Mazda3 bemutató roadshow 2 – az élmény

Ahogy erről már korábban is írtam, a Mazda felkért vendégnek a Mazda3 bemutató programjain. Kicsit őrült vállalkozásnak tűnt bejárni az országot öt este alatt, de közben élveztem is, hogy azt az élményt, amiben nekem, nekünk részünk volt a Mazda Route3-on, megoszthatom másokkal és valós tapasztalatokról beszélhetek. Ez a kirándulás egy kulturális kaland is volt, és láthattam, hogy különböző kereskedők hogyan, miként működnek, mennyire igazodnak a központi marketing és PR által kitalált, alapvetően nagyon profi programhoz. Ha már profi program, akkor itt kell megemlíteni a rendezvényszervezőket és a technikai stábot. Frenetikus munkát végeztek!

A Mazda3 bevezetés hetében öt kereskedésben jártam és ahogy elkezdtem összeszedni a gondolatokat, úgy éreztem, hogy szinte már elfogultan dicsérem a márkát és konkrétan ezt a modellt. Túlzott elfogultságról szó sincs, de biztos, hogy az idő, amit az autóval töltöttem, alapot adott egy olyan kapcsolatra, ismeretre, ami alapján könnyű lelkesnek lenni. Így maradnék a “kulturális élménynél”, amivel ez a hét megajándékozott.

Öt nap alatt öt különböző városban jártam. A show elvileg fix volt, az én szerepem szintén. Mivel azonban élő beszélgetés volt, így az mindig függött a beszélgető partnertől, a műsorvezetőtől. A különböző kereskedések minden esetben módosították a “gyári” programot és egyedi extrákkal szerelték fel. Hogy ez jó-e vagy sem, hát ezt szerintem az ott élők tudják, nekem néhol talán kicsit sok volt.

Arra gondoltam, hogy értékelem mindegyiket az én szemüvegemen keresztül és szerintem érdemes lesz elolvasni, mert nem kevés meglepetést éltünk meg:
1. Mazda Mirai: saját Mazdáimmal hozzájuk kötődök. Ismerem a vezetőket, a kollégákat és ők is jól ismernek engem. Amikor a 3-as először mutatkozott be egy szűk körnek, akkor ott voltam velük. A szalon felett már eljárt az idő, bár felújították, sajnos a korosodás jelei napközben látszanak rajta, de látványilag, este kivilágítva ez volt a legprofibb. Az új autó-bemutató sarok nagyon ütős és ez a többi helyről nagyon hiányzott. A műsorvezető profi volt, ráadásul ismert arc: Alföldi Zoltán, akit láthattunk a TV2-n, RTL Klub-on és az M1-en is. Profin, pörgősen vezette a programot, kellemeset beszélgettünk. Az öt este közül ez volt a legtökéletesebb, talán a legjobban illeszkedve az eredeti forgatókönyvhöz és biztosan a legpörgősebb. Nagyon szimpatikus volt, hogy a két vezető megosztotta a programot, köszöntéssel és az autó bemutatásával. Közepes catering volt, szendvicsekkel és némi süteménnyel. Itt volt a legjobb a frissítő ital, mert friss gyümölcsökkel bolondított limonádét kaptunk, nagy és látványos edényekből szervírozva. Ráadásul nem ügyfélként is kaptam ajándékcsomagot, amire nem számítottam, de külön jól esett.

2. Hilcz és Fia Kft.: Hilcz Ádám bácsiról nagyon sokat hallottam, aki lenyűgöző eredményt ért el egy olyan környéken, amiről nem is gondolnánk, hogy el tud tartani egy Mazda kereskedést. Megérkeztünk Kakasdra (Bonyhád és Szekszárd között található), ahol nagyon tágas kereskedés és egy óriási szerviz várt bennünket. A tulajdonos végtelenül büszke rá, nem ok nélkül, így az este folyamán idegenvezetéssel meg is nézhettem a szervizt. A leleplezés itt gyakorlatilag nem történt meg, mert már a parkolóban is számos új Mazda3-as várta az érkezőket. Az eredeti forgatókönyv szerint a műsor végén a hostessek rántják le a leplet az új autóról, amihez van zene, fény, füstgép… szóval minden, hogy látványos lehessen. Hosszas egyeztetés után legalább annyit elértünk, hogy az autókat csak a műsor végén nyitották ki. A helyi műsorvezető készült, mind az autóból, mind a Mazda Route3-ból. Hilcz úr érezhetően nem a nagyközönség előtt lenyomott beszédeinek köszönheti sikerét, mert az előadását leginkább döcögős felolvasásnak nevezném, amin nyilván sokat rontott, hogy szemből kapta a fejgépet, így jó nagy árnyékot láthatott a papíron. Viszont meg kell hagyni a vendégeit, vevőit nagyon tudja kezelni. Fotóst fogadott és mindenkivel pózolva, fotó készült az ajtónál. Látszott, hogy ismeri őket. No, és az étel! Hát az biztos, hogy itt volt a legfinomabb… jómagam egy lájtos vörösboros erdei gombás marhapörköltet ettem parajos galuskával. Fenséges volt!!! A vendéglátás is itt volt a legkülönlegesebb, még velünk szemben is. Amint odaértünk azonnal itallal kínáltak bennünket és gyakorlatilag egész este kínáltak mindenkit. (Külön köszönet a fotókért Szabó Balázsnak, mert itt nem tudtam fotózni.)

3. Mazda Schneider: a pécsi kereskedés épülete az összes látogatott közül a legimpozánsabb, bár osztozik más márkákkal is. A szalon vezetőjét évek óta ismerem és Péterről mindig tudtam, hogy izgulós, de hogy ennyire… hát ezt nem gondoltam. Már egy nappal korábban izgult, hogy mikor és hogyan érünk oda. Aki hallgatja a Forma1 közvetítéseket a rádióban vagy drukkol Michelisz Norbinak a WTCC-ben és a versenyeket a Duna TV-ben nézi, rendszeresen hallhatja Tóth Róbert hangját. Az autó bemutatásában ő vitte a prímet, érdekességeket keresett, saját véleményt formált. Kiváló beszélgetésünk volt, amit itt is szeretnék megköszönni neki. Mindezek ellenére az egész héten itt volt a legszemélytelenebb a műsor, itt éreztem azt, hogy a vezetés számára a látvány és a körítés fontosabb, mint a vendégek. A catering itt is nagyon ízletes volt, tágas terek, sok kiállított autó és profi műsorvezető.

4. Mazda Körös: a rövid hét negyedik napján Békéscsabára mentünk, ráadásul pont egy Mazda3-al (sedan kivitel). Megvallom, hogy négy nap autózás, beszélgetés, rövid éjszakák után a 44-es úton Kecskeméttől Békéscsabáig szinte újraéltük a szibériai utakat… kátyúk, abnormálisan előző autók, másfél sávot elfoglaló mezőgazdasági vontatók, tömött sorokban haladó kamionok. Békéscsabán ismét új oldalát láttuk a magyarországi kereskedőknek és vendéglátási szokásaiknak. Békéscsabán borral és pálinkával látták vendégül a helyieket és ahogy elhangzott a Mazda6-os bemutatója után is komoly buli kerekedett. A szalonon itt is több márka osztozik és a műsor kezdetéig alapvetően az emberek az Opel Cascadat és a Corsa OPC Nürnburgring Edition-t nézegették. A szalon másik felében találtam egy csodálatos Honda S600-at, ami a maga 50 éves design-jával még mindig csodálatos. A program Békéscsabán átlagos volt. A helyi vezető, aki köszöntötte a vendégeket és bemutatta a Mazda3-ast alapvetően nem volt rossz… de itt fogalmaztam meg, hogy a profi technikai mellé, a termék tréning keretében a Mazda, prezentációs és beszéd képzést is adhatna. Viszont a műsorvezető hölgy nem tudta felvenni a program ritmusát. A megírt szövegeket viszonylag jól tudta felolvasni, de amikor beszélgetésre került volna a szó… no ott elakadt vagy bennragadt… Mindenesetre számomra ez volt a legnagyobb kihívás, mert éreztem, hogy egy kicsit többet kell tennem, mint egyszerűen kérdésekre válaszolni. Az étel szempontjából itt átlagos volt a csomag, de amint mondtam, a hangulatot nagyban javította a bor és a pálinka. Nyilván a kereskedésnek és a programnak nincs ráhatása a vendégek, ügyfelek nyitottságára, így csak megjegyzés, hogy Békéscsabán volt a legnagyobb érdeklődés azzal kapcsolatosan, amit Winkler Robival és Lővei Gergővel megéltünk és megtapasztaltunk a túrán. Búcsúzáskor ők is megleptek egy apró kedvességgel.

5. Mazda Szabó: az ötödik állomás hétfőn Kazincbarcika volt. Távolságban és időben kicsit közelebb, mint Békéscsaba, a kereskedés sikere tekintetében pedig szerintem a legközelebb Kakasdhoz. Szabó úr hihetetlen sikeres Suzuki kereskedést és szervizt épített fel, és láthatóan az egész család szívét-lelkét beleadja a Mazda népszerűsítésébe is. A szalon elrendezése miatt itt érvényesült legkevésbé  a profi technika. A legtöbb helyen a kivetítés nagy vászonra történt, itt több közepes és nagy plazma képernyő lett beüzemelve, ami nekem így kevésnek tűnt. Ráadásul a képernyők oldalt, szélen voltak a szereplők és az autók középen – eredmény, a vendégek soha nem tudták, hogy mit és hol nézzenek. A műsor itt volt a legbizarrabb élmény. Műsorvezetőnek Kincses Károlyt kérték fel, aki a Miskolci Nemzeti Színház társulatában játszik. A műsor részét képezte több operett dal és a tulajdonos feleségének verse a Mazda3-ról. Kicsit az volt az érzésem, hogy a műsor kicsit elviszi a showt a bemutató elől. A beszélgetés során pedig úgy éreztem, hogy a művész úr valahova rohan és benne maradt a beszélgetésben néhány fontos gondolat – ez utóbbit megerősít az is, hogy a vendégek közül sokan jöttek oda és kérdezgettek elsősorban az autóval kapcsolatosan. Az összes rendezvény közül itt volt a legtöbb fotós, több forgatóstáb is filmezett és így utólag végiggondolva érezhető volt, hogy a környék jelentős eseményei közé emelték a Mazda3-as bemutatóját. Búcsúzáskor mindenki megkapta az este során elhangzott verset és egy egyedi feliratos bort, mégpedig személyre szóló csomagolásban.

Egy rövid idézet a versből:

Tavasszal bemutatta magát a gyönyörű menyasszony
Kívántuk, hogy sokasodjon.
A Mazda  6-nak született gyermeke
Mazda 3 lett a neve.

Az édesanyjára sokban hasonlít
Szépségével majd ő is hódít.
Büszkén kanyarog az utakon
Vezetéséhez meg van a bizalom.
Szabó Györgyné Éva

Ritkán járok kereskedésekbe egyes modellek bemutatására, így nem tudom és nem is szeretném más márkák ilyen rendezvényeivel összehasonlítani az elmúlt héten tapasztalt élményeket, ettől függetlenül illene valami összefoglalással zárni. A rendezvényeken érződött az, hogy egységessé szerették volna tenni őket, de számos helyzetben jó volt, hogy a helyi sajátosságok érvényesültek. Az biztos, hogy a leleplezés előtt felfedni az autót elveszi az esemény értékét, az is biztos, hogy a többi műsorszámnak nem illene erősebb hangsúlyt kapnia, mint ami a rendezvény célja. Az is biztos, hogy nagyon jól jön ki, ha a tulajdonos vagy ügyvezető szólítja meg, köszönti az embereket és az is biztos, hogy jó ha személyes a közeg. Az értékesítés művészet, amit jelen esetben egy igen rosszul teljesítő piaci környezetben kell tökéletességre vinni, de a Mazda ehhez most megfelelő terméket adott.

 

Comments

comments

3 comments for “Mazda3 bemutató roadshow 2 – az élmény

Szóljon hozzá!