Mazda3 előzetes – Az új modell bemutatkozik Magyarországon

Még tart a frankfurti autószalon, ahol a nagyközönség először láthatta élőben az új Mazda3-ast. Néhány magyar Mazda vásárlónak, a mai napon módja volt megtekinteni és kipróbálni az új autót a 2 literes 165 lóerős motorral.

20130914_Mazda3_IMG_7675 20130914_Mazda3_IMG_7677

Amint azt korábban írtam, a pénteki napon érkezett egy előszériás autó a dealerek képzésére. Szombaton délelőtt a Mazda Miraiban a saját ügyfeleiknek és aztán délután egy másik Mazda kereskedésnek is módja volt a kiválasztott, meghívott vendégeknek bemutatni az autót. Én a délelőtti rendezvényen voltam ott és meséltem a Mazda Route3 során megtapasztalt élményekről. Szerencsésen jött ki, hogy reggel volt egy rádióbeszélgetés Winkler Robival, amit többen is hallottak az érkezők közül.

Motor fotóra méltó

Motor fotóra méltó

20130914_Mazda3_IMG_7685

A hölgy és párja egy Miata mellé / helyett keres "anya-baba" autót

A hölgy és párja egy Miata mellé / helyett keres “anya-baba” autót

Fotót kérünk szépen!

Fotót kérünk szépen!

A visszaérkező emberek reakciói számomra nem voltak meglepőek, hiszen ilyen gondolatok hangzottak el: szenzációs a váltója, nagyon kezes volt, feszes és mégsem ráz, nagynak érződik, tágas és csöndes. Nyilván 10 perc vezetés után, amit esőben sikerült abszolválni, komoly következtetést nem lehet levonni. Ami kritika elhangzott, azt részben mi a Mazda Route3 résztvevői generáltuk, tehát az automata ablakok hiánya és a külön nem kapcsolható belső-hátsó lámpa. Ezen kívül egy érdekes és elgondolkoztató kérdés merült fel: mi lesz a kijelzővel? Nem veszélyes benthagyni Magyarországon az autóban? Nem fogják ezért feltörni az autót és kitépni? – nos erre egyelőre nem tudjuk a választ.

Azt is észrevettem, hogy vannak, akik a Mazda6 és Mazda3 között gondolkoznak és ahogy sejtettem a döntés nem egyszerű. Időközben megérkeztek a magyar árak is, amit itt már láthattunk is. Az előzetes listaárak alapján látszik, hogy a sedan (4 ajtós) és a sport (5 ajtós) azonos áron lesz elérhető.

5 felszereltségi szint lesz:

  • Emotion – ebben is elérhető az i-STOP rendszer, az emelkedőn elindulást támogató automatika, klíma és a keréknyomás ellenörző rendszer
  • Challenge – 16-os alufelni (HURRÁÁ!!!! magyar utakra a legjobb), automata 2 zónás klíma, ködlámpa, bluetooth, ettől érhető el a nagykijelző és a HMI, illetve a városi fék asszisztens
  • Attraction – sötétített üveg, ülésfűtés, bi-xenon fényszóró és LED-es nappali fény, parkoló radar hátul
  • Revolution – 18-as alufelni, head-up display, BOSE, kulcsnélkül indítás, parkoló radar elől-hátul
  • Revolution TOP – bőrülés, adaptív fényszórók, és adaptív tempomat

Motorkínálatból 4 változat rendelhető

Modell Motor Váltó Megjegyzés
G100 100 lóerős 1.5 literes Csak manuális csak Emotion kivitel 5 ajtóval
G120 120 lóerős 2 literes Manuális és automata ezek a modellek tették meg az utat Hiroshimából Frankfurtba.
G165 165 lóerős 2 literes Csak manuális csak a 2 legmagasabb felszereltségi szinttel, csak 5 ajtós kivitelben
CD150 150 lóerős 2,2 literes dízel Manuális és automata Az automata csak Attraction, Revolution és Revolution TOP kivitelben 5 ajtós változattal érhető el

Az árak 4.399.900 Ft-tól indulnak.

Szerintem a legkeresettebb modellek a G120 Challenge és Revolution lehetnek, ezek  ára 5.299.900 Ft és 6.199.900 Ft. Az automata változat 500.000 Ft-al emeli az árat, míg a navigávió (Emotion kivitelhez nem érhető el) további 139.000 Ft felárral érhető el. Ez utóbbiról az a pletyka, hogy NNG alapokon nyugszik, ami annyit jelent, hogy az iGO-hoz hasonló minőségre és pontosságra számíthatunk. Egyébként a fedélzeti elektronika már gyorsabb volt mit az úton tapasztalt, pontosabb és magyarul is beszélt!

A dízel változatok ára közel 1 millió forinttal haladja meg a benzinesét. Amikor az Urálon keltünk át, akkor ezzel kapcsolatosan egy komoly kérdés is megfogalmazódott bennem:

Ami nyilvánvaló kérdés, hogy miként fogyaszt az autó. Tegnapi napon 6.2-es átlagot produkált és az örökölt értékekkel együtt kb. 50 km/h-s átlagot mentünk. Mai napon sokkal gyorsabban haladtunk, nem ritkán autópálya tempó felett. Ez igényelt némi bátorságot de szinte használhatnám a vakmerőség szót is. Az átlagunk, beleértve a nem kevés városi dugóban töltött percet, 6.7l / 100 km lett. Tudom, hogy elfogult vagyok és vállalom is, de engem nagyon meggyőzőtt – a 120LE-s motor valóban mindenre elég. Ezt a fogyasztást látva, szerintem nem is érdemes dízel autót venni.

20130914_Mazda3_IMG_7674

Babakocsi biztosan be fog férni

Babakocsi biztosan be fog férni

Próbaút indul

Próbaút indul

Comments

comments

Szóljon hozzá!

%d bloggers like this: