Rendőri sebességmérés (traffipax) – eszmefuttatás

Olvasom és értem a statisztikákat. Biztos vagyok benne, hogy a megfelelő sebesség megválasztása életeket menthet. Nyilvánvaló, hogy a rendőri jelenlét nagyon fontos. Azért van néhány dolog, amit nem értek!

Amióta bevezették az új sebességmérő berendezéseket, számos beszámolót végigolvastam. Az egyik pólus a protokol, ami szerint hibátlan, szuper, pontos eszközök, melyeknek a töredék funkcionalitását használják, de majd azok is elérhetőek lesznek rövidesen. A másik pólus az “igazi” újságíró, aki jellemezően a hibát és a problémát látja, mert a mai olvasóközönség erre kíváncsi. Ezek szerint a berendezés nehezen indul, sokszor nem tud mérni, frusztrálja a kezelőket, nagy akkumulátor kell hozzá, tükröződik a kijelző és sorolhatnám. Az elmúlt közel húsz évben informatikai megoldásokat szállítok a megrendelők számára. Tudom, hogy sokszor pontatlan a specifikáció, evés közben jön meg az étvágy, de azt is tudom, hogy minden szoftver hibás és idő kell, hogy nagyjából jól működjön.

Ez így volt az új mérőberendezéseknél is, sőt csúszott is az élesítés a szoftver problémák miatt. Hogy ezek most rendben vannak-e vagy nem, azt én innen nem tudom eldönteni. Ami a rosszabb, hogy akit “lefilmeznek vagy lefotóznak” az sem tud semmi tenni ellene, mert ő nem tudja bizonyítani, hogy tévedés történt. Közvetlen ismerősi körön belül tudok nem egy esetről, amikor az M1-en telepített sebességmérők buszt fotóztak. Ott a tachográf használható volt bizonyítéknek és szinten minden esetben ejtették az ügyet.

De valójában ami igazán zavar az a következő: számos alkalommal olyan helyen mérnek, ahol szerintem indokolatlan. Ezt ráadásul olyan módon teszik, hogy balesetveszélyes helyen állnak és jelenlétükkel olyan reakciót váltanak ki az autósokból, hogy azok kiszámíthatalanul reagálnak. Talán példával jobb lesz! Az M7-esről az M0-ra felhajtásnál szoktak állni, már az M0-ás szakaszon a szervízút és a pálya találkozásánál, a 100-as tábla előtt néhány méterrel. Akik az M7-esről hajtanak le, azok lassítanak 80-ra (volt amikor 60-as tábla is volt ott), majd becsatlakoznak a szervízútra (lehet nem ez a pontos elnevezésére) és onnan gyorsítanak az háromsávos autóútra. A kereszteződésnél nézik a balról jövő forgalmat, közben sasolják a táblákat, hogy jó irányba mennek-e és látják maguk előtt a 100-as táblát, tehát elkezdenek gyorsítani. Majd észreveszik az egy-két rendőrautót a forgalomtól elzárt területen (lásd fotó) és óriásit fékeznek, jellemzően 50-ig lassulva. Ha már bemérték őket, akkor mindegy, hogy fékeznek, ha nem akkor is, de a mögöttük jövőket is fékezésre kényszerítik. Elég egy olyan kamion, aki erre nem számít és kész a nagy baleset, de személyautók esetén is komoly lehet a baj.

Utas voltam így tudtam egy jót fotózni.

 

Mi a cél? Ezt a kérdést teszem fel minden alkalommal, amikor ott látom őket (elég sűrűn). Hogy az M7-esről érkezőket lassulásra fogják? Akkor jobb lenne előrébb állni, még a lehajtón. Hogy a besorolás biztonságos legyen? Hát ha elvonjuk a vezetők figyelmét, akkor biztos nem ezt érjük el. Ráadásul ezen a helyen a három haladó sáv mellett van egy hosszú gyorsító sáv és még leállósáv is, tehát kevés ennél biztonságosabb és hosszabb kereszteződés van a magyar gyorsforgalmi utakon. Szinte biztos vagyok abban, hogy a már korábban gyorsító autókat mérik be, lévén ez egy biztos pont a büntetések kiszabására.

És ez a vége, csak kérdések maradnak:

  • Miért nem azzal foglalkoznak, hogy a lassú autókat kitereljék a szélső sávba az M7-esen?
  • Miért nem a túlvezető és gyorsan hajtó kamionokat szedik ki az M0-áson? Akik valóban veszélyt jelentenek és rámásznak a személyautók lökhárítójára, sőt akár le is dudálják őket!
  • Miért nem azokon a helyeken mérnek ahol egy esetleges gyorshajtás tényleg valódi veszélyt jelent, hiszen tudjuk, hogy az igazi veszélyt a relatív gyorshajtás jelenti.
  • Miért nem olyan helyen állnak, ami nem veszélyezteti a többi autóst?

és még van millió kérdésem….

Ti mit gondoltok?

Comments

comments

1 comment for “Rendőri sebességmérés (traffipax) – eszmefuttatás

Szóljon hozzá!

%d bloggers like this: