Újraéled a Wankel? Mazda megtalálta a megoldást?

Az utóbbi napokban a média a dízelbotránytól hangos. Nem akarok belemenni a részletekben, de nyilván az elsődleges probléma nem is a kibocsátás mértéke – hiszen a többi dízel autó is hasonló értékeket produkál -, inkább a csalás ténye az, ami kivételesen nehéz helyzetbe hozza az iparágat.

Érdekes kérdés, hogy ki mennyit veszíthet vagy nyerhet a jelen helyzeten. Azt nem hiszem, hogy alapjaiban megváltozik a világ, de az biztos, hogy a dízel térvesztését mindenképpen gyorsítani fogja. Hogy miben lesz a jövő? Az biztos, hogy a elektromos és a hibrid autózás még nagyobb figyelmet kap és feltehetően azok akik eddig nem, vagy csak kicsit foglalkoztak vele, előtérbe fogják lökni a fejlesztőket és fejlesztéseket.

  • Elektromos autók: egyelőre hiányzik az igazi közép kategóriás villanyautó. A Tesla lenyűgöző, de egyelőre még csak a prémium kategóriában. A BMW i3 is erősen “túlárazott”. A Nissan Leaf válhat esélyessé.
  • Hybrid technológia: ezen a területen a Toyota (Lexus) igen komoly tapasztalattal rendelkezik és ez a technológia elérhető például a Mazda3-ban Ausztráliában. A Mazda-Toyota együttműködés mentén nem lepődnék meg, ha hirtelen változnának a fejlesztési irányok és hamarabb érne a hibrid Mazda a globális piacokra.

p1j09941l_screen

cropped-20150511_Toyota_Yaris_IMG_45361.jpg

  • Hidrogén autók: Ford, BMW és a Mazda kísérletezik vele, sőt az utóbbi az RX-8-ból is csinált egy ilyen változatot.

Miért is gondolkozom? Most, hogy Skyactiv dízel Mazda6-ost használok érzem, hogy a “csoda” dízel egyre többet fogyaszt, tehát lassan már nincs valódi előny. Sőt próbáltam a 2.5 literes benzines Mazda6-ost és országúti használatban már nem is fogyasztott számottevően többet, mint a dízel. Ha a kicsi turbós benzineseket nézzük, akkor rövidesen hasonló problémával szembesülhetünk, mint a dízelekkel. A valós használat mellett azok is sokat fogyasztanak, tehát feltehetően a károsanyag kibocsátásuk sem annyira jó, mint ahogy azt jelzik.

Eközben a Mazda szívó benzineseket fejleszt és ahogy az új MX-5-ben érezhető volt, már a kicsi szívóbenzines blokk is élményt ad. Az MX-5 bemutatón megkérdeztem Nobuhiro Yamamoto-t, aki a Le Mans győztes Mazda 787B program felelőse is volt, mi a Wankel jövője. A válasza udvarias és rövid volt: nem mondhatok semmit. A kérdésre, hogy mi igaz a lézeres gyújtással kapcsolatosan, természetesen nem kaptam választ. Azért, ahogy tovább feszegettem a témát, annyit azért mondott, hogy természetesen dolgoznak rajta, mert a Mazda számára fontos, minden új technológia és hát ő is a saját gyerekének tartja a Wankel projektet. A záró mondata annyi volt, hogy érdemes reménykedni!

A héten a Mazda elküldött egy sajtófotót az új sportautóról:

msc01-7837570162705120008

Az Ausztrál Caradvice portál egy kicsit még igazított a fényeken és így talán jobban láthatóak a vonalak:
mazda-tokyo-concept

Ezzel szemben Bernhard Reichel, német autótervező egy kicsit az új MX-5 és a KODO vonalait ötvözve állt elő egy tanulmánnyal:

mazda-rx-7-3181340574992388738

Ez utóbbi nagyon impozáns de feltehetően nem így fog kinézni 🙂

Az biztos, hogy a Wankel motor esetén a megbízhatóságával és a fogyasztásával kell valamit kezdeni ha ez adja a fő hajtás, ha azonba ez táplálja az hybrid rendszert, akkor már sokkal jobb a helyzet. Főleg ha motor méretét is nézzük.

A “premium sportautók” piacán a Tesla pozíciója erősödik már Európában is, tehát ha valaki versenyezni akar velük, akkor tisztán elektromos vagy híbrid hajtás felé érdemes kacsingatni.

Comments

comments

1 comment for “Újraéled a Wankel? Mazda megtalálta a megoldást?

Szóljon hozzá!

%d bloggers like this: