Rush – Hajsza a győzelemért – az utóbbi idők egyik, ha nem a legjobb filmje

Amikor először hallottam a filmről, akkor tudtam, hogy meg fogom nézni. Ahogy jöttek az első trailer-ek, izgatottan kezdtem várni az újabb és újabb információ morzsákat… ismeri mindenki az izgatottságot, ami párosul a várakozással? Hát ezzel együtt sokszor megjelenik a félelem is. Félelem a csalódástól és kiábrándulástól. Nos, ezekkel az érzésekkel együtt vártam a szeptembert, hogy láthassam a filmet, ami a Forma 1 olyan időszakáról szól, amikor a pilóták, a csapattulajdonosok és az autók megfelelő együttműködése nem volt steril, nem volt kompjúterizált, nem ismert korlátokat.

Rush-official-wallpapers-1280x1024-002

Ma végre láttam a filmet. Olvastam már korábban,  hogy Laudának tetszett és tudtam, hogy Ron Howard rendezte a másik kedvenc filmemet, az Apollo 13-t is. A legtöbb filmmel az a gond, hogy kiragad a valóságból és amikor vége lesz, úgy érzed, hogy próbálod illeszteni a jelenhez, vagy legalábbis kapcsolatot keresel az agyadban – jellemzően kevés sikerrel. A Rush esetében pedig tudom, hogy igaz történet, a megvalósítást sem járják át a digitális effektek, illetve mégis sok helyen vannak, de nem ezek uralkodnak. Számunkra időben és térben megfogható pillanatok kelnek újra életre. Legtöbbször az a baj, hogy az eladhatóság miatt a filmek bizonyos jellemzőben erősek és túltöltöttek lesznek, hogy intenzív élményt adjanak. Ebben a filmben jó arányban van a jellemrajz, a karakterek, a sport és a sportteljesítmény, a dráma és az érzelmek. Szuper lett, hogy ugyanúgy élmény valakinek, akit a sport érdekel és a technika, és olyannak, akit ez egyáltalán nem vonz.

Tetszettek a szereplők, jól formálták a hősöket és pont ez, amit valóban ki szeretnék emelni. Megdöbbentő látni Lauda jellemét és stílusát, és kapcsolatot találni a mai napig nagyon “hisztis” és markáns véleménnyel nyilatkozó emberrel… hát a film után, látva a fiatalkori énjét, ezek a megnyilvánulások egyáltalán nem meglepőek.

A film szerintem kötelező! Érdemes megnézni bárkinek, úgyhogy várom a véleményeket!

Comments

comments

Szóljon hozzá!