Mazda6 2017 első benyomások

Ismét bemutató előtt tapogathattam meg a megújuló Mazda6-ost. A teljes képhez azért hozzá tartozik, hogy egy kedves olvasó küldött linket egy amerikai oldalra hivatkozva, ahol egy belső oktatási anyagból listázták az ottani újdonságokat.  Ezt követően, némi kutatással fellelhető volt a megújuló modell európai dokumentációja. Ráadásul a Mazda3 frissülése is sejtette a változásokat.

Eddig nem volt ildomos írni róla, de most már nyugodtan lehet, hiszen az első darabok megérkeztek Magyarországra és az újságírók most vannak Barcelonában a hivatalos bemutatón. Miben változik az amúgy nagyon sikeres és még csak egyéves modell? A Mazda6 2016-ban nagyon megújult, hiszen egy számottevően élhetőbb, kellemesebb, prémium autósabb belső kialakítást kapott. 2017-ben ehhez sem volt értelme hozzányúlni, így leginkább technológia újításokat kapott és azt is főleg az elektronikában. Persze nem tudjuk, hogy hány olyan újítás került bele, ami most csak tapasztalat gyűjtés, hiszen a legtöbb autógyártó is eljutott oda, hogy a felhasználók a legjobb tesztelők 😉

Változások, amiket össze tudtam szedni:

  • Javítottak a hangszigetelésen – ez szinte minden ráncfelvarrás tárgyát képezte eddig is – szóval nincs meglepetés!
  • Megkapta a Mazda3-ban bemutatott G-Vectoring megoldást, ami az autógyártás ízfokozójának tűnik. Legalábbis a Mazda a vezetési élményt próbálja vele visszacsempészni, valahogy úgy hogy a tengelyek közötti nyomatékeloszlással játszik. Valójában úgy tűnik az a cél, hogy maximális legyen a tapadás függetlenül a vezető falábától. Biztonság mindenek felett, de közben mindenki lehessen Fittipaldi. A Mazda génekben benne van a sportosság és az utóbbi években a kényelemre vágyó vevőket is ki kellett szolgálni, így a kompromisszumok sokkal sterilebb autókat eredményeztek. Ráadásul a nagy nyomatékú dízel motorokkal nem igazán arányos/optimális autókat kaptunk. Nagyon kíváncsi vagyok erre a megoldásra és talán a jövő héten ki is tudom próbálni.
  • Táblafelismerő rendszer – ez a legutóbb tesztelt Toyota Rav4 Hybridben már egész jól működött. Én azt hittem, hogy semmi értelme nincs, de rá kellett jönnöm, hogy hasznos kis cucc, de nem tévedhetetlen. Abban az autóban az autópálya lehajtón megjelenő korlátozást is észrevette :). Az új Mazda6-ban csak azokban a modellekben érhető el, ahol van head up display (HUD) (ami szintén megújult), CSAKHOGY valamiért kell hozzá a navigáció is, bár nagyon remélem nem onnan veszi az információt, mert akkor gyakorlatilag a hajunkra kenhetjük… lévén a térképek elavultak és hibásak a magyar NNG megoldás ellenére is.
  • HUDszínes lett és több információt jelenít meg… nagyobb a felbontása. Első ránézésre nehéz volt megítélni, hogy jobb lett-e, de sajnos még mindig nem a szélvédőre vetít és nem menthető el a beállítás a vezető ülés pozícióval együtt… ráadásul továbbra is bonyolult elérni a beállításokat 🙁 – különböző magasságú vezetők vagy bíbelődnek, vagy valaki nem használja a HUD-t. viszont végre eltárolható a HUD beállítása az ülésmemóriába. Ez nagyon nagy előrelépés és komoly hiányosságot pótol.
Az új HUD színes kijelzővel és a táblafelismerő visszajelzésével

Az új HUD színes kijelzővel és a táblafelismerő visszajelzésével. (Fotó: Mazda)

 • A vészfék asszisztens most már nem csak autókat figyel, hanem gyalogosokat, kerékpárosokat és motorokat is. Ez óriási előrelépés… egyébként a bokrokat és a sorompókat eddig is észrevette, mert a garázsból kihajtásnál a rendszeresen lassan nyíló sorompónál hajlamos vészfékezni, otthon pedig a bokor belógó ágainál egyik pillanatról a másikra megáll. 🙂
 • Beülésnél azonnal észrevehető az új kormánykerék. Lényegében az új MX-5 kormánya került be. Eddig az ’Info’ funkcióban lehetett előre hátra lépkedni, most csak előre lehet és szépen körbe kell járni. Kevesebb lett a gomb, kisebb de dagibb lett a légzsák fedél a kormány közepén. Ráadásul a magas felszereltségben van kormányfűtés! Hurrá, a távolkeleti autókban már évek óta van :). A kormányfűtés kapcsolója a korábbi parkolóradar kapcsoló helyére került.
 • Az „Info” felület is változott… egy szebben megrajzolt autó jelenik meg rajta, színes lett és más a betűtípus… nekem szokni kellene és mivel több az információ, zsúfoltabbnak tűnik és elvonja a figyelmet az útról, de szerintem ritka lesz, aki a 2016-os modellből ül át a 2017-esbe. 🙂

Mazda6 2017

Mazda6 2016

 • A tükör most már automatikusan záródik!!! Hurrrááááááá!!!
Tükör behajtás külön gombot kapott, ami történhet automatikusan is

Tükör behajtás külön gombot kapott, ami történhet automatikusan is

 

Ami viszont sajnos még mindig nem megoldott:

 • A hátsó ülések fűtése továbbra is a könyöklőben elhelyezett kapcsolókkal szabályozható. Az a tapasztalat, hogy az emberek használják a könyöklőt és nem veszik észre, hogy rákönyököltek a kapcsolóra, csak néhány perccel később, amikor a kinti 30-40 fokos hőmérséklet ellenére az autó intenzíven alájuk gyújt. Jó lenne ha máshol lenne a kapcsoló vagy az ablakoz hasonlóan központilag kapcsolható lenne.
 • A hátsó ülésnél nincs USB vagy szivargyújtó csatlakozó… pedig nagyon hasznos lenne… így marad a könyöklőből kivezetett kábelezés.
 • Bár a tükör tud automatikusan záródni, sajnos az ablakok felhúzása és leengedése nem lehetséges a távirányító segítségével.
 • Végre a HUD beállítását tárolni lehet az ülés memóriába, de a tükröket még mindig nem jegyzi meg.
 • A távolságtartó radar nagyon jól működik, de néha jó lenne kikapcsolni és csak egy “egyszerű” tempomatot használni. Sajnos ez csak menüből lehetséges. Lenne helye egy kapcsolónak.

 

ÚJ SZÍN!!! Megjelent az MX-5 RF-nél bemutatott gépszürke szín (amit nagyon dicsértek akik már látták élőben)…. lehet egy kicsit csökkenti a szenzációs piros iránti túláradó igényt!

Az új "gép szürke" - Machine Gray szín

Az új “gép szürke” – Machine Gray szín (fotó: Mazda)

 

Külsejében a színen kívül csak minimális változások vannak. Amit elsőre észrevettem, az a tükörben elhelyezett irányjelző. Azt hiszem a formához egyelőre még nem akarnak és nem is érdemes hozzányúlni, ráadásul a legutóbb megadott számok alapján az eladások nem csökkennek.

Comments

comments

Szóljon hozzá!