Mazda3 Urban Challenge

Idén a tavasz elmaradt és hirtelen beütött a nyár, így előkerültek a vékonyabb kabátok, köztük a kék Mazdás softshell kabátom is. Ezzel együtt Facebook-on láttam, hogy Rainer aki az egyik túravezetőnk volt Oroszországban, nemrég éppen Kecskeméten járt. Néhány nappal később Ciril, a szlovén fotós srác rámköszönt szintén az előbb említett közösségi portálon. Szóval sok-sok emlék szakadt fel és gyorsan meg is kérdeztem Ciriltől, hogy a kép amit az utolsó napon készített a magyar különítményről, hogy érzi magát? Többször ígérte, de eddig soha nem küldte el. Most éppen egy jó pillanatot találtunk, előkereste nekem és át is küldte. Elnézést kért a minőségért, de szerintem ennél a képnél a minőség számít legkevésbé.

20140425-224646.jpg

Jó volt megismerni a srácokat és jó volt az egész kaland. Amikor a képet megkaptam, még csak reméltem, hogy lesz alkalmam hasonló kihívásokban részt venni. Azóta azonban kaptam egy meghívót a Mazdától a Mazda3 CD150 Vienna Urban Challenge-re. Újra Mazda3, de most a dízel.

9 hónap telt el amióta visszatértünk Oroszországból, amikor a Mazda3-asokkal lábon jöttünk Frankfurtba. Azóta időről időre szóba kerül az autó az ismerősi körben, jönnek hozzám, kérdeznek, de leginkább azt veszem észre, hogy egyre több jár az utakon. Sokan első látásra összekeverik az új Mazda6-ossal, pedig egyszeri figyelmes vizsgálatot követően, szerintem bárki számára könnyen megkülönböztethetőek. Ellenben tény és  az ismerősi körben rendszeresen hallom,  és én is tapasztalom az utcákon, az autó felhívja magára a figyelmet.

Defy convention azaz Szemben a konvenciókkal hangzik a Mazda marketingben és egyértelműen, minden megmozdulás erre próbálja rávezetni a közönség figyelmét. Ezért jártunk mi is Oroszországban és amikor elköszöntünk az autótól Moszkvában akkor is sejtettük, hogy a következő egy évben biztosan nagyon sokat hallunk, hallatunk róla.

Szemben a konvenciókkal: Dick Fosbury tudta, hogy a magasugróktól azt várják, hasmánt ugorjanak, nem pedig háttal előre. De ki mondta, hogy ezt nem lehet másképp csinálni? (Forrás: https://www.mazdarebels.com/hu-hu/content/dick-fosbury-batorsaga)

Azóta része voltam a Mazda3 magyarországi bemutatónak, teszteltem a dízel modellt és próbálgattam a négyajtós modellt is. A dízel első körben engem nem győzött meg, sőt amennyire meglepődtünk a G120-as benzines fogyasztásán, annyira okozott csalódást a dízel. Ahogy olvastam a megjelenő írásokat másoknak is voltak hasonló tapasztalataik. Nyilván a Mazda is követi és olvassa a publikációkat és feltehetően pont ezért tervezték a Vienna Urban Challenge programot. Hogy miről is szól majd a június eleji két nap?

A meghívó szerint az esemény célja:

 • A Mazda3 CD150 Sport 2.2 dízel modell 4,9 l/100km-es városi átlagfogyasztásánál jobbat elérni.
 • Megtapasztalni a SKYACTIV dízelmotor hatékony működését mindennapi körülmények között.

A feladathoz megfelelő “versenypályát” kerítettek, mert a bécsi ringen (Wiener Ringstrasse) legy egy 5.2 km hosszú kör, ahol 24 órás verseny indul öt autóval. A verseny során 24 db egyórás etapot kell majd teljesíteni valós forgalmi viszonyok és körülmények között, amelyet időről időre kiegészítenek speciális feladatokkal.

Ilyen speciális feladatok lesznek többek között:

 1. speciális feladat:
  Hölgyek & Urak: egy etap 4 utassal, 3 cheerleader-lánnyal. Az egyiknek kell vezetnie és a pilótának a jobb egyből kell irányítania, hogyan vezessen
 2. speciális feladat:
  Éjszakai kitartó vezetés: két futamot kell menni, a másodiknál pont akkora fogyasztást kell elérni, mint az elsőnél
 3. speciális feladat:
  Éjszakai verseny: légy a leggyorsabb! Nyilván a KRESZ szabályok betartásával.
 4. speciális feladat:
  Kitartó vezetés dugóban: a feladat ugyanaz, mint éjszaka, csak a dugós körülmények között
 5. Végső csapat-küldetés: a 24 órás verseny legutolsó órájában öt csapattagnak kell ülnie az autóban egyszerre

Az utolsó feladata tűnik a legérdekesebbnek, mert hárman és négyen már teszteltük a 3-ast, ami hátul is kényelmes volt, de öt személy esetén valakinek középen kell ülni. Meglátjuk 🙂

A kaland június 2-án (hétfőn) kezdődik. A helyszínről is fogok rendszeresen jelentkezni.

Nem először csinál a Mazda ilyen próbát. A Mazda bemutatóját követően már volt egy Mazda6 Urban Challenge, aminek az összefoglalóját végignézve már sejthető, hogy mire lehet számítani.

 

Comments

comments

2 comments for “Mazda3 Urban Challenge

Szóljon hozzá!

%d bloggers like this: