statisztikát alátámasztva szeptemberben negyedik volt, maga mögé utasítva az Insigniát. (Forrás: Datahouse Kft – KEKKH statisztikák 2013.10.01)

Nyilván a számok érdekesek az értékesítőknek és az importőrnek. Akik az utakon járnak, szerintem csak annyit vesznek észre, hogy egyre több Mazda6-ost látnak a forgalomban és talán eléggé elfogulatlan a kijelentés, hogy az autó formájában kilóg a sorból és igen feltűnő jelenség, különösen a vörös színű változatban. A kis kitérő után látszik, hogy a Mazda másként ment neki a válságnak, mint a többi gyártó, vagy egyszerűen csak az évek során más fejlesztési irányt vettek, ami a válságtól függetlenül mostanra lett piac érett. Valójában mindegy, mert ma kell életben maradni autógyártóként, importőrként és kereskedőként, MA, amikor az új ajtó értékesítések nem szárnyalnak. A hazai piacon ráadásul talán még azért is nehéz a helyzet, mert a magánemberek prémiumautót vesznek vagy nagyon árérzékenyek. Ide pozicionálni egy a prémium szint felé hajló, de oda egyértelműen még nem besorolható autót, ami nem a flották kedvence – ez utóbbi feltehetően pont az árazási stratégia miatt. Végülis legyen ez a gyártó és az összes szereplő problémája, persze nem baj, ha életben maradnak, mert amit hoztak újításban, látvány és műszaki megoldásokban, arra mindenképpen szüksége van a piacnak és a konkurenciának. Ezért érdekes a Mazda3-as bevezetése is, mert egy olyan területre kell belépni, amelynek a vásárlóereje szerintem az elmúlt években jelentősen csökkent. Kik lehetnek a Mazda3 felhasználók?

  • Fiatal párok, kisgyerekkel biztosan
  • Olyan egyedülálló hölgyek vagy férfiak, akiknek az autó formája, színe, jellege fontos vagy akik vezetési élményt keresnek
  • Régi Mazda3 használók számára igen komoly előrelépés formában, technikailag, térkínálatban
  • Régi (első generációs) Mazda6 tulajdonosok számára is jó opció, persze ha a kombi csomagtartóhoz szoktak, akkor lehet ez kicsi lesz nekik.

Ha már szóba került a kombi… hát biztosan nagyon ütős lenne belőle egy Sportcombi kivitel…

A Mazda Miraiban és az Emil Frey-nél (budapesti Mazda kereskedések) kezdődött az egyhetes bemutató kampány, ahogy ez elvárható minden a 3-as szám bűvöletében zajlott, hiszen erre épül az Mazda összes marketing filmje is. Az este során három ember beszélgetett a műsorvezetővel, a háttérben futott a Mazda Route3-ról készült rövidfilm, a szalon gyönyörűen berendezve, profi fény és hangtechnikával, óriás vetített fallal, kisebb LCD panelekkel és persze a letakart Mazda3-assal. Az elkészült videóanyagok és az egész program dinamikája hűen tükrözte azt, amit az út során az autóval kapcsolatosan is megtapasztaltunk. Ahogy a színpadon beszélgettünk Alföldi Zolival az autóról és az útról, egyre jobban megfogalmazódott bennem egy gondolat: ezek a japán autók a szent kvarcórától elindultak a prémium osztályok felé, és amennyiben valaki élményre és minőségre vágyik, miközben azért nem bánja, hogy az árcédulán elfogadhatóbb számok állnak és nincs szükséges a prémium márkák nyújtott image-re, ezekben az autókban már megtalálhatja a számítását. A prémium szó sokszor előjön a 3-asnál is, annak ellenére, hogy kompakt méretről beszélünk. Sokat javult az anyaghasználat, különleges, a kategóriában nem megszokott kényelmi és biztonsági funkciók jelentek meg és persze mindenképpen meg kell említeni a formát is.

This slideshow requires JavaScript.

Konklúzió? Nincs! Majd látszanak a számok, majd kiderül, hogy a piac hogyan fogadja, majd jönnek a kritikákat megfogalmazó cikkek és műsorok, majd jönnek a valós utcai tapasztalatok. És ha már utcai tapasztalatoknál járunk, komolyan felmerül bennem a kérdés, melyik autógyártó vállalná be, hogy 8 előszériás autóval, egy európai PR menedzser vezetésével, szervizautó vagy kamion támogatása nélkül átkel Szibérián és Kelet-Európán, hogy lábon jelenjen meg az autókkal Frankfurtban. Ha konzervatívan számolunk 8×15.000 km = 120.000 km futásteljesítmény, ha hozzáteszünk egy szorzót az utak minősége miatt (2x) 240.000 km, (5x) 600.000 km, (10x) 1.200.000 km. Mindenki válassza ki, melyik tetszik, de biztos, hogy ezt hiba nélkül teljesítették az előszériás autók, ami feltehetően biztosíték a fogyasztók számára.

9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 3, 3, 3 — a visszaszámlálás a Mazdánál háromnál megállt…  A Mazda úgy gondolja, hogy a varázslat működik. Valóban működni fog?

Comments

comments

Szóljon hozzá!

%d bloggers like this: