Mazda6 Facelift 2015 első benyomások

A nemzetközi és magyar sajtóbemutató előtt sikerült megnéznem a 2015-ös Mazda6-ost. Nem szeretnék katalógust másolni és menetpróbára is csak a jövő héten lesz módom, így most csak a néhány telefonnal készített fénykép mellett leírom, mik az első benyomásaim. A kereskedésekben már elérhető az ár- és felszereltséglista, így böngésztem rajta egy kicsit. Változtak a csomagok és felszereltségek, ahogy a kínálatban megjelent a négykerékhajtás is, mint lehetőség.

Felmerül a kérdés, hogy mit lehetett javítani az óriási sikertörténeten. Az új Mazda6 külsőleg az egyik legszebb autó lett a szegmensben. A Skyactiv technológia eredményeként a benzines modellek valójában keresettebbek lettek, mint a dízelek. Amikor azonban 2012-ben beleültem, nekem bizonyos szempontból visszalépés volt az elődhöz képest. Az ülések jobbak lettek, de a műszerfal kicsit bunker érzés volt. Az USB nem tudta tölteni az iPhone5-öt. A magasabb műszerfalban helyet kapott egy nagyképernyős navigáció és fedélzeti kommunikációs eszköz, amiről folyamatosan az volt az érzésem, hogy csak átemelték a CX-5-ből, így folyamatosan volt egy olyan érzésem, hogy gyorsan kellett összeszerelni, kicsit CX-5, kicsit még a régi Mazda6. Ami kívülről szinte tökéletességig lett finomítva, az belül nagyon elmaradt. Tele volt igénytelen műanyagokkal, melyek esetében még a színválasztás is komoly talány volt. Emlékszem, amikor 2008-ban megjelent a második generáció belülről kályhaezüst burkolatokat kapott és egy végtelenül bonyolult kormányról vezérelhető elektronikát. Ezekről hamar kiderült, hogy gyengeség és a 2010-ben bemutatott frissítéssel nagyrészük javítva is lett. Kicsit olyan mint az Apple, az iPhone főverziókban hozza az újításokat és az “s” változatban a váltóévben a finomságokat. Vártam nagyon a mostani frissítést, mert ha a Mazda követi a saját szokásait, akkor a frissítés orvosolhatja ezeket a bosszantó jellemzőket – ráadásul ott van a Mazda3, aminek a belső kialakítása lényegesen jobban sikerült.

Talán  először a márka történetében, most végre belülről is sikerült száműzni az “igénytelen” japánságokat. Minőségi érzést nyújt a középkonzol a billenő fedél helyett, ami alá bármi úgy be tudott szorulni, hogy aztán kinyitni is nehéz volt, most egy redőnyös tolóajtó jelent meg. Nekem kicsit Passat érzést kölcsönöz, főleg az elektromos kézifék kapcsolójával (új megoldás! eltűnt a kézifékkar!), de legalább 2 tartó van szemben mondjuk a BMW 5-ös sorozatával, ahol középen csak egy pohártartó van. Ahogy néztem a 1 literes vizes palackomat kényelmesen el tudom benne helyezni.

A középkonzolt is bőrrel varrták körbe, ami komoly előrelépés a korábbi zongoralakk műanyagokhoz képest. Ezzel a beállítással viszont végleg elveszett a második generációban nagyon jól kialakított előrecsúsztatható könyöklő.

IMG_1871.JPG

A bőr a középkonzolhoz hasonlóan megjelenik az egész műszerfalon, ami szerintem óriási előrelépés. A szépen eldolgozott bőr, az igényes varrások prémium irányba mozdítják a belső teret is. Ez szinte már meglepő egy japán autógyártótól. Egy kicsit csökkent a csillogó anyagok mennyisége és a krómutánzatú műanyagok tömege. Hasonlóan a Mazda3-hoz itt sem sikerült a síkoknak találkozni… az egyenesek, az élek, az ívek és a különböző anyagok szinte egy helyen futnak össze, különböző mélységben és magasságban. Ezen lehetett volna finomítani egy kicsit.

IMG_1872.JPG

 

Én nem szeretem a magasrahúzott műszerfalat, amit megjelent az amerikai autókban és Európában főleg a BMW-nél. Az új Mazda6-os is ezt az irányt követte egy mélyre ültetett kicsi kijelzővel. A Mazda3-ban aztán megjelent a tér és a térbe kicsit idegen módon beállított kijelző, amit mindenki le akart csukni, természetesen szép króm kerettel. A  frissített Mazda6 műszerfala ebben az irányban fejlődött tovább, DE nincs ott a kijelzőn a tolakodó króm keret (egyébként a Mercedes a C és B osztályos modellekhez is pont ugyanazt a beszállítót és annak kijelzőjét használja mint a Mazda3, és nekik sem sikerült jobban beépíteni). A Mazda6-osban a beépítésnél kicsit csaltak, mert a műszerfal szintén 7″-os kijelzőt már körbeveszi és kicsit bele is süllyed, ennek eredményeként  kisebbnek is hat és nem uralja az egész felületet. Úgy tűnik ezek a kijelzőket meg kell szokni az új autókban, legalábbis egyelőre. Azért szívesen gondolok vissza az első generációs Mazda6 billenő kijelzőjére, mely végtelenül igényes megoldás volt – viszont használhatatlan. A Mazda6 is megkapta a botrányos nevű az MZD Connect megoldást (tud DAB-ot is!), amelyet már sokat kritizáltunk a Mazda3-ban. Ezzel együtt elérhető lett a NavNGo fejlesztésű iGO alapú navigáció, ami az egyik legjobb a piacon és sokkal rugalmassabbá vált a kompatibilitás a mobil eszközökkel. A szofvert egy USB kulcsról tudják majd a szervízben frissíteni néhány perc alatt. (Érdekesség, hogy a második generációs Mazda6-oson  nincs mód erre, így a most megjelenő telefonokkal nem vagy csak korlátosan működik együtt…. megoldás pedig nincs.)

A könyöklőben kap helyet az SD kártya, ami a térképeket tartalmazza, AUX és USB csatlakozók. A készülék az iPhone-t iPod-ként ismeri fel és teljeskörűen lehet vezérelni a lassan használhatóra finomított HMI (tekerő-forgó kapcsolóval). Amire nagyon kíváncsi leszek, tegnap nem tudtam kipróbálni, hogy az érintőképernyő továbbra is csak állóhelyzetben használható-e vagy végre menetközben is lehet azon keresztül vezérelni a fedélzeti rendszert.

 

A hátsó traktus látványosan nem változott, alapvetően kétszemélyes. Továbbra sem szabályozható a hátsó hőmérséklet, de maradt a frissítés előtti modellből a középen elhelyezett légbefúvó nyílás és külön kapcsolható olvasólámpa. Ez utóbbi nagyon hiányzott a második generációs Mazda6-ból és az új Mazda 3-ból is. Az ajtókon óriási palacktartó kapott helyet, miközben a középső könyöklőn megtalálható a két pohártartó is. A lábtér továbbra is kellemesen elégséges, a fejtér a kombiban megfelelő. Limuzint nem próbáltam, de mivel a forma nem változott, azt feltételezem, hogy a lábér ott továbbra is fejedelmi (17″-os laptoppal lehetett dolgozni hátul), de a fejtér a mélyrehúzott tetővonal miatt magasabb embereknek szűk lehet.


Ami szembetűnő változás kívülről az autón, azok az új fényszórók, amelyekben LED váltotta a bi-xenon fényeket. Az Attraction és Revolution felszereltségben ezek a LED fényszórók 4-4 részre vannak osztva, amelyeket a rendszer forgalmi helyzettől függően (adaptívan) tud kapcsolni. Ezt is a korábbi modellekben bevezetett belső tükör mögé rejtett kamerarendszer vezérli. Újdonság lett továbbá, hogy a távolságtartó elektronika elvileg állóra is tudja fékezni az autót (ezt még csak dokumentációban olvastam). A városi fékasszisztens akár meg is állítja az autót, amit már a Mazda3-nál is teszteltem, mivel az irodai sorompóhoz csak nagyon lassan és óvatosan tudtam odagurulni, máskülönben a kártyaolvasó elérése előtt az autó állóra fékezte magát. A Mazda6-os radarokkal hátrafelé is figyel így 8 km/h alatti sebességnél egy esetleg hátulról történő ütközés esetén is próbálja csökkenteni a hatásokat. Ami nagy újdonság, hogy a legmagasabb felszereltségnél a tolatóradar a keresztirányú forgalmat is figyeli, így egy parkolóból kitolatásnál jelez, ha veszély van. Ez egy értelmes funkciónak látszik, persze kérdés, hogy miért csak a legmagasabb felszereltséghez jár.

IMG_1878.JPG

LED-es lett a ködlámpa is?

