Michelisz Norbert – a bajnok, aki szerénységből és harciasságból csillagos ötös

Norbi pályáját csak félszemmel figyeltem, amikor a Renault Clio kupában versenyzett. A Seat Leon Európa Kupát ezzel szemben már rendszeresen próbáltam követni. Különösen azért, mert Wéber Gabi is ott volt, és Gábort emberként, újságíróként és versenyzőként is nagyon tisztelem. Minden esetre a mai napig emlékszem arra a pillanatra, amikor Norbi először ülhetett WTCC autóba – a szereplés felejtős volt, de számunkra mégis csodálatos. Előttem van, ahogy ültünk a Eurosport előtt és néztük az újonnan megjelenő Zengő Dension privát csapatot és versenyzőjét, Michelisz Norbertet, izgultuk végig a 2010-es szezont és izgatottan kiabáltunk a makaói versenyen. Magyar srác világbajnoki futamot nyert. Talán a magyar TV is ekkor kezdte el közvetíteni az versenyek egy részét.

Álljunk meg egy pillanatra! Magyar srác a dobogón… autósportban? Hát igen, ha visszanézünk, akkor volt egy Baumgartner Zsolt… akitől nagy eredmény, hogy ott tudott lenni a Forma 1-ben. Pontot szerzett, bár ennek nem tulajdonítanék túl nagy jelentőséget… Számomra az igazán sikeres magyar autóversenyző: Kesjár Csaba. Gyerek voltam, amikor a végzetes baleset történt, de emlékszem rá és arra is, amikor Kesjár Csaba emlékkiállítás volt Balatonőszödön.

Szóval amikor Norbira gondolok, akkor egy olyan versenyzőt látok, aki alázatos, szerény, pontos, határozott és közben céltudatosan halad előre, végzi a dolgát, maga mögé utasítja a nagy bajnokokat, olyanokat, akik megjárták a magasabb osztályokat is. Tarquini, Monteiro voltak F1 pilóták; Muller, aki most már 4x WTCC bajnok.

2011-ben a csapat autót váltott első kerékhajtásról hátsóra – Seatról BMW-re. Ennek a szezonnak a felében jártunk, amikor Norbi és Zengő Zoli vendégek voltak Tihanyban a SAP World Tour rendezvényen. Itt volt egy interjú velük, aminek a hanganyagát érdemes meghallgatni:

Érdekes mondatok a beszélgetésből és ahogy változott:

  • Tarquini a Volvonál fog versenyezni – nem így lett, Honda gyári csapat Monteiro-val (két volt Forma 1-es pilóta)
  • A beszélgetésben említett Facebook oldal: https://www.facebook.com/michelisz.norbert, már nem 15.000 hanem több mint 60.000 rajongóval
  • Social Times (ma már Social Daily) – még mindig a legtöbb lájkot regisztráló autóversenyző és a második magyar sportoló Puskás Ferenc után.
  • 25 perc környékén Zoli beszél az első hungaroringi versenyről… érdemes meghallgatni, mert erre is büszkék lehetünk

20110913_MicheliszNorbert_IMG_4293 20110913_MicheliszNorbert_IMG_4290

20110913_MicheliszNorbert_IMG_4286

Időközben a BMW-vel nagy sikereket értek el, majd újra váltottak, mert ez volt bölcs döntés. A WTCC-ben ez a magyar csapat letette a névjegyét. Hatásukra a WTCC versenyek eljutottak Magyarországra, ahol már harmadszor a szezon egyik legnagyobb látogatottságú, leghangulatosabb versenye kerül megrendelésre. Norbival számolnak a “nagyok” – bár lassan ez így már pontatlan, hiszen idén a gyári támogatottságú privát csapat rendre jobban szerepel, mint a gyári Honda csapat.

Hogy mindezt miért írtam le? Mert vasárnap végtelenül büszke voltam. Büszke voltam a magyar srácra, aki a legjobban szerepelt egy Hondával a Honda hazájában. Emellett izgatott vagyok, hogy mit hoz még ez az év, és ráadásul jön a 2014, amikor megjelenik a Citroën (Nagy Zoli barátom lefotózta az autót Frankfurtban) és hozza a mai versenyzők egyik legnagyobbját, Sébastien Loeb-öt. Norbi velük és ellenük fog versenyezni, és remélem, hogy így, ahogy Japánban. Futamot nyerve és dicsőséget hozva Magyarországnak és a Zengő Motorsport csapatnak.

Csak annyit tudok kiabálni: HAJRÁ NORBI! HAJRÁ ZENGŐ MOTORSPORT!!!!!

 

Comments

comments

2 comments for “Michelisz Norbert – a bajnok, aki szerénységből és harciasságból csillagos ötös

Szóljon hozzá!

%d bloggers like this: