MX-5 pályaélmény – Mazda MX-5 Cup autó

Eddig nem tudtam összeszedni, hogy milyen élmény volt az MX-5-ből készült versenyautót vezetni. Egyszerűen nem jött ki belőlem, előbb meg kellett élni, fel kellett dolgozni, sokszor sokaknak el kellett mesélni. Most megpróbálom leírni, hogy milyen érzés volt a két plusz egy kör a versenyautóval. Megilletődöttség, tudatlanság, tapasztalatlanság, izgalom, kihívás, extázis, életreszóló élmény… Talán ezek a szavak jellemezhetik azt a 15 km-t, amit a pályán töltöttem az MX-5 kupa autójával. Köszönöm a Mazdának az lehetőséget és az élmény!

 

Mivel nem a mi csoportunk kezdett először az versenyautóval, így volt alkalmunk hallgatni a boxutcában és pályán a karcos hangot, és hang alapján próbáltam átélni  ahogy elindultak vele a többiek. Amikor ránk került a sor, először is be kellett mászni az autóba, ami már az én magasságommal is komoly kihívás volt. Külső segítséggel a levegőt is kiszorították a tüdőmből az ötpontos biztonsági övvel, majd elindították a kamerát, ami minket vett. Visszanéztem a felvételt, és hát a képek alapján jobban koncentrálok, mint gondoltam, pedig belül végig vigyorogtam.

A motor hangja alapjáraton nem sokban különbözik a széria autótól. Gázadásra már nagy az eltérés, ráadásul a remegő, rekedtes hang a spanyol hegyek között felerősödik, kövér gáznál a völgyben szinte az autó helyét is nehéz behatárolni. Milyen lehet ezen a pályán amikor a McLaren P1-et tesztelik? Miután becsatoltak és felhúzták a biztonsági hálót, elkezdtem nézegetni a belső teret. A könyöklő a szériából maradt. A műszeregység és a kormány között kapott helyet a versenyszámítógép digitális kijelzője, a HMI képernyőt pedig kivették és három kapcsoló került csak a helyére. A pedálok változatlanok és a váltókar is a piros cérnával varrt bőr golflabda, úgy ahogy az utcai modellben is. A kormány egészen más, kék Mazda felirattal, puha borítással és középállás jelzéssel. Erre egyébként nagyon büszkék a Long Racing-nél, és ez került bele az iRacing szimulátorba is.

Ami nekem nagyon furcsa volt, hogy a teljesen átlagos magasságommal a fejem, bukósisakkal már beszorult a bukócsövek közé. Persze féktávon ez nem volt rossz, mert jól megtámogatta a nyakizmaimat.

 

A slick gumik nagyon különleges tapadási élményt adnak és a semleges súlyeloszlással együtt az autó nagyon jól irányítható. A motorerő komoly gyorsulást biztosít, de egyáltalán nem átütő, nem szaggatja az aszfaltot. Az autó elindul, gyorsul, brutálisan nagyot tud lassulni, érdemes egy kicsit túlfékezni a kanyar előtt, majd a megmaradt lendületből építkezni a kanyarban és a kigyorsításokra koncentrálni. Féktávon nagyon nyugodt, ha nem adunk túl nagy gázt túl korán, akkor egyáltalán nem tolja az orrát, a kanyarcsúcsponttól pedig már szépen fordul gázadással együtt. Ebből eredően az óriási motorerő annyira nem is hiányzik, lehet dinamikusan autózni, kihasználva a a pálya teljes szélességét. Johnny Herbert is a fékezést emelte ki és azt, hogy az autóval lehet alternatív íveket használni, ami támogatni fogja a test-test elleni küzdelmek kialakulását a versenyeken. Az utólag beépített nagyobb méretű hűtő is lehetőséget ad majd a szélárnyék kihasználására és a közelről megkezdett támadások indítására.

Zenghetnék még ódákat órákon keresztül, de az igazság az, hogy a két kör nagyon kevés volt. A boxutcába érkezve vissza kell térni a valóságba. Kicsatoltam az ötpontos biztonsági övet, levettem a sisakot és a kimászás már nem volt akkora kihívás, mint a beszállás. Nem tudom, ha menekülni kellene, akkor mennyire gyorsan sikerülne, de ezzel majd ráérek akkor foglalkozni, ha sikerült az iRacing-el bejutni a barcelonai európai döntő 20 finalistája közé, ahonnan már csak az első ötben kell lenni, hogy Laguna Secában élesben lehessen versenyezni. Ki kapott kedvet? Bárki megpróbálhatja, hogy miként, arról itt olvashattok. Addig viszont sajnos ki kellett mászni az autóból és szerintem hangosan is azt kiabáltam: MÉG MÉG MÉG! Bolla Gyuri csak annyit mondott: állat! Vida Jani pedig némi ironikus sajnálattal közölte: Jó, sajnos túl jó!

Annyit azért megállapítottam, hogy kicsiben ezt adja az utcai modell is. A sperr miatt a 2 literes egyértelműen nagyobb élmény. DE!!! Megtudtam, hogy Yamamoto san kedvence is a kisebbik modell, ő egy másfél literes fekete ND-t hajt a mindennapokban, csak mivel japán modell, ezért benne van a sperr! Elvileg külön cikkszáma van, így megkezdődött a nyomozás, hogy utólag mennyiért és hogyan lehet beépíteni.

20160408_FriendsofMX5_IMG_1765

A versenyautó pontos specifikációja nem teljesen ismert.

 • Azt tudjuk, hogy bár megpróbálták, a 2 literes 4 hengeres széria SKYACTIV-G motoron nem változtattak, sőt lezárták és a versenymodellben nem lehet hozzányúlni.
 • Kapott egy egyedi vezérlő elektronikát (ECU).
 • Kooks Headers & Exhaust által gyártott rozsdamentes acél kipufogó csonkokkal és kipufogó rendszerrel szerelték.
 • Kapott külön olajhűtőt és egy megnövelt méretű erősített hűtőt.
 • A motortérbe komoly torony és keresztmerevítések kerültek.
 • A széria 6 sebességes váltó és a diferenciálmű is kapott külön olajhűtést, amelyek programozhatók vagy kézzel kapcsolhatók.
 • A felfüggesztés versenyrugókat, állítható gátlókat kapott – a sorozat kiírása alapján a rugók nem cserélhetők, de a gátlók pályához és versenyzői igényhez hangolhatók.
 • Rays Wheels 17″ kovácsolt alumínium felniket készített az autóhoz, melyre a szponzor BFGoodrich szállítja a g-Force slick (száraz) és esőgumikat.
 • A fékek az utcai modellben is használt Brembo fékek. A fékek verseny fékbetéteket kaptak és a csöveket fémszálas csövezésre cserélték, hogy a fékerő pontosabban adagolható legyen. A fékek hűtését a ködlámpa helyén nyitott szellőzőnyílásokkal optimalizálták.
 • Az autó megkapta a FIA, SCCA, IMS és NASA előírásoknak megfelelő felszereléseket: bukócsövek, oltórendszer, ablakhálók, elektromos rendszer stb.
 • A súlyelosztás optimalizálása érdekében az akku a csomagtartóba került.
 • És a “legfontosabb”: az alapszín a széria Artic White 🙂

 

A motor teljesítményére és a súlyra vonatkozóan még nincsenek adatok, legalábbis nekünk azt mondták, hogy még nem tudták megmérni 🙂

 

 

Comments

comments

1 comment for “MX-5 pályaélmény – Mazda MX-5 Cup autó

Szóljon hozzá!