 

Jól mutat a szürke autón a sötétszürke felni

Jól mutat a szürke autón a sötétszürke felni

Végigböngésztem a felszereltség listát és egy olyan újdonságot fedeztem fel, amit korábban európai Mazdában nem láttam: a hátsó ülésfűtés. Természetesen csak a legmagasabb felszereltségben érhető el.

Ezzel el is jutottam a legfájóbb ponthoz. A Mazda csomagokat képez, így sok olyan biztonsági funkcióhoz szükséges megvenni a legmagasabb felszereltséget, amelyre egy átlagos vevő esetleg igényt tartana. Ezzel talán nem is lenne gond, de a legmagasabb felszereltség csak a legnagyobb motorral érhető el, így például ha valaki szeretné mondjuk a keresztirányú forgalom figyelést vagy az adaptív tempomatot, akkor csak a Revolution vagy Revolution TOP felszereltség jöhet számításba. Amit megkaphat akár a G165 (benzin) akár a CD150 (dízel) motorral is…de ilyenkor ne akarjon automata váltót. Ha szeretne automata váltót akkor vagy a kisebb Attraction felszerelést választja, amiből hiányzik a fentieken túl a Head-up display, a városi fékasszisztens, a kulcsnélküli nyitás, a távolsági fényszóró vezérlés, vagy választja a legnagyobb motorokat.

Az autó rendelhető négykerékhajtással!!!! Végre

IMG_1880.JPG

Aki nyitott szemmel jár ezt az autót a Mazda Mirai-nál láthatja

 

 

DE négykerékhajtás is csak furcsa módon rendelhető. A fenti CD150-es dízelmotorral Attraction kivitelben vagy a legnagyobb dízelmotorral CD175 Revolution TOP(!!!!) kivitellel, ekkor azonban akár automata váltóval is.

A legnagyobb kihívás a megfelelő csomag kiválasztása lesz, mert én például nem vágyom a legnagyobb motorra, de szeretnék automata váltót és a Revolution felszereltséget. Ilyen nincs 🙁


Motorpaletta:

  • G145 – 145 LE 2 literes benzinmotor
  • G165 – 165 LE-s 2 literes benzinmotor
  • G192 – 192 LE-s 2.5 literes benzinmotor
  • CD150 – 150LE-s 2.2 literes dízelmotor
  • CD175 – 175LE-s 2.2 literes dízelmotor

Felszereltségi szintek

Kiemeltem néhány paramétert a teljesség igénye nélkül

  • Emotion – nagyon alap, manuális klíma, i-stop, emelkedőn elindulás támogatás, ABS, DSC, kulcsnélküli indítás,  fűtött külső tükrök, 4 hangszóró
  • Challenge – ködlámpák, LED hátsólámpa, sötétített üvegek, automatikusan sötétedő visszapillantótükör, hátsó szellőző, automata klíma, városi fékasszisztens, tempomat, eső és fényérzékelő, USB csatlakozó, Bluetooth, digitális rádió, 7″-os kijelző (navigáció opciós), 6 hangszóró
  • Attraction – LED-es első lámpák (adaptív világítással), ülésfűtés, sávváltás figyelőrendszer, tolatóradar
  • Revolution – Head Up display, keresztirányú forgalom figyelő (RCTA), távolsági fényszóró vezérlés, tolatókamera, i-ELOOP, kulcsnélküli nyitás, BOSE audio rendszer 11 hangszóró
  • Revolution TOP – Fáradtság figyelő rendszer, adaptív tempomat, kormánykerék mögötti, riasztó, bőr ülések (vezető memóriás ülés), hátsó ülésfűtés

Motor ajánlás

A G165-ös és a CD150-es motorok hibátlanul teljesítenek az autóban és szerintem a nagyobbra valójában nincs is szükség. A nagyobb benzinest nagyon nagy élmény használni, de a nagyobb dízel előnyei a magyar utakon már nem biztos, hogy előjönnek. A nagyobb dízelt feltehetően azok fogják választani a Revolution TOP felszereltségre vágynak, illetve akik négykerékhajtásos, automata modellt szeretnének választani.


Ha tetszett az írás, ha szeretnél olvasni más híreket a Mazdákról, akkor kérlek lájkold a Facebook oldalamat. Ha megosztod akár a cikket, akár az oldalt, azt nagyon köszönöm!

Comments

comments

4 comments for “Mazda6 Facelift 2015 első benyomások

Szóljon hozzá!