Mazda CX-3
Design vs. használhatóság –
bemutató előtti rövid teszt

Még nem jelent meg, még nem mutatták be, de ma volt lehetőségem egy rövid próbaútra, egy nem tervezett fotózásra és némi tapasztalatgyűjtésre. Vajon hány bőrt lehet lehúzni a KODO designról? Vajon a Mazda CX-5 kistestvérét fogom kipróbálni vagy esetleg egy a CX-7-hez hasonlóan magasabbra emelt személyautót? Az előzetes képek alapján belülről az új Mazda2-vel találkozunk…ez most akkor valóban így lesz? Ha érdekel, olvass tovább…

Ki bújkál?

Ki bújkál?

Külső

A Mazda legkisebb szabadidőautója az elmúl években bemutatott KODO design elemeit hordozza, de már előrevetíti a jövőt, legalábbis a Mazda látvány jövőjét. Ha egymásmellé állítjuk a 2012-es Mazda6-ost és a CX-3-at, akkor egyértelműen látszik a generációs különbség. A Mazda6 után még mindig megfordulnak az emberek az utcán, de a CX-3 mellett szinte “öregecskének” tűnik. Ha megnézzük az előzetes videókat és képeket az új MX-5-ről, akkor látjuk, hogy a ma próbált autó formailag átvezet abba a világba, ami a jelenlegi arculatot követi majd. Szűkebbre húzott lámpák, még erősebb, markánsabb ívek és egy olyan hátsó, amit eleinte szokni kell…. nekem egyelőre még nem tűnik harmónikusnak, de az is lehet, hogy kicsit konzervatív vagyok.

2012-es Mazda6 szinte "öregnek" tűnik a CX-3 mellett

2012-es Mazda6 szinte “öregnek” tűnik a CX-3 mellett

Kistestvér vagy nem?

Kistestvér vagy nem?

Az autó sziluettjében visszaköszön a régi MX5-ösök “duplahulláma”, de sajnos ebből eredően az övvonal erősen emelkedik. Ez, a lecsapott tetővel együtt formailag nagyon szép megoldás, főleg a C oszloptól hátra, hiszen a hátsó ajtó mögötti szakasz kimondottan szépre sikerült. Megvan az ára, már kívülről látszik, hogy belül a bunkerérzet garantált.

Nagyon szépen rajzolódik a duplahullám

Nagyon szépen rajzolódik a duplahullám

A kerékdobok műanyag borítást kaptak, ami érthető, hiszen ma ez trendi, de kicsit gagyi érzetet kölcsönös az egyébként zseniális külsejű autónak. A nagytestvértől örökölte a mélyrenyúló ajtókat, amelyek így védik a küszöböt és ezzel együtt az utasok lábát a koszolódástól.

Belső

A legmagasabb felszereltségű autó került hozzám kipróbálásra – egy Revolution Top kivitel. Ebben aztán benne van minden elérhető extra. Ez úgy van – amolyan Mazdásan – csomagokba szervezve, hogy bizonyos extrákra vágyva a vásárló egy idő után már a legmagasabb felszereltséggel fog szemezni. 

20150601_MazdaCX3_IMG_3350

Igényes belsővel találkozunk, ami egyre kevésbé hordozza a japánok borzasztó anyaghasználatát, sőt néhány “német” autógyár is megirigyelheti a fehér bőrüléseket, amelyek nem egyszínűek, hanem az ülőlapon és a deréktámasz környékén (szerintem nem állítható, de ezt nem is próbáltam) fekete alcantara betétet kaptak, és nem csak az első ülések, hanem a hátsó sor is. Az ajtónburkolaton helyet kapott az alcantara/velúr (?), a bőr és a kevlár színű műanyag kombinációja, ami a mérethez és a kategóriához mérten magas minőségi érzetet nyújt. Ugyanezt megtaláljuk a váltókar környékén is. Ha már itt járunk, azért álljunk meg egy pillanatra! Tudom, hogy a CD már elavult adathordozó, de az új műszerfalon olyan “jól” sikerült elhelyezni a betöltő nyílást, hogy “P” állásban álló váltókar esetén nem, vagy csak komoly erőfeszítés árán lehet a hallgatni kívánt lemezt behelyezni. A műszerfal többi része szinte teljesen megegyezik a Mazda2-ben bemutatott pilótafülkével. A műszeregység feletti ív bőr bevontatot kapott és az is szépen varrott szegélyekkel került fel. Ebből nyílik fel a Mazda3-ba már megismert head-up display. A műszerfal közepén pedig ott áll a 7″-os kijelző. A kijelző érintőképernyős, de sajnos, ahogy a többi modellben, itt is csak állóhelyben lehet böködéssel vezérelni, egyébként ott van a HMI (forgós-tekerős gomb), ami bár sokat finomodott, még mindig gyenge utánzata a nagy gyártók hasonló megoldásainak.

Az autóba beülni nagyon kellemes. Nem huppanunk Mazdásan mélyre, de nem is kell kislétra, ahogy a CX-5-nél. Viszont a bunkerérzés adott… még az első üléseken is …. legalábbis oldalirányban. A hátsó ablakok nagyon kicsik, ha a vezetőülést nem emeljük fel akkor szinte a vállunknál kezdődik az ablak… kikönyökölős autózásra nem igazán alkalmas. A műszerfal, ahogy írtam szinte azonos a Mazda2 műszerfalával, pedig az autó szélesebb, mint a kistestvér. Belső érzetre már majdnem Mazda3, de csak majdnem, mert a beülést követően azonnal érezzük, hogy hiányzik a könyöklő. JA!, hogy ez volt a bajom a Mazda2-vel is? Feláras extraként elvileg lehet kapni, de hogy miért nem része a legmagasabb felszereltségnek? Nem tudom.

A szinte prémiumos belsőben azért a Mazda hagyott fejlesztési lehetőségeket a ráncfelvarráshoz. Ilyen például a belső tükör, ami nem sötétedik automatikusan és nagyon gagyi érezetet kelt.

Hátul rövidtávon egy átlagos felnőtt elfér, átlagosnál nagyobb ember már inkább csak hajtogatva és ők maximum előre látnak ki… az autó formájából eredően szinte vállmagasságban van a hátsó oldalablak felső éle. Persze túlzok!!! De ez az ára a dizájnnak.

Emelkedő övvonal

Emelkedő övvonal

A növekedés előnyösen érinti a csomagtartót, legalábbis papíron, mert látványra nagyon kicsi és jó magasra kell mindent emelni, de az ülések vízszintesre dönthetőek. Hiába a dizájn és a BOSE hangzás, mert a mélynyomó is komoly helyet foglal a pótkerék helyén!

20150601_MazdaCX3_IMG_3326

Vezetési élmény

A Skyactiv motorokat nem kell igazán bemutatni. Elsők között mentem sokat a Mazda3-al és a CX-3-ban is az ott megismert 2 literes motorok jelennek meg G120 és G150 verzióban. A mai körön a G150-es automataváltós kombót próbálgattam. Jóérzésű ember a 15 km-t futott autót nem igazán akarja megkergetni, de azért sikerült egy kicsit ráérezni, hogy a motor csöndes, a váltó szépen dolgozik, erőteljes gyorsításra sajnos ez is hajlamos egy kicsit felbőgni, de ott van a kormányon a “váltó fül”, amivel bármikor belenyúlhatunk az automata választotta fokozatba. Emellett a  benzines automata váltóján van egy SPORT gomb, ami komolyan áthangolja a váltási programot, így ahogy azt a “sport” fokozattól elvárjuk, később vált, kiforgatja a motort, ráadásul ez a váltó tanul is és a gázpedál használati szokástól függően a visszakapcsolást is sportosra hangolja.

20150601_MazdaCX3_IMG_3366

Automata váltó, a benzines motornál “SPORT” fokozattal. Parkoló állásban a CD betöltése nem egyszerű

Rengeteg hely maradt a motor körül

Rengeteg hely maradt a motor körül

Első utam egy parkolóból indult, ahol szinte azonnal szembesültem azzal, hogy az autó sokkal nagyautósabb, mint amekkora valójában. Forduló köre nem extrém nagy, de többek között a formájából eredően is nehezen belátható, a parkolóradar kötelező, a tolatókamera hasznos. Ezek közül a legmagasabb felszereltség része a tolatókamera és a hátsó radar – első radart eddig nem láttam a listán és a műszerfalon sem találtam a szokásos helyen a kapcsoló lehetőséget.

Menetközben az autó sokkal jobban hasonlít a Mazda3-hoz, mint a Mazda2-höz és még nekem is élményt nyújtott, pedig alapvetően nem szeretem a magas építésű autókat. A négykerékhajtás nagyon sokat fejlődött a korábbi modellekhez képest. Már induláskor érezni, hogy a hátsókerékhajtást is használja és a kanyarokban is komolyan segít. A leírások alapján az autó, számos szenzor adatai alapján, fokozatosan terheli a nyomatékot a hátsó tengelyre, így szinte észrevétlenül kapcsol be a négykerékhajtás. A futómű is komoly áthangoláson esett át, aminek eredményeként nem billen az autó. A magasabb súlypont ellenére is személyautósan vezethető. Ezzel együtt egy kritikát meg kell fogalmaznom a futóművel kapcsolatosan, mert a hangolása kemény lett és a budapesti utak egyenetlenségein komolyan rázkódik. A mai Mazdákhoz képest keményebb és sportosabb.

A vezetési élmény szenzációs, a motor, a váltó, a futómű és a kormányzás harmóniája kiváló. Biztonsági szempontból is elkényeztet az autó, hiszen kapunk távolságtartó tempomatot, keresztirányú forgalomra figyelmeztető tolatóradart, ledes fényszórókat, városi ütközés elkerülő rendszert, szóval számos olyan extrát, ami ebben a kategóriában ma még nem jellemző.

Hogy miként fog az autó fogyasztani? Hát ezt a megtett 15 km alapján nagyon nehéz megmondani. A G150-es változatban megtalálható i-ELOOP és intelligens start-stop rendszer, illetve a korábban számos alkalommal bizonyított Skyactiv tecnhológia minden eleme biztosíthat bennünket arról, hogy a lehetőségekhez mérten mérsékelt fogyasztásunk lesz. A magas építés, a nagy kerekek bizonyosan magasabb fogyasztási értékeket fognak hozni, mint akár a Mazda3, akár a Mazda2 esetében, de erről inkább majd egy hosszabb teszt után érdemes beszélni.

20150601_MazdaCX3_IMG_3355

Kinek, kiknek ajánlom?

  • Akiknek az autó formája fontos és akik igazán egyedi autót szeretnének.
  • Semmiképpen nem való családoknak, a hátsó ülés inkább ritka és rövidtávú használatra javasolt.
  • Akiknek nincs szükségük nagy csomagtartóra, bár a CX-3 a méretéhez képest átlagos méretű csomagtartóval rendelkezik.
  • Akik magasépítésű autóra vágynak, de nem szeretnék feladni a személyautós élményt.
  • Akik prémium “érzetű” autót szeretnének, és akiknek a prémium játékosok árcimkéje ijesztő.

Miért vennél ilyen autót? Írd meg hozzászólásban a cikk alatt vagy a Facebook oldalamon.
 

Comments

comments

Szóljon hozzá!

%d bloggers like this: