Mazda3 Route – Hiroshima-Frankfurt 17. – Végső cél Frankfurt

Sascha Postner a Mazda Route3 projektmenedzsere nem műszaki szakember. Valójában egy kreatív PR-os, aki nyakába vette a projektet és vállalta, hogy a gyártósorról lehozott autókkal, melyekről tudták, hogy például a szórakoztató központ elektronikája még erősen hibás volt, végigmegy újságírókkal, bloggerekkel, Facebook felhasználókkal egy olyan úton, amelynek kihívásaira nem is lehetett készülni, hát nem kis bátorság lehetett. Ha Sascha-t kérdezzük a nehézségekről, akkor azért néhányat fel tud sorolni. Emlékszem, minket kísért ki Moszkvában a repülőtérre, ahová busz vitte a csapatot és ő Lizától az egyik orosz segítőnktől kapott instrukciókat, hogy miként jut el az egyik reptérről a másikra tömegközlekedéssel. A miért kérdésre, csak annyit mondott, hogy nyár vége van, mindenki jön vissza a dácsákból és ő nem késhet a reptérről. Sascha ekkor már fásult volt, fáradt, kimerült és mindig odajutottunk, hogy szeptember 7-én átadja a kulcsokat és neki addig tartott a kaland, de hát addig még volt egy hét. Egy újabb csapat, akinek Fehéroroszországon és Lengyelországon keresztül kellett eljutni Németországba és ott pedig Frankfurtba.

Navi, kamera, radardetektor minden orosz jármű szélvédőjén ott van

Navi, kamera, radardetektor minden orosz jármű szélvédőjén ott van

Fárasztó volt a hét

Fárasztó volt a hét

Frankfurt, mi egy héttel hamarabb értünk ide

Frankfurt, mi egy héttel hamarabb értünk ide

Mazda 626 1990-ben

Mazda 626 1990-ben

Mazda3 2013-ban

Mazda3 2013-ban

A dolog pikantériája, hogy Vlagyivosztokból indulva sikerült eljutni az Európai Unió határáig, megúszni a kalandot 6 gumicserével és 2 törött felnivel, és a legkomolyabb probléma az autókkal kapcsolatosan egy törött lengéscsillapító volt. Ennek a cseréje Szibériában, egy olyan modell esetén, amit még nem lehet megvásárolni, egy (!) napot vett igénybe. Éljenek a kalandok! Persze voltak másfajta izgalmak is, például amikor a második csapat Ulan Ude repterén szembesült, hogy a “vidéki” internet hibája miatt a repülőjegy foglalásukról az információ nem érte el az indulási pontot, a helyi repteret. Ez azért különösen kellemetlen, mert ha jól tudom, csak heti egy gép van Moszkvába, ahonnan a csapat tovább utazott haza. De végül ezt is sikerült megoldani. 

Szélvédő repedés

Szélvédő repedés

Ahol valóban rosszak voltak az utak ott nem tudtam fotózni

Ahol valóban rosszak voltak az utak ott nem tudtam fotózni

Ezek tükrében hangzott el Sascha szájából, hogy legjobban a német autópályától fél, ahol biztosan történni fog valami, mivel az összes autó sérülés nélkül tette meg az út nagy részét (eltekintve a törött szélvédőktől). Nos, nem sokat tévedett, de szerencsére nem baleset volt, hanem a 8 egyforma autó, egy napon kiállított forgalmi, egy helyen üzembe helyezett jármű közül az 5-ös és 6-os (ez volt a mi autónk) papírjaival kapcsolatos problémára hivatkozva ott ragadt a fehérorosz-lengyel határon. Ma is ott állnak. (Amint megtudom mi lett velünk, biztosan leírom).

This slideshow requires JavaScript.

Hogy teljes legyen a kép, azért fontos lenne idéznem Saschát: “Oh boy! I have once again tears in my eyes! Thanks for beeing an awesome team!” (Ami magyar fordításban valahogy így hangozhatna: Haver! Ha visszagondolok könnyek gyűlnek a szemembe! Köszi, hogy ilyen szenzációs csapat voltatok!) Szóval miután kialudta magát és leborotválta a túrán növesztett arcszőrzetet, már indult is volna újra. Hozzáteszem, én is (!), akár holnap!

Így hát sajnos Frankfurtba csak 6 autó érkezett meg és végül nem a technika hanem a bürokrácia lett a nehézség. Ahogy az többször elhangzott az 1-es számú autó az indulástól csak az égi mosóban kapott tisztítást. Ez az autó Frankfurtban, a csarnokban, a Mazda standon került kiállításra. A többi autó a csarnok mellett kültéren volt megtekinthető. Én sajnos egyéb elfoglaltság miatt nem tudtam ott lenni Frankfurtban, de Nagy Zoli barátom a hétvégén ellátogatott és készített egy-két exkluzív fotót az olvasóimnak. Köszönöm Zoli!

Mazda Route3

Mazda Route3 – a számunkra izgalmas szakasszal

1-es autó és a feliratok

1-es autó és a feliratok

Felni ennyire volt koszos az Ural környékén

Felni ennyire volt koszos az Ural környékén

Felni már Frankfurtban, néhány eső után

Felni már Frankfurtban, néhány eső után

8-as autó

8-as autó

Kb. ennyit futottak az autók

Amikor már csak 54 km-re elegendő üzemanyag volt, akkor mindenki izgult, hogy benzinkút vagy kanna lesz a megoldás

1-es és 8-as autók Ufa határában

1-es és 8-as autók Ufa határában

Amiről eddig nem sok szó esett az a Mazda3 sedan kivitele. A frankfurti kiállításon ezt a modellt is látni lehetett. Ha a méreteket nézzük, akkor a Mazda3 sedan (h/sz/m: 4.580/1.795/1.445 mm) már szinte akkora, mint a 2002-es Mazda6-os méreteivel (h/sz/m: 4.745/1,781/1.440 mm). Ha az utascella méreteit nézzük, akkor a különbség még kisebb. A csomagtartó méretével nem lesz gond, de a csomagtérfedél és a nyílás mindenképpen nehezíteni fogja a pakolást. Én még mindig az 5 ajtós modellt tartom praktikusabbnak.

20130914_Frankfurt_Mazda3-67

20130914_Frankfurt_Mazda3-76

20130914_Frankfurt_Mazda3-48

20130914_Frankfurt_Mazda3-59

20130914_Frankfurt_Mazda3-75

 

 

És, hogy miként értékelte Zoli barátom a látogatás? Hát legjobb ha őt idézem:

Mivel nem találom a csarnokba vezető fedett átjárót, az udvarra tévedek, ahol észreveszem a Mazda külső standját… Kint áll a túrán résztvevő autók közül három (két fehér – a 2-es és a 4-es, és egy piros, a 8-as)… A pirosat az Auto Bild és Auto Test magazin vezette… Képernyőn összefoglaló videó fut a Mazda3Route-ról, életképek az útról… Fotózási lehetőség, ahol zöld háttér előtt közös kép készülhet akár a Vörös téren álló Mazda 3-assal is…

20130914_Frankfurt_Mazda3-87Néhány apró fun fact díszítésnek: 311 csésze kávé fogyott autónként (4,3 sofőrönként) a teljes út alatt, 1742 tweet-et küldtek a sofőrök (24,1 /kopf/nap), és 180 liter benzint spóroltak meg a gépek a SKYACTIVE technológiának hála. Hiány? A matricákon kívül semmi sem árulkodik arról, hogy ezek az autók valóban megjárták a hadak útját, a felületes szemlélő átsiklik a kilométer óra 16190km-es állásán, és csak az tűnik fel, mi ez a repedés a szélvédőn? Itt hallom az első (pozitív)  véleményt: das ist gute qualität… A segítőkész Mazdásoknak hála egy hátsó ajtón közvetlenül a standhoz jutok, ahol az összekötő folyosón ott árválkodik az poros 1. számú…Talán kissé méltatlanul… nem messze mellette a Mazda hátsó sor (a színpad mögöttiek) a Mazda2, Mazda5 és MX-5… A túloldalon a SKYACTIVE képviselői. A CX-5, a Mazda 6 és a Mazda 3… Meglepetésként nem csak ötajtós, hanem szedán kivitelben is… és mind piros… A színpadon egy-egy darab forgolódik, a kivetítőn filmek a formavilágról, a SKYACTIVE-ról, és a Mazda 3 német reklámfilmje… Egy szimulátor a műszerfalról, és a motorok makettjei… A hostok és hostessek kedvesen, mosolyogva segítenek, a fontosabb adatokat iPad-en mutatják… Valami mégis hiányzik… Szemben a Honda stand… jóval nagyobb, világosabb, érhető, nem csak autó, hanem motor is ki van állítva… Hadüzenetnek a Mazda standdal szemben a Honda NSX koncepció áll… Bezzeg, ha nem ég le a Top Gear teszten, milyen jól mutatna vele szemben a Furai… Monteiro Civic-je, amivel csak az a baj, hogy nem Michelisz Norbié… Mellette a falon a felirat: “Without racing, there is no Honda” Alatta Ayrton Senna McLaren Honda MP4/4-ese és egy versenymotor… Látványosabb, de szerintem döntetlen az érdeklődők száma… Előtérbe az új Civic-et tolták, szegény Accord egy beugróban kapott helyet…

 

A Mazda színpadon bemutató, ahol az előadó kiemeli, hogy a Mazdák teljesítették a Hirosima-Frankfurt útvonalat, és milyen átlagfogyasztást értek el… A bemutató a gazdaságosságról szól… Mégis hiányzik… Látszik, hogy a kiállítás koncepciója az új SKYACTIVE előtérbe helyezése, azon belül is a Mazda 3-é. A nézelődök csak az autókra koncentrálnak, és teszik is, folyamatosan ülnek az autókban, néznek a csomagtartóba, és a motorháztető alá… Mi hiányzik? A Mazda3Route… Van egy külső és egy belső bemutató, a kettő között semmi összefüggés… Folyamatosan hivatkozunk a túrára, a “koszos 1-est” mégis eldugjuk a folyosóra… Valahogyan vártam, hogy látom az előző túrákat teljesítő autókat, bemutatva a technológiai és formai fejlődést, és mellettük állhatnának a tapogatós autók… Valahogy ez hiányzott.

20130914_Frankfurt_Mazda3-24
20130914_Frankfurt_Mazda3-36
20130914_Frankfurt_Mazda3-96

Egyébként Zoli barátom nagyon tehetséges fotós és van egy fotós blogja, amit ajánlok mindenki figyelmébe: http://www.zoltannagyblog.com

Comments

comments

1 comment for “Mazda3 Route – Hiroshima-Frankfurt 17. – Végső cél Frankfurt

Szóljon hozzá!

%d bloggers like this: