Mazda3 Route – Hiroshima-Frankfurt 9. – Jégbarlangtól a Mazda találkozóig

Winkler kollégától komoly történelmi áttekintést kapunk az orosz felkelők életével, munkásságával és jelentőségével kapcsolatosan. Emellett egyre tökéletesebb orosz tolmácsnak is bizonyul, bár meg kell, mondjam nekem is egyre több jön vissza az elszürkült tudásból – no ettől azért egy komplett szövegértés még biztosan nem menne.

Minden esetre egy ilyen túra jó alkalom arra, hogy új embereket ismerj meg. A csapat többsége német nyelvterületről érkezett, vannak még szlovénok, természetesen az orosz kollégák, a támogató stábban brittek és persze a magyarok. (lehet valakit kihagytam, de majd akkor később pótlom). Szóval eléggé adott, hogy a magyarok saját berkeiken belül mozognak, elsősorban azért mert össze vagyunk zárva, másodsorban azért mert a többi ország is össze van zárva (cél nem az izoláció, de ilyen az autózás). Esténként meg mindenki vonul vissza írni és mesélni. Azt hiszem ebben mi vagyunk a leglelkiismeretesebbek 😉 Tehát az emberi kapcsolatok. Nos aki ismer tudja, hogy ez nekem igen fontos és kijelenthetem, hogy két nagyon különböző, érdekes és kellemes embert ismerhettem meg. (Nem udvariasság, mert ha ez nem lenne fontos, nem írnék róla). Először is Lővei Gergő: aki egy élő autós lexikon vagy almanach… mind1. Saját elmondása szerint problémája van a japán, koreai és kínai belpiacra gyártott autók felismerésével. Ezekből erre sok van és szerintem még nem volt olyan amiről ránézésre ne mondta volna meg, hogy milyen gyártmány és minimum 90%-ban a típust is. Winkler Róbert pedig számomra lelépett a tv képernyőről és a blogról. Kimondottan élvezem a társaságát, hiszen tudjuk a humora rendben van (nyilván van aki nem kedveli), de emellett egy nagyon nyitott érdeklődő és komoly általános tudással rendelkező embert ismertem meg. Zenei ízlésünkben is találtunk közös metszetet, pedig ez elég döcögősen indult.

Miről is jutott ez eszembe? Ja! Robival mindketten utána néztünk a szállodákról írt véleménynek és rögtön első nap megbeszéltük, hogy a kunguri szálloda “review”-ja tűnik a legkeményebbnek. Részletek: lyuk volt a plafonon; nincs takaró, csak paplan huzat; a nagy szobában csak egyik oldalon van sötétítő egyébként meg csak hagyományos függöny van; a lift nagyon kicsi (2 személyes  de van 2 – mindkettő a 10. emeletig mehet az 5 emeletes szállodában, legalábbis a gombok szerint). No az időutazás szót sokszor használtam… hát ez bizonyosan olyan érzés volt, bár nem emlékszem, hogy Magyarországon ilyennel találkoztam volna. Az épületet otthon inkább munkásszállónak neveznék. És a vélemények teljeskörűen igaznak bizonyultak.

Lyuk van a plafonon

Lyuk van a plafonon

Függöny csak a fél szobában van

Függöny csak a fél szobában van

Csak huzat van, paplan nincs

Csak huzat van, paplan nincs

Persze a fáradtságtól nem láttunk amúgy sem, az éjszakai beszámoló írással elment az alvás idő egy része és mindennek tetejébe az én ágyamban volt egy merevítés, ami mellkasnál nyomott… Reggelinél meg is beszéltük, hogy megértettük, az előző csapat elcsigázott és kifacsart érkezésének okát. Az utak minősége miatt hosszabbak az etapok, éjjel még feldolgozzuk a képeket és leírjuk a gondolatokat és aztán korán ébredés és indulás. Senki ne gondolja, hogy ez panasz… alapvetően nagyon jó kaland és eszméletlen nagy élmény, de hozzátartozik ez is és így talán könnyebb elképzelni.

Indulás előtt kisétáltunk a jégbarlangba és egy 1.5km-es túrát tettünk (amúgy a barlag több, mint 5km). Ami kimondottan érdekes, hogy a barlang külső fele a hidegebb, itt kb -4 fokos és ahogy haladunk befelé melegszik. Télen amikor hideg van, kinyitják az ajtókat, hogy hűtsék a barlagot, majd ezt tárolják egész nyáron. A barlag szépen rendben van tartva, de ezért biztosan nem érdemes Kungurig utazni, mert az otthoni cseppkő barlagok lényegesen nagyobb élményt nyújtanak. Az biztos, hogy az ilyen barlangokba gyerekekkel kell menni, mert az ő assziciációs képességük és fantáziájuk nincs blokkolva, így sokkal könnyebben elképzelik, hogy az adott kő miért nyúl, teknős, krokodil, Mici Mackó vagy Barack Obama (no lehet ez utóbbit nem 🙂 ).

20130828_Mazda3Route_IMG_4297 20130828_Mazda3Route_IMG_4290 20130828_Mazda3Route_IMG_4331 20130828_Mazda3Route_IMG_4301A barlang egyébként kb. 3 perc sétára van a szállodától, aminek a neve? Emlékeznek a nevére a tegnapi írásból? Hotel Stalagmit! És mit jelent a sztalagmit szó? A lehulló vízcseppekből kiváló, függőlegesen felfelé álló, domború aljú képződmény. (forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Cseppk%C5%91)

20130828_Mazda3Route_IMG_4368

Hotel Stalagmit

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kunguri élményünket a baksisra váró kutya koronázta meg tankolás közben. Aki némi szimatolás után megtalálta az ellátmányt szállító 15-ös számú Mazda CX-9 csomagtartóját.

20130828_Mazda3Route_IMG_4375 20130828_Mazda3Route_IMG_4387

Ma is kényelmesen elfértünk és ahogy ezt sejteni lehetett a hátsó ülés az egyik kedvelt hely, ugyanis kényelmes és lehet írni. Már amennyire az út engedi. Az autó vezethetősége és futóműve lenyűgöző. Egy 1280kg-os autóról beszélünk, ami sportos, mind látványra, mind vezetési élményre. Szakértő kollégák jelezték, hogy ez nem is olyan könnyű és elsősorban a marketing anyagokból tudnék regélni, amivel senkit nem szeretnék untatni (tegnap úgyis megvolt a műszaki adatok bemutatásánál). Ettől függetlenül a SkyActive felirat valamit mégis jelent. Az motor alacsony fordulatról nekem, aki elsősorban dízelhez és sokkal erősebb motorhoz szoktam, kicsit gyenge, bár nagyon kellemesen autózható. Az intenzív gyorsításhoz nagyon vissza kell kapcsolni, viszont amint eléri a felsőbb fordulatszám tartományt nagyon szépen gyorsul. Az áttételek meglehetősen hosszúak és a 6. fokozatban nem is érdemes komoly gyorsulásra számolni ezzel a motorral, 3-4 személlyel. A zajról már tegnap is beszéltem, de nyilván összefügg a fordulatszámmal. Ebben is meglepetés volt, hiszen az autó 85 km/h sebességnél még csak 5500-at forog (2-esben!) és ha figyelembe vesszük, hogy 6000-nél adja le a 120LE-t akkor innen még folyamatosan gyorsul és érdemes is! Hatodik sebességben 130-nál pedig 2800-at forog… nos ezért halk. Meg nyilván a futómű miatt is, ami meglepően puhán és finoman nyeli el az úthibákat és ezzel együtt szépen íven tartható a kanyarokban. A kormány pontos, de továbbra is azt mondom, hogy a VÁLTÓ!!! a Mazda VÁLTÓ mindent visz.

20130828_Mazda3Route_IMG_4561 20130828_Mazda3Route_IMG_4555Ami nyilvánvaló kérdés, hogy miként fogyaszt az autó. Tegnapi napon 6.2-es átlagot produkált és az örökölt értékekkel együtt kb. 50 km/h-s átlagot mentünk. Mai napon sokkal gyorsabban haladtunk, nem ritkán autópálya tempó felett. Ez igényelt némi bátorságot de szinte használhatnám a vakmerőség szót is. Az átlagunk, beleértve a nem kevés városi dugóban töltött percet, 6.7l / 100 km lett. Tudom, hogy elfogult vagyok és vállalom is, de engem nagyon meggyőzőtt – a 120LE-s motor valóban mindenre elég. Ezt a fogyasztást látva, szerintem nem is érdemes dízel autót venni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ma igen sokat láttuk az elsuhanó tájat, ami bár nem túl változatos, mégis kellően érdekes. Feltehetően azért, mert olyan távolságok és mértékek vannak még a szántóföldek tekintetében is, amit otthon nem láthatunk sehol.

20130828_Mazda3Route_IMG_4416 20130828_Mazda3Route_IMG_4515 20130828_Mazda3Route_IMG_4589Időről időre keresztezzük a Transz-Szibériai vasút nyomvonalát…legalábbis mi azt hisszük, hiszen hosszú, egyenes, több vágány és mi elvileg mellette haladunk a cél felé.

Transz-Szibériai vasút

Transz-Szibériai vasút

Továbbra is rendszeresek a rendőri ellenőrzések és az útmenti rendőrposztok, de ezt már kezdjük megszokni. A mérésre láthatóan csak radart használnak, amit az első autó detektorja feltehetően minden alkalommal jelez, mert mi rádión azonnal kapjuk a hírt. Persze jó európai (kelet-közép európai) szokás szerint a szemből jövők villognak is jóelőre. Ez a csapat eddig még megúszta, ahogy tudom senkit nem intettek ki a rendőrök.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ha már a konvoj szóba került, izgalmas kérdés minden esetben a pisi-szünet. Úgy érezem mindenki próbálja a végtelenségig húzni és először azok szoktak szólni, akik koffeinen élnek (energia ital és kóla), a másik érintett kör a vizet nyakalók köre. Amint az az eligazításon is elhangzott, mosdó és wc útközben nem igazán található, ami igen, azt meg érdemes messziről elkerülni, de szag alapján nem is kívánja az ember. Így legtöbbször marad a természet. Amikor csak egy autó érintett, akkor az kiáll és az egyik kisérő autó ott marad vele. Ezt követően indul az utolérés, ilyenkor lehet igazán kipróbálni az autót és érdemes is mert a rádión kapott információk igen hasznos. Soha nem marad autó kisérő autó nélkül, mert bár a GPS alapján, ami meglepően pontos!!! utol tudnánk érni a csapatot, a kommunikáció még a 4 csillagos szállodákban is nehézkes orosz nyelv ismerete nélkül – a rendőrrel pedig feltehetően lehetetlen.

20130828_Mazda3Route_IMG_4505

Konvoj a mezőn

Konvoj a mezőn

A mai ebéd egy piknik volt az út mentén. Grill virsli, pirított kenyér, zöldségek, lazac…szóval terülj-terülj asztalkám volt, mobil grillel, kemping asztallal egy mezőn.

20130828_Mazda3Route_IMG_4580

Amikor már az energia ital sem segít

Amikor már az energia ital sem segít

Piknik

Piknik

20130828_Mazda3Route_IMG_4585

Az út végén elértük az első igazán nagy várost Ufát. Dél felé jöttünk egész nap és itt a forgalom ritmusa és morálja erőteljesen a dél-olasz emlékeket ébreszti az emberben. Autók egymás hegyén hátán. A sávok csak tájékoztató jellegűek és az egymásra húzott kormánymozdulat szerves része a saját élettér megteremtésének. Egyébként Ufa városa Baskírföldön található és története a 1500-as évek második feléig nyúlik vissza. Meglepő módon folyó mellé települő városról beszélünk és a folyót Ufa folyónak hívják. Sok felirat két nyelven van kiírva (főleg a városok neve és az útirány jelző táblák), ennek viszonylag egyszerű oka van: baskír nyelven is felkerül. Így Ufa oroszul: Уфа, baskírul: Өфө.

UFA

UFA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A napot a helyi Mazda Klub által szervezett találkozón zártuk, ahol különleges vendégek voltuk. Láttunk egy két érdekes Mazdát és aztán konvoj indult és vonult keresztül a városon miközben fotózták, filmezték. Amikor erről bejelentkeztem a Facebook oldalon (amire érdemes feliratkozni, mert napközben van mód teszünk fel híreket és képeket), akkor rögtön ugrott a Magyar Mazda Klub is, hogy de jó lenne nálunk is… sajnos egyelőre reális esélyét a konvoj eltérítésének nem látjuk.

Matt fekete Mazda6

Matt fekete Mazda6

Helyi rajongók vizsgálják és fotózzák az autót

Helyi rajongók vizsgálják és fotózzák az autót

20130828_Mazda3Route_IMG_4639

Ufa - Mazdaklub

Ufa – Mazdaklub

A mai kedvenc kép:

20130828_Mazda3Route_IMG_4698

Mielőtt szóba kerülne a holnapi nap íme az elmaradhatatlan Róbert mondta (remélem pontosan idézem, mert éppen én vezettem így nem sikerült felírni):

“Az autókhoz kapcsolódó marketing olyan mint az ipari búvár a Dunában, aki 20 cm-re lát és hadonászik a villáskulccsal hátha talál valami.”

Holnap végre nem korai indulás lesz és a tervek szerint 552km megtétele után érkezünk Kazanyba este 6 óra körül. Ma a korai indulás, a piknik és az eröltetett menet eredményeként kicsit a tervezett előtt értünk a városba. Ahogy utazunk többször szóba kerül, hogy Hitler hogy gondolta, hogy itt csak úgy végigszalad… ez még így sem egyszerű.

Comments

comments

Szóljon hozzá!

%d bloggers like this: