Skyactiv-R – a Mazda nem adja fel a Wankelt

“Sose hátrálj meg a kihívásoktól” az érték, ami a Mazdát mozgatja és erre utalt Nobuhiro Yamamoto Barcelonában, amikor csak annyit mondott, reménykedni mindig érdemes és a Mazda nem adja fel a wankel fejlesztését.  Tokióban ma hajnalban leleplezték a Mazda RX-Visiont és ezzel együtt meglebegtették a Skyactiv-R motort, ahol az ‘R’ a rotary jelzése, tehát a wankel tovább él.

 

A wankel története 1961-ben kezdődött a prototípussal, de csak 1967-ben került bele az első szériagyártású autóba a Cosmo Sportba. Ezzel a mai napig a Mazda az egyetlen, aki wankel motoros autót gyártott sorozatban.

Felix Wankel nevéhez kötődő, bolygódugattyús motor gyártásával először az NSU próbálkozott és az első Wankel motoros autót az NSU Spidert 1964-ben mutatták be a frankfurti autószalonon. Ugyanebben az évben Tokióban mutatkozott be a Mazda Cosmo, amelynek gyártása csak 1967-ben indult. Az első sorozatgyártásba kerülő 2 dugattyús motor a Mazda nevéhez kötődik, mely nem csak teljesítményben, de megbízhatóságban is jobban teljesített, mint az akkori konkurencia. Sajnos az NSU gazdasági helyzete megingott és a cég beolvadt az Auto Unionba (a későbbi Audiba). A Wankel motorral számos gyártó kisérletezik folyamatosan de komoly eredményekkel, és Wankel motorral hajtott sorozatban gyártott autóval csak a Mazda rendelkezik rendelkezett.

mazda_rx-8_0475_screen

Az RX korszak 1970-től indult, melyből az évtized végére már komoly sikereket is besöprő RX-7-el válik ikonikussá. Az RX-7 24 órás daytonai győzelme után a wankel motoros 787B-vel a Mazda Le Mansban igazi történelmet ír. Talán kevesen tudják, hogy már 1991-ben készült hidrogén hajtásos tanulmány HR-X néven, amit szintén Tokióban mutattak be. Az RX-8 a maga nemében kiváló sportautó, de a változó piaci elvárások és versenytársak miatt az utolsó időben az üzemanyag és olajfogyasztás, illetve a megbízhatósági problémák miatt emlegették leginkább. Az viszont biztos, hogy a 2012-ben elbúcsúzó RX-8 volt a most annyira sikeres KODO formavilág előhírnöke.

 

A Mazda az MX-5-el és az RX sorozattal mindig új formai elemeket mutat be, hiszen nem 2-3 évre, hanem inkább 5-10 évre tervezik az életciklust. Ezt látjuk most az új MX-5-nél és ezt vártuk az új koncepció autóval is. Ahogy már korábban írtam, Barcelonában csak annyit árultak el, hogy mindig érdemes reménykedni és a Mazda nem adja fel a wankel fejlesztését. Néhány hete már láttunk “óvatos fényekkel” készült fényképeket és nem egy elképzelés is napvilágot látott.

 

Nobuhiro Yamatoval Barcelonában Yamamoto san az MX-5 program vezetője, de egyben a Wankel program atyja is volt, amikor a 787B Le Mansban győzött

 

Európai idő szerint ma hajnalban bemutatták a Mazda RX-Vision-t, amely már csak alapértékeiben épül a KODO formavilágra. A képeket nézve látszik, hogy a markáns kerékdobok átalakultak (1) , az MX-5-ben megismert mélyrehúzott orr, a keskeny lámpákkal még dominánsabb lett. Vérbeli sportautóhoz hűen az utastér kicsit hátra csúszik, hosszú a motorháztető, “meredek” a szélvédő (2) és rövid a hátsó túlnyúlás (3). Az is látszik, hogy az MX-5-ben bemutatott levágott sarkú (4) koncepció itt is nagyon erősen megjelenik, hogy a vezető még pontosabban tudja, hol is vannak a kerekek. Nyilván tudjuk, hogy ez az autó így soha nem fog sorozatgyártásba kerülni, de mivel a Frankfurtban bemutatott Koeru egyáltalán nem dobogtatta meg a szívemet, ebben az autóban látom a jövőt.

 

Ugye mindenki emlékszik a tanulmányra (Shinari és Takeri), amely a Mazda6 előhírnöke volt:

Nos, ha az RX-Vision tanulmányt is hasonló sikerekkel viszik tovább, akkor a Mazdából nem fogy ki a lendület.

A tanulmányautók belsejét nem szoktam szeretni, mert egyrészről jellemzően nem jut rá elég idő, másrészről mindig nagyon futurisztikus. Nos ebben az esetben egy nagyon nyers sportautót kapunk. Elsőre látszik, hogy ez sem lett funkcionálisan befejezve, hiszen hiányoznak a kijelzők, nincsenek szellőzők, de a tervező célja nagyon érződik: a vezetés az élményéről kell, hogy szóljon.

Végigolvastam az összes eddig elérhető sajtóanyagot, de a wankelről szinte semmivel nem írnak többet, mint amit eddig is tudtunk. Az biztos, hogy a kedvenc gyereküket elnevezték, vagy ahogy ők mondják Skyactiv-R névre keresztelték (ezt mondjuk bárki kitalálta volna). A névvel pedig nyilván azt szeretnék kommunikálni, hogy ez lesz a következő nagy lépés annak érdekében, hogy a forgótárcsás motor főbb problémáit (fogyasztás, károsanyag kibocsátás és megbízhatóság) megoldják.

Bármennyire drukkolok a Mazdának, az aktuális trendek alapján sokkal inkább a Skyactiv-R motor hybrid hajtásláncba kapcsolását látom egy jó lehetőségnek, hiszen ennek a motornak az előnyei a hagyományos dugattyús motorokhoz képest pont jól támogathatják az alternatív hajtásokat:

A héten bejelentették, hogy újra a Toyota a legnagyobb autógyártó a világon és ne felejtsük el, hogy az idei évben a Toyota és a Mazda stratégiai együttműködésről állapodtak meg. A Toyota a hybrid technológiában bizonyosan a legtöbb tapasztalattal rendelkezik és ha ehhez hozzátesszük az autóipart átrendező új botrányokat és trendeket, akkor egészen érdekes jövőképet láthatuk. És ebben a pillanatban a bemutató – bár inkább a látványról szólt, – mégis a Skyactiv-R bemutatásával új távlatokat nyithat a japánok számára.

(Fotók: Mazda)

Aki szeretné megnézni a leleplezést az itt megteheti:

 

Ha tetszett az írás kérlek lájkold a Facebookon is! Köszönöm!

Comments

comments

Szóljon hozzá!