Újságíró szervíz – telefonos segítséggel és KwikFit támogatással

Mi történik akkor, amikor egy hivatalos újságíró, egy hobbi autós blogger, aki mellesleg IT-s, és egy fejlesztési vezető, aki szintén IT-s, találkozik autó fotózni és beszélgetni? Nos, bizonyosan nem az, amire számítani lehet. Szokták mondani, hogy az élet a legjobb forgatókönyvíró. Egy pártatlan újságíró és két MX-5 fanatikus szombaton beugró színész volt ebben a játékban. Eredmény: néhány vállalható fotó, egy új Mazda6 szerelés, hogy egy szlovén csapat hazajusson, majd a közben az ott felejtett autó bikázása… persze sok statisztával, akik telefonon vagy személyesen hozzájárultak a sikerhez.

Az Autonavigator.hu főszerkesztője, Katona Mátyás megkért, hogy csináljuk közösen a Mazda3 fotózását és közben beszélgessünk a oroszországi kalandról. Hosszas gondolkodás után úgy döntöttünk, hogy az Infoparkban találkozunk. A helyszínen derült ki, hogy a területen csak külön engedéllyel lehet fotózni. Semmi gond, a saját parkolóban viszont nem tilos a fényképezés, így beálltunk az autókkal. A vihar előtti sötétszürke ég előtt, még az utolsó napsugarakat kihasználva neki is láttunk.

Együtt nézegettük a Mazda3-asok formáját és nekem rögtön bevillant, amit Winkler Robi mondott az előzőről, hogy nem lehet róla mit írni. Ez, amikor a két autó egymás mellett áll, akkor még erősebben előjön. A régi 3-as ebben a kék színben nekem bejön, bár tudom sokan vannak, akik soha nem választanának ilyen színt. Nekem az eleje nem igazán tetszik, a facelift előtti szerintem karakteresebb volt. A sziluett az új Mazda5-östől eltekintve általában jól szokott sikerülni a Mazdának és nekem mint MX-5 fanatikusnak, visszaköszönnek a Miata ívei. A hátulja egész jó lenne, ha nem állna mellette az új, amihez képest elnagyolt, formátlan és nélkülöz minden karaktert. Ha már karakter, akkor viszont az új valóban egy igazi karakter. Továbbra is fenntartom, hogy elfogadhatóan néz ki 16-os kerekekkel, bár nyilván 18-assal sokkal szebb. Komoly vita kezdődött, hogy kicsi hatos-e vagy nem… hát nekem egyáltalán nem, de lehet igaza van a srácoknak, hogy avatatlan szem számára nagy a hasonlóság. Nekem a 3-as arányai jobban bejönnek. No mind1 is. A fotózás nekem rövidre sikerült és csak 1-2 olyan kép készült amit szívesen vállalok:

Szóval, egyszer csak odajött hozzánk egy srác és angolul megszólított bennünket. Úgy gondolta, hogy ha Mazda3-ast fotózunk és még a kísérő autók is Mazdák, ráadásul mindezt az Mazda parkolóban (ami valójában az importőr parkolója – de neki a hivatalos brosúrákban ez a cím volt), akkor feltételezhetően a Mazdához tartozunk. Mondtuk neki, hogy sajnos ebben téved, de azért megpróbálunk segíteni. Nos, szlovén barátaink pihenni jöttek és indultak volna haza, de reggel indulást követően azonnal hiba hegyeket kezdett szórni az új Mazda6-os számítógépe és szervizmódba kapcsolta az autót – elérhető maximális sebesség kb. 35-40 km/h … így messze van Szlovénia.

Mik voltak a hibák? Motorhibát és intelligens városi fék meghibásodást jelzett – amire nyilván az első gondolat: kapcsoljuk ki az intelligens városi féket, hátha hazajutnak… lévén szombat délben megfelelő segítséget már igen nehéz találni. Közben azért mindenki fülén telefon és próbáltunk szakértőt keríteni – ez, ahogy számítani lehetett, nem igazán sikerült. Végső gondolat: keressük meg Jéhn Pétert (Mazda Motor Hungary), hátha van valami ötlete.

Tudom, hogy a világon mindenhol így van, de sokszor úgy érzem, hogy Magyarországon megfelelő kapcsolatok hiányában semmit nem tudsz elérni – de most volt megfelelő kapcsolat. A problémák megoldásához minden esetben hasznos a szaktudás és szinte mindig kell némi mázli. Úgy éreztem, hogy hármunk közül bennem volt elég bátorság, hogy elkezdjem piszkálni a járművet és bár gyerekkoromban rendszeresen segítettem édesapámnak szerelni a Skodát, ami a család megélhetését jelentette, mégsem mondanám, hogy akár egy kicsit is értek a motorokhoz… ráadásul ami a Skodán látható és áttekinthető volt, az itt már nem látszik… szóval akár nevezhetjük vakmerőségnek is, hogy hozzáfogtunk. DE nekünk a MÁZLI faktor bejátszott. Jéhn Péter Mazdája egy héttel korábban nagyon hasonló jelenséget produkált és akkor a hiba oka egy vákuumcső volt a turbó környékén, amit elrágott egy rágcsáló, feltehetően nyest.

 

Amikor elkezdtem keresgélni az Interneten a nyestek és autók vonatkozásában, első között a következő írást találtam:
Tudja, mi a közös a nyestben és az oroszlánban? Igen, mindkettő ragadozó. Az oroszlánok általában nem okoznak kárt a kocsi motorterében, de mit vethetünk be a nyestekkel szemben?
Forrás:  Háború, terror és nyestkár esetén nem fizet a biztosító | Hogyan védjük autónkat a nyestektől? (2011. november 12. – autonavigator.hu)

Egyébként akár kedves kis állat is lehetne. Forrás: www.autonavigator.hu

Innen már volt mit keresni. Először is megtalálni a turbót és megnézni a csöveket. Itt azért előjött a műszaki érdeklődés, mert logikus kutatással eljutottam a turbóhoz és észrevettem egy elszakadt csövet. Említettem már a MÁZLI faktort? Igen, újra szerencsénk volt, mert találtunk szigetelőszalagot és sikerült megragasztani a csövet. Indítás után az autó még mindig hibát jelez és ráadásul ekkor már tudatosan figyelve hallom, hogy sziszeg, ami alapján egyértelmű, valahol még mindig falsot szív. Ekkor már sokkal bátrabban – cső leszerel és itt már láttuk, hogy valami állat lehetett és szépen sok helyen megrágta. Ismét tekercselés, most már sokkal tudatosabban, majd visszahelyezés.

Megragasztott vákumcső

Megragasztott vákumcső

 

Hangra minden rendben és próbakört követően az autó érzésre jól működik. Turbó tölt, az autó gyorsít, fék hibátlan, intelligens városi fék hiba megszűnt. Már csak egy kérdés van: Hogy tüntessük el a motorhiba jelet a műszerfalról. Első gondolat ragasszuk le a megmaradt szigszalaggal…. de ez nem tűnik elegáns megoldásnak. Kellene egy ODB2-es adapter, ami nem volt nálunk. (Azt hiszem megrendelem a Bluetooth-os változatot, mert hasznosnak tűnik)

Újabb telefonos kör eredménye: a volt Speedy, most KwikFit Budaörsön szombaton délután 1 óráig nyitva van, ami azt jelenti, hogy volt még 40 percünk. Beírtuk a címet a szlovénok GPS-ébe, majd rájöttünk, hogy ha egyszer eltévednek már nem érnek oda időben. No, akkor kimegyek velük – ezzel viszont lőttek a fotózás folytatásának. Döntés megszületett, irány vissza a saját autóinkhoz és indulás! …. indulás?

Próbáltatok már beindítani autó úgy, hogy 30 percig ott hagytátok az autót felkapcsolt lámpákkal, bekapcsolt zenével, működő mélyládával? Az eredményt lehet sejteni és utólag könnyű okosnak lenni. Így marad a kábel és a bikázás. Autók arccal össze! Csak ehhez is kell idő, pont az amiből ott és akkor a legkevesebb volt.

Mazda3 bikázás

Mazda3 bikázás

Miután minden autót üzemképes és működő állapotba hoztunk irány budaörs. Délután 1 órakor, zárás előtt 2 perccel, betoppantunk a budaörsi KwikFit szervízbe, azért biztos, ami biztos elven útközben hívtuk őket, hogy érkezünk és ha van mód várjanak meg. Érkezést követően gyorsan kikaptuk a csövet, már nagyon gyakorlott módon, és mutattuk a szervizben, hogy ilyen cső kellene… hát jobban jártunk volna egy akvarisztikai bolttal, mert ott szerintem simán találunk ilyet. Csövük nem volt, de reméltem, hogy van diagnosztikai eszközük, amivel a hibakódot ki lehet olvasni és aztán törölni, majd megnézni, hogy keletkezik-e új. A srácok végtelenül segítőkészek voltak, az azonban hamar kiderült, hogy a legújabb modellek frissítése az ő diagnosztikai gépükben nincs benne. Így az eggyel korábbi modellt választottuk, bízva abban, hogy a gyártó nem ha változtatott is a régi kódokat megtartotta. A hiba egyértelműen turbónyomáshoz kapcsolódó volt, így a parkolóban végzett gyorsjavítás feltehetően megoldotta a problémát, de a puding próbája az evés, izgatottan vártam, hogy törlés után keletkezik-e új hiba. Néhány perc járatás, pörgetés után sem jött vissza a hiba, így újdonsült szlovén ismerőseinket útnak indítottuk. Külön kiemelendő, hogy a KwikFit nem csak korrekt volt, hogy megvárt, de a hibakód kiolvasásért és törlésért nagyjából egy kézfogást és köszönömöt fogadtak el. Ezért máshol 5-8.000 Ft-ot gondolkozás nélkül el szoktak kérni.

Persze felmerül a kérdés, hogy mit tegyünk, ha nem találunk senkit, aki a parkolóban telefonos segítség mellett gyorsszervizt hajt végre az autónkon? Hát a legtöbb márkához ma már kapunk assistance (védőháló) szolgáltatást, ami elvileg illene, hogy ezt orvosolja, vagy amennyiben Autóklub tagok vagyunk, úgy onnan is kérhetünk segítséget. Mivel a Mazdához is van ilyen szolgáltatás és Jéhn Pétert már a javításba is bevontuk, a nyilvánvaló volt megkérdezni tőle, hogy a MES ilyenkor mit tett volna. Íme a válasz:

Minden Mazda felhasználó aki rendelkezik érvényes MES kártyával jogosult a Mazda Europe Service szolgáltatásaira. Ez lényegében egy assistance szolgáltatás, ahol fogadják a telefonhívást, beszállítják az autót a legközelebbi szervízbe és a javítás idejére (az általános feltételek szabályozzák, hogy milyen mértékben) biztosítanak csereautót vagy szállást. Tehát szlovén szomszédaink autóját eljuttaták volna a legközelebbi szervízbe és intéztek volna nekik szállást hétfőig, vagy kaphattak volna egy autót amivel hazamennek, de ebben az esetben hétfőn jöhettek volna vissza.

Az Autóklub weboldalát böngészve úgy tűnik, hogy 21.900 Ft-os díjért jöttek volna ki és feltehetően az általuk nyújtott szolgáltatás nagyjából megegyezett volna azzal amit mi nyújtottunk, annyi előnnyel, hogy náluk azonnal lett volna diagnosztikai berendezés. 

Hasznos tanács: ha olyan autód van, ami közösség formáló (ilyenből azért akad néhány), bárhol is jársz jóeséllyel számíthatsz a márkatársak támogatására.

Bár a fotózás nem úgy sikerült ahogy terveztük, beszélgetni és írni való lett bőven, ha másik kamerán keresztül szeretnétek látni, érdemes elolvasni a bejegyzést az autonavigator.hu-n is.

Időről időre olvashattok érdekes és izgalmas kalandokat tőlünk, ehhez kérem lájkoljátok a Facebook oldalamat és az Autonavigator Facebook oldalát is.

Comments

comments

Szóljon hozzá!

%d bloggers like this: