Miata szerelem – egy kapcsolat történelme

A szerelem 1993 környékén kezdődött. Akkoriban édesapám Skoda 120L típusú munkaeszközét nyúltam le időről időre, kihasználva az erőtől nem duzzadó, de mégis farmotoros és hátul hajtott autó nyújtotta lehetőségeket. Persze akkor az is nagy szám volt, hogy megkaptam a jószágot, még úgyis, hogy a gondolataimban ott illett volna lennie az “aggódásnak” – miszerint másnap reggel a verda újra oktatóautóként kell, hogy funkcionáljon. Így amikor beugrottam, lekötöttem a pótfékpedált, letekertem az ablakot, fel a “hifi” hangerejét és egy kövér padlógázzal kilőttem a kertből.

Ekkor jelent meg a környéken egy első generációs, bukólámpás, british-racing green színű Mazda MX-5 (NA). Egy csinos lány kapta az édesapjától, de valahogy akkor és ott, az autó sokkal többet jelentett, mint Zita a tulajdonosa. A lenyitható tető, a lapos, sportos autó, a klasszikus forma, a különleges kilincsek… szóval az egész úgy ahogy volt, elrabolta a szívemet. Pedig nem tetszett a műszerfal és környezete – már ekkor is sok szebben kidolgozott megoldással volt tele a piac. Így amikor eldöntöttem, hogy MX-5 tulajdonos szeretnék lenni, akkor is pont a műszerfal volt az, ami miatt a második generációt választottam, pedig a legszebb talán még mindig a békalámpás változat.

Mazda MX-5 NA - első generáció

Mazda MX-5 NA – első generáció

A szerelem időről-időre tavasszal fellángolt és vágyakozva nézegettem a Miatakat az utcákon, remélve, hogy egyszer nekem is lehet majd egy. 2005-ben megjelent a harmadik generáció (NC). Ott voltam a magyarországi bemutatón és beleszerettem, újra. Innen már nem volt visszaút. Elkezdtem keresni, kutatni Magyarországon, Németországban, mindenhol. Közben néhány napra kölcsönkaptam egy NC-t a disztribútortól és kihasználtuk az ősz utolsó meleg napjait… szenzációs élmény volt, ami még jobban megerősítette a vágyat… szeretnénk egy ilyen paripát.

Mazda MX-5

Mazda MX-5 NC (2006)

Ekkor már voltak kapcsolataim a magyar MX-5 tulajdonosokkal és szinte folyamatosan a miata.hu fórumot olvastam. És egyszer csak rátaláltam. Pont eladtuk a feleségem autóját és új autó keresésben voltunk, így boldogan kezdtem el tárgyalni a kiválasztott Mazda MX-5-ösre. NB-FL (2. generációs facelift), 1.8-as motor, sperrdifi, légkondi – ezek voltak a legfontosabb paraméterek.

Nem sikerült megállapodni, így vettünk egy Mazda-2-est és az álmot a polcra tettük. Még nem volt poros, amikor csörgött a telefon… mégis odaadják annyiért, amit ajánlottam érte… SORRY … no MONEY 🙁 viszont csalódottság a köbön. Egy időre elkerültem minden MX-5-öt, persze tavasszal a szokásos HAHU és mobile.de böngészés, persze ez inkább csak “window shopping” volt, mert ugye pénz nélkül nem lehet autót venni és főleg fenntartani.

A harmadik generáció frissített változata 2009-ben jelent meg, amikor is néhány órára kölcsönkértem egyet és rá kellett jönnöm, hogy ez a szerelem nem múlik – SŐT – most már az akkor még csak 8 hónapos fiam is teljesen el volt varázsolva. Jó indok újra keresni! Persze jött a nyár, más prioritások – ősszel nem veszünk kabriót, mert valahol tárolni kell, de nem hagyott nyugodni és 2010 májusában új családtaggal bővültünk. Véletlenek nincsenek, mondhatnám, hiszen ugyanaz a fekete MX-5-ös került hozzánk, amiről néhány évvel korábban egyezkedtünk.

Dani a kölcsön Miata-ban

Dani a kölcsön Miata-ban (2009)

Egy gyönyörű 2003-as Miata NB-FL 1.8-as motorral, részlegesen önzáró difizárral, légkondival, Tein állítható lökésgátlókkal, direktszűrővel és sok apró finomsággal. Szerelem második látásra is. 2010 pedig egy igazán különleges év volt, hiszen a Mazda MX-5 ebben az évben ünnepelte a 20. születésnapját. A magyar tulajdonosok a tököli repülőtéren gyűltek össze, Essenben pedig 683 Miata állított fel Guinness rekordot.

Miata találkozó Tökölön

Miata találkozó Tökölön (2010)

Mazda-Miata-Guinness-Record

Mazda Miata Guinness Record

Az élmény, amit az MX-5 nyújt, nehezen foglalható szavakba, hát még írásba. Bár az autót nem a legerősebb sportautók között jegyzik, mégis mind pályán, mind a hegyi utakon felveszi a verseny a legvérmesebb ördögökkel. Ha már ördögről van szó: egy kedves barátom ördögnek hívta a Maserati Ghiblijét (2. generációs biturbós modell 2.8-as motorral, 280 LE-vel) az Euroringen ringbe szállt egy MX-5 NA-val (első generáció 1.6l-es motor, 115 LE-vel) és alulmaradt 🙂

Fábián Lacival a Klub Rádió autós műsorában beszélgettünk a Mazda MX-5-ösről.

A rádióműsor első részében Winkler Robi is nyilatkozik telefonon az MX-5-ről:

A második részben van az “élő” műsor amit Lacival csináltunk, illetve néhány technikai magyarázat a végén Gajdán Miklóstól:

Az elmúlt években azonban megváltozott az életünk. A fiam egyre nagyobb lett és egyre többször kevésnek bizonyult a 2 ülés, emellett egyre többször nyergeltünk át 2 kerékre, amikor az idő engedte. Így indokolatlanná vált az MX-5 fenntartása. Egy időre a fekete paripát képen látható fehér váltotta fel, ami szintén 2 üléses, de a pótülést egyre többször már elhagyjuk.

Merida Crossway TFS-300D az Alpokban (2010)

Merida Crossway TFS-300D az Alpokban (2010)

Nehéz döntés volt, de ma is meg vagyok győződve, hogy ez volt az értelmes és racionális döntés, bár nagyon szerettem és szeretem még most is ezt az autót, szinte biztos, hogy nem használtam volna eleget. Hogy a mai napig szerelemről beszélünk, annak talán legjobb bizonyítéka ez az írás, ami azért született, mert a minap láttam, hogy az “új” tulajdonos meghirdette és azóta többen hívtak, hogy információt kapjanak az autó múltjáról. (A lenti képekre kattintva meg lehet őket nézni nagyobban is)

Ahogy nézem a képeket, amelyek a 3 év alatt készültek és újraélem az élményeket, biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb újra MX-5-öt fogok hajtani, mert ez a szerelem egy életre szól.

20130520_MX5_IMG_7528

Comments

comments

8 comments for “Miata szerelem – egy kapcsolat történelme

  1. Vic
    December 14, 2017 at 9:54 am

    a vicces az , hogy a KCH987 két évig az én tulajdonomban volt , 2007-2009 között 🙂

Szóljon hozzá!

%d bloggers like this